Genel

Köpeklerde Lösemi: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavileri

Köpeklerde lösemi, kan dolaşımdaki ve kemik iliğindeki beyaz kan hücrelerinin azalmasıyla ortaya çıkan bir kanser türüdür. Akut formu genellikle daha kötü olmasıyla beraber akut veya kronik olarak görülebilir.

Lösemi iki ana türe ayrılabilir. Lenfositik lösemi, lenf düğümündeki kanserli hücrelerden oluşur. Miyelojenöz lösemi ise kemik iliğinde yer alan kanserli hücrelerden oluşmaktadır.

Eğer lösemi tedavi edilmezse, kötüleşebilir ve ölümle sonuçlanabilir.  Bu yüzden köpeğinizde lösemi belirtileri görürseniz, vakit kaybetmeden veterinere başvurmanız önemlidir.

Köpeklerde lösemi belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında bilmeniz gereken tüm detayları aşağıdaki başlıklarda bulabilirsiniz.

Köpeklerde Lösemi Belirtileri

Köpeklerde Lösemi: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavileri

Köpeklerde lösemi belirtileri, türüne ve durumun akut veya kronik olmasına göre farklılık gösterebilir. Akut lösemi yaşayan köpeklerde durum hızlıca kötüleşir ve en hızlı şekilde tedavi edilmesi gerekir. Özellikle 6 yaşını doldurmuş ve daha büyük köpekler için lösemi daha büyük risk taşımaktadır.

Akut lösemi semptomları ise şunlardır:

  • Soluk diş etleri,
  • Dil renginin soluk ve beyaz olması,
  • İşhtasızlığa bağlı olarak kilo kaybı,
  • Zayıflık,
  • Ateş,
  • Su tüketiminde azalma ve dehidrasyon,
  • Solunum düzensizliği ve kalp atışının düzensizliği,
  • Morarma ve kanamalar
  • Yaraların geç iyileşmesi ve enfeksiyonların tekrarlanması,
  • Kronik ishal,
  • Topallama,
  • Davranış değişiklikleri ve saldırganlık.

Kronik löseminin belirtilerini ilk başta tespit etmek sanıldığı kadar kolay değildir. Çünkü durumun gelişmesi aylar boyunca sürebilir. Hatta bazı durumlarda yıllar sürebilmektedir. Bazı durumlarda köpeklere lösemi tespiti konulsa da hiçbir belirti göstermeyebilir.

Lösemi genellikle kan testiyle ortaya çıkmaktadır. Bunun için düzenli olarak veteriner kontrolüne gitmek önemlidir. Genellikle on yaşından büyük köpekler için tehlikeli bir durumdur.

Kronik lösemi belirtileri şunlardır:

  • İştah kaybı,
  • Anemi,
  • Lenf düğümlerinin şişmesi,
  • Dalak büyümesi,
  • Kolayca morarma ve kanama

Bu belirtilerin pek çoğu diğer kanser türlerinde veya farklı hastalıklarda da görülmektedir. Dolayısıyla da düzenli olarak veteriner kontrolüne gidilerek teşhis edilmesi gerekir. Bu sayede hızlı bir şekilde tedaviye başlanabilir.

Köpeklerde Lösemi Nedenleri 

Köpeklerde Lösemi: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavileri

Köpeklerde oluşan löseminin nedenleri kesin olarak bilinmemektedir. Veteriner hekimler genellikle kemik iliğinde bir mutasyon oluşması sonucunda ortaya çıktığını düşünmektedir.

Bunun yanı sıra belirli faktörler lösemi oluşma riskini arttırabilir. Örneğin, radyasyona maruz kalma, belirli viral enfeksiyonlar ve toksik kimyasallara maruz kalması lösemi oluşumuna sebep olabilir.

Köpeklerde Lösemi Tedavisi 

Köpeklerde Lösemi: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavileri

Köpeklerde birçok lösemi hastalığı tedavi edilebilir veya durumun kötüleşmesi yavaşlatılabilir, ancak löseminin tamamen iyileşmesi nadir olarak görülmektedir. Tedavi süresince uygun beyaz kan hücre üretimini geri kazanmak, semptomları azaltmak ve rahatsızlığı gidermek hedeflenri.

Kemoterapi, köpek lösemisinin standart tedavi yöntemdir. Her ne kadar durumun iyileştirmese de kanserin büyümesini yavaşlatmaktadır.

Akut lösemi, kronik lösemiden daha ölümcül olarak düşünülebilir. Bunun için acil ve daha agresif bir tedavi gerektirebilir. Genellikle antibiyotikler, inrtavenöz sıvılar ve köpekte anemi bulunuyorsa kan transfüzyonu uygulanır. Ayrıca, köpeğin kendi başına yemek yememesi durumunda beslenme tüpü kullanılabilir.

Kronik löseminin ilk dönemlerinde tedavi gerekmeyebilir. Ancak sürekli olarak gözetim altında olmalıdır. Durumun kötüleşmesiyle beraber veterinere başvurulması önemlidir. Genellikle veteriner hekim tarafından oral yoldan alınacak ilaç verilmektedir.

Eğer kanser vücudun diğer bölümlerine yayılırsa kemoterapi uygulaması gündeme gelebilir. Bununla beraber takviyeler, beslenme değişiklikleri ve alternatif tıp lösemiyi iyileştirmemektedir. Ancak, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için faydalı olabilir. Bu sayede köpeğiniz kemoterapiye veya lösemiye bağlı olarak duyarlı olabileceği ikincil bir enfeksiyon ihtimaline karşı daha güçlü olacaktır.

Unutmayın ki lösemi sürecinde en önemli unsur köpeğinizi düzenli olarak veterinere götürmek ve tedavi sürecini düzenli bir şekilde yönetmektedir.

Eğer köpeğinizde lösemi varsa, kendi tedavi sürecinizi veya sorularınızı yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz.

Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Tasmaları
Köpek Yatakları
Köpek Yatakları
Köpek Ödülleri
Köpek Ödülleri

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. Gerçekten harika anlatım olmuş. Köpeğimde bazı belirtiler vardı kanser mi diye merak ettim ama değilmiş çok şükür. Kızım için çok sevindim 🙂

  2. Belki milyonlarca köpek de bu hastalık var malasef Haberimiz olmuyor bu bilgiler için teşekkürler

  3. Lösemi belirtileri köpekler için insanlar gibi nasıl kötüyse onlar için de kötü. Yapılacak doğru tanı ve Zamanında alınacak önlemler köpeği bu hastalıktan kurabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu