Doberman Özellikleri ve Bakımı – Nasıl Bir Köpektir?
Doberman iş köpekleri grubunda sınıflandırılmış büyük ebatlardaki köpek cinsidir. Bu köpek cinsini almaya karar vermek üzeresiniz fakat kafanızda bir takım sorular mı var? Hemen Doberman özellikleri ve bakımı sizleri baş başa bırakalım.
Konu Başlıkları
Doberman Kökeni
Bu Köpeğin geçmişi çok eski değildir. Tahminlere göre Danua, Alman Kurdu ve Rottweiler çaprazlı şekilde geliştirilmiş bir ırktır. Bu köpeğin üreticisi çok zor bölgelerde yolculuklar yapıyormuş. Bu yüzden bu ırkı ortaya çıkartmıştır. 1876 yılında ilk kez tanıtılan bir köpektir. Doberman özellikleri ile büyük başarılara imza atmıştır.
Doberman Özellikleri
Dobermanlar zarif görüntüsüyle beraber çok güçlü köpeklerdendir. Derin bir göğüs yapısı ve zarifçe bir boyun yapısı vardır. Tüyleri genelde siyah yada koyu kahverengi şeklinde olabilmektedir. Tüylerinin biçimi kısa yapıdadır ve oldukça sert şekildedir.
Kulakları 12-13 haftalıkken kesilmektedir, ancak bu oldukça yanlış bir harekettir. İngiltere’de kulak ve kuyruk kesimleri cerrahi müdahale hariç yasaklanmış durumdadır. Uzunca zamandır yavrular doğal haliyle kalmaktadır. Av köpekleri gibi kulakları sarkık bir şekildedir. Her zaman bacakları dik bir şekilde yere basmaktadır.
Ağırlık: Erkeklerde 30 – 40 kg / Dişilerde 30 – 40 kg
Boy: Erkeklerde 66 – 71 cm/ Dişilerde 61 – 66 cm
Yaşam Süresi: 13-14 yıl
Doberman Özellikleri ve Doberman Nasıl Bir Köpektir?
Ortalama 1 yüzyıl geçmesine rağmen halen adından son derece söz ettiren Doberman süper bir bekçi köpeği olmasıyla ün yapmıştır. Bu köpeklerin genel mizacı şu şekildedir:
- Enerji seviyesi çok yüksektir ve her zaman azim içersindedir.
- Çok zeki eğitime kısa sürede cevap veren en akıllı köpekler listesinde üst derecelerde kendine yer bulmuş ailesine karşı sevgi dolu bir ırktır.
- Çok kararlıdır ve korkusuzdur.
- Ailesiyle her zaman beraber vakit geçirmek isterler.
- Sahibini ve ailesini ölesiye koruyacak bir cinstir.
- Bu köpek dominant karakterde bir cins olduğu için ilk defa köpek besleyenlere uygun özellikleri taşımamaktadır.
- Bu köpek ondan korkmayan onu disiplinli bir hale getirecek uzman bir sahibe ihtiyaç duymaktadır.
- Sahibi dışında tüm aileye de hükmetme durumu olabileceği için aileninde önemi vardır.
- Doberman özellikleri arasında en dikkat çeken özelliği çok koruyucu bir köpek olmasıdır. Ekstra olarak bir koruma eğitimine ihtiyaçları bulunmaz.
- Bu köpeklerin küçükken iyi bir sosyalleşme döneminden geçmesi gerekir.En iyi ev köpeği olması için iyi bir eğitime ihtiyaç duymaktadırlar.
- Dobermanlar her şeyi aklında çok rahat tutan köpeklerden olduğu için özellikle yavruyken sert eğitimlerden uzak durulması gerekir.
Dobermanlar Saldırgan Mı? Dobermanlar Sahibine Saldırır Mı?
Bu soruların cevaplarını eminim herkes çok merak ediyordur. Şöyle bir cevap versek eminim yeterli olur. Kötü köpek yoktur kötü sahip vardır bu söz son derece doğrudur. Köpeği nasıl eğitirseniz o şekilde ilerler.
Bu köpek iz sürmede, bekçilik görevini yerine getirmede, koruma köpeği, polis köpeği, arama kurtamada, itaat yarışmaları dahil olmak üzere birçok alanda kullanılabilir bir köpektir.
Doberman Bakımı
Eğer egzersizlerini atlatmazsanız apartman hayatına uygun bir cins olabilir. Yinede orta boyutta bir bahçe onu dahada mutlu edecektir. Dobermanların tüyleri kısa olduğu için soğuğa uygun değillerdir, o nedenle kışın ve çok soğuk iklimde bir yerde yaşıyorsanız en azından kış boyunca önlemleri almanız gerekir. Bahçede besleyecekseniz, etrafının iyi bir şekilde çevrili olması gerekir. Bu ırk orta boyutta tüy dökme sorunu yaşamaktadır. Ayrıca tüylerinin bakımı oldukça kolaydır.
Doberman Sağlığı
Bu köpekler genetik olarak wobbler sendromu taşımaktadır. Dobermanlarda en sık görülen hastalık budur. Bu hastalık boyun omurları ve omurilik basısına yol açar. Yaşlandıkça kilo alma eğiliminde olur.
Webblor sendromu haricinde; kalça displazisi ve konjenital kalp defektleri hastalıkları görülebilir. Aynı zamanda bu köpeklerin ciltleri çok hassastır.
Doberman Çocuklarla İlişkisi
Doberman ırkının diğer köpeklere karşı arası iyi değildir. Aynı şekilde yabancılarla da anlaşamamaktadır. Bazıları tüm aileye bağlanabilecek durumdayken bazıları ise sadece tek bir sahibe bağlanırlar. Dominant bir köpek olsada karakter bakımından bazı farklılıklar olabilmektedir. Doberman özellikleri iyi bir analiz edilip ondan sonra almaya karar verilmeli.
Her ne kadar köpeklerle ve yabancılarla anlaşamasa bile diğer hayvanlarla arası orta derece denebilir. Bir tehdit olmadığı sürece agresif tavırlar sergilemeyecektir. Çocuklara karşı biraz mesafeli olabilir ancak onlara zarar vermez. Yine de çocuklarla baş başa bırakılmamalıdır. Bunun yanında çocukları korumak konusunda oldukça iyidir.
Özet
Doberman ırkı duruşuyla bilinen bir köpektir. Oldukça koruyucu bir mizaca sahip olan bu köpekler hakkında daha detaylı bilgi almak için yukarıdaki yazımızı inceleyebilirsiniz.
Merhabalar 2 yaşında dişi pitbull var Sakarya dan sahiplenmek isteyen mail yoluyla ulaşsın görüşelim
Mail adresi: [email protected]
Amatör eğitimciyim çok köpek besledim barınaktan aldım ve hastalardı diye tedaviye yanıt vermedi golden besledim iki yıl çok güzel eğittim aceba doberman bana uygunmudur
Doberman yüzer mi
Merhabalar
Dobermanlar sığır çobanlığı yaparmı ?
Doberman bakmak diger kopek bakimina benzemez. Kopegim olsun diye alinacak bir cins degildir. Goruntusune aldanip benimde olsun diye dusunen anlik hevesini tatmin etmek isteyenler alipta bu hayvani mutsuz etmesinler. Ikinci onemli nokta da bana gore; dobermandan randiman almak isteniyorsa bir erkek bir disi olarak alinmasinda fayda vardir.yani doberman bakmak demek iki kopege bakmak demektir.
YavruLarın aşıLarını yaptırmak kesin gerekLimi yaptırmasak öLürLermi Gercekden ?
İLK 3 AY VE SONRASI TÜM AŞILARINI YAPTIRMAK GEREKİYOR DİKATLİCE VE TİTİZLİKLE BAKIN.BAKAMIYORSANIZ ONA İYİ BAKACAK BİR SAHİP BULUN.VETERİNER EMRE ÇAKIRCUMA
Emre bey ben doberman sahiplenmek istiyorum erkek yavru bana yardımcı olur musunuz? Daha önce baktım doberman