Köpeklerin Yiyebileceği ve Yiyemeyeceği Sebze ve Meyveler
Bazen bilinçli bazen ise bilinçsiz olarak köpeklerimize yediklerimizden ikram ederek onlara olan sevgimizi ve duyduğumuz derin muhabbeti göstermek isteriz. Elbette bunu yetiştirici olarak birçoğumuz sıklıkla yapmıyoruz ancak yine de köpeklerimizin tüketebileceği ve tüketemeyeceği besinler hakkında bilgi sahibi olmamız son derece önemli. Meyve ve sebzelerin bazıları tıpkı insanlarda olduğu gibi köpekler için de faydalı olan besinler sınıfına giriyor. Bazı meyve ve sebzeler ise köpeklerinize tatlı gelse dahi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor ve hatta sebze & meyve atıştırmasının sonu uzun vadede ölümle bile sonuçlanabiliyor.
Biz listemizde evlerimizde genel olarak bulunan ve hemen elimizin altında yer alan örneklerden yola çıkacağız. Bu nedenle yazımızı köpeklerin yiyebileceği meyve ve sebzeler yada köpeklerin yiyemeyeceği meyve ve sebzeler şeklinde ayırmak yerine bir bütün halde vereceğiz. Bu sayede ister istemez tüm besinleri görecek ve tehlikeye karşı da daima alarmda olabileceksiniz;
Köpekler İçin Uygun Olan Meyve ve Sebzeler
- Elma: Yiyebilir. Elma içerisinde A ve C vitaminlerini barındıran harika bir besin kaynağıdır. Üstelik hem siz hem de köpeğiniz için oldukça sağlıklı besinlerdir. Düşük protein oranı sayesinde elma şişmanlamanın önüne geçtiği gibi aynı zamanda da harika birer atıştırmalıktır. Yine de köpeğinizle elmanızı paylaşma konusunda kararlıysanız mutlaka elmanın çekirdeklerinden ayrılmış olduğundan emin olun.
- Muz: Yiyebilir. Muz son derece düşük kalorili bir besindir ve bu nedenle köpeklerle paylaşmak için en uygun meyvelerden biridir. Ayrıca yapısında barındırdığı yüksek potasyom, vitamin biyotin ve bakır yönleriyle de köpeğiniz için büyük artılara sahiptir. Yine de muzu köpeğinize yalnızca tedavi sürecinde yada ayda yılda bir atıştırmalık olarak sunun ve muzu kesinlikle düzenli bir yiyecek haline getirmeyin.
- Karpuz: Yiyebilir. Eğer karpuzu tamamen çekirdeklerinden ayırdıysanız ve kabuğu üzerinde kalmayacak şekilde veriyorsanız karpuz yemek köpeğiniz için bir sorun yaratmayacaktır. Tamamen A, B-6 ve C vitaminleriyle dolu bu meyvenin %92’sinin su olduğunu unutmamak gerekiyor. Yani sıcak aylarda köpeğinizi de kendinizi de serinletmek için biraz karpuzun ikinize de bir zararı dokunmayacaktır.
- Üzüm: Yiyemez. Üzüm köpekler için zehirli etkiye sahip meyvelerden biridir. Köpeğinizin cinsi, cinsiyeti veya yaşının ne olduğunun hiç önemi yok, köpeklerinizi mutlaka üzümden uzakta tutmalısınız. Üzüm köpeklerdeki zehirli etkisiyle böbrek sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir bu nedenle köpeğinizi her koşulda üzüm tüketmeye karşı kollamalı ve üzümlerinizi köpeğinizle paylaşmamalısınız.
- Çilek: Yiyebilir. Çilekler C vitamini açısından zengin meyveler olduğu gibi enzime ve köpeklerinizin dişlerinin beyazlamasına da yardımcı olacaktır. Ancak çilek şeker açısından yüksek değerlere sahip olduğu için daima kontrol altında ve az miktarlarda verilmelidir.
- Portakal: Yiyebilir. Küçük köpekler bir portakalların üçte biri büyük köpekler ise bir portakalın tümünü yiyebilirler. Veterinerlerin önerisiyse portakalı sıktıktan sonra suyunu köpeğinize vermeniz yönünde zira portakalın dış kabuğu ve çekirdekleri köpekler için bazen sakıncalı olabiliyor. Tıpkı çilek gibi portakalı da belirli ölçülerde vermeyi denemelisiniz.
- Havuç: Yiyebilir. Havuç düşük kalorili ve lif açısından zengin bir besin kaynağıdır. Üstelik bünyesinde A vitaminini de bolca barındırır. Birçok turunçgilde olduğu gibi havuçta da köpeğinizin dişlerini beyazlatmaya yardımcı olacak birçok element mevcut.
- Domates: Yiyemez. Aslında köpeklerin domatesin yalnızca kırmızı kısmını kabuğu soyulmuş şekilde yemesinde bir sakıncı yok ancak domatesin çekirdekleri ve özellikle yeşil kısımları içerisinde solanine adı verilen maddeyi barındırır ki, bu madde köpeklerimiz için oldukça zararlıdır. Her ne kadar kırmızı bölümleri risk teşkil etmiyor olsa bile bu riski göz önüne aldığımızda sanırım en iyisi domatesi tümüyle köpeklerimiz için es geçmek olacaktır.
- Brokoli: Yiyebilir. Köpeğinizin brokoli yemesi bir sorun teşkil etmiyor ancak brokolinin yalnızca sap veya gövde dediğimiz kısımlarını yemeleri gerekiyor. Brokolinin üst kısımlarıysa içerisinde izotiyosiyanat barındığı için köpekleri zehirleyebiliyor. C vitamini ve lifler açısından zengin bir besin olduğu gibi brokoli köpeklerimizin dişlerinin temizlenmesi ve beyazlamasına yardımcı olan besinlerden.
- Mantar: Yiyemez. Mantarlar köpekler için zehirli olabilmektedir. 50,000 bilinen mantar türü içerisinden tüketilebilir olanlarının yalnızca 50 ile 100 arasında olduğunu biliyor muydunuz? Bu riske belki siz girip bir şekilde kurtulabilirsiniz ancak köpeğinizin kurtulması çok zor bir süreç olabilir. Bu nedenle köpeğinizi mantarlardan kesinlikle uzakta tutun.
- Salatalık: Yiyebilir. Evet, salatalıklar köpekler için son derece harika sebzelerdir. Karbonhidrat açısından son derece uygun olan salatalıklar K, C ve B1 vitaminlerini içerirler. Bunların yanı sıra bünyesinde barındırdığı potasyum ve bakırı da hesaba katacak olursak salatalıklar köpeğinizin enerjisini arttırmak için dahi fazlasıyla iyi bir besin olabilir.
- Kereviz: Yiyebilir. Kereviz içerisinde A, B ve C vitaminlerini barındıran, köpeğinizi kanser hastalıklarına karşı sağlıklı tutabilecek önemli elementleri içerir. Elbette sürekli verilmesi pek sağlıklı olmayabilir ancak arada farklılık için köpeğinize gönül rahatlığıyla kereviz verebilirsiniz.
- Soğan: Yiyemez. Soğan ve soğan benzeri bir çok besin içerisinde Allium adını içeren ve birçok pet hayvanı için zararlı elementi barındırır. Kedi ve köpekler için en tehlikeli besinlerden biri olabilen soğan köpeklerinize kalıcı zararlar vererek hasta olmasına ve hatta ölmesine neden olabilir.
- Armut: Yiyebilir. Armut bakır açısından zengin, içerisinde C ve K vitaminlerini bolca barındıran bir besindir. Özellikle felci önlemede tedavi niteliğinde bir besin olan armudu küçük parçalara ayırıp, çekirdeklerini ayırdıktan sonra köpeğinize sunabilirsiniz.
- Patates: Yiyebilir. Köpeğinize pişmiş olması şartıyla gönül rahatlığıyla patates verebilirsiniz. Pişmemiş patatesler mide sorunlarının meydana gelmesin neden olmaktadır ki bu nedenle özellikle haşlanmış ve soyulmuş patatesler vermeye dikkat edin. Patates içerdiği demir kaynaklarıyla köpeğinizin sağlığı için oldukça faydalıdır. Patates hakkında dikkat etmeniz gereken tek şey patates püresinden uzak durmanızdır. Patates püreleri çoğu zaman içerisinde tereyağı, süt ve soya sosu da içerebilmektedir.
- Kiraz: Yiyemez. Kirazlar köpekler için son derece zararlı etkiye sahip olan siyanür maddesini içerisinde barındırırlar. Siyanür köpek bünyesinde oksijen transferinin bozulmasına neden olur ve bu durumda köpeğinizin hücreleri gerekli oksijen oranını elde edemez. Eğer yanlışlıkla köpeğinize kiraz yedirirseniz köpeğinizin göz bebeklerinde büyüme olup olmadığını ve nefes almakta güçlük çekip çekmediği kontrol edin. Eğer bu sorunlardan herhangi birini yaşıyorsa siyanür zehirlenmesi ihtimaline karşın derhal bir veterinere gidin.
- Şeftali: Yiyebilir. Her zaman için küçük miktarlarda olmak kaydıyla köpeklerinize şeftali yedirebilirsiniz. Şeftali de kiraz gibi içerisinde siyanür barındırdığı için kabuğundan mutlaka ayırın ve vereceğiniz miktarın tadımlığın üstüne çıkmayacağından emin olun.
Arkadaşlar şimdi öğrendim çok üzgünüm. 10 gün önce harika köpeğimiz KRAL öldü (kangal) son günlerde elma yiyordu şimdi öğrendim ki elma zehirlenmesi oldu. Lütfen dikkat edin
Sibirya kurdu 1 yasinda dut yemeyi com seviyo yuvasi agacin yaninda oldugu icin dokulen her dut onun .bi zarari varmi bilen varsa mail yazsin lutfen
Başka bir yerde zararı yok diye okumuştum 🙂
Arkadaşlar karnabarı nasıl vermemi tavsiye edersiniz 10 aylık dişi dogo
Arkadaşlar karnabahar aldım kzım aşk a 10 aylık nasıl vermemi tavsiye edersiniz
Karnıbaharı haşla makarnasina katabilirsin yogurt da ilave edebilirsiniz.bir parça etli yemeğin içinede ilave edebilirsiniz doğrayarak. Bizim favorimiz şu ara kabahat ve havuç cipsi yanında yoğurt bayılıyoruz…az kbahari ve halka halka havucu doğrayıp, yumurta süt bulamacina sonra haleye unu veya payne harcına bula ve kızart. HARIKAAA
Elma veremeyiz.Çünki,vitamini ne kadar çok olursa bile bu,onun için çook zararlıdır..Tavsiyelerimi dinleyin.
Ben kopegime arada 1 dilim olmak kaydıyla elma veriyorum yiyebilir denildiği için fakat neden vermemeliyim bilgilendirirseniz sevinirim.Tesekkur ederim…
Gayet güzel bir bilgi, benim çok işime yaradı, öncelikle köpekler etçil hayvanlardır, verdiğimiz meyve ve sebzelere oldukça dikkat etmemiz gerekli. Evlerde köpeklere verilen artık yemeklere özellikle dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Küçük dostlarımıza iyilik yapalım derken bilmediğimiz şeyleri vererek kötülük yapabiliriz.. Örnek olarak benim bahçede duran köpeğimi mahalledeki bazı işgüzar ev sahipleri iyilik yaptıklarını düşünerek besliyorlar. Baharatlı atık yemeklere mi denk gelmedim, tavuk kemiklerinemi denk gelmedim… Hayır o kadar sokakta aç hayvan varken benim bahçedeki doyan köpeğimi ara sıra besleyen insanların akıllarından ne geçiyor anlamıyorum…iyilik yaparken bile cahil olunabiliyor. Yazı asıcam yemekk vermeyin diye ancak bu neyin kafasıdır anlamıyorum. Köpeğimi preminium mamayla besliyordum üstelik, şimdi bu işgüzarlar yüzünden mamayada yanaşmıyor.
Bu çok sınırlı bir bilgi . Mesela karnibahar lahana patlican kirmizi etli biber vs sebzeler ve daha birçok meyve var . Çeşitliliği arttırarak ve bunları çiğ mi pişmiş mi ne miktarda vereceğiz gibi açıklayarak yazarsanız gerçekten faydalı olmuş olur yukarıdaki yazınız
hemde ona elma veremeyiz
Elma veremeyiz kısmını neye dayanarak söylüyorsunuz?
Yukarıda havuç verilir elma verilir muz verilir diye kafadan atma bilgiler var.elma havuç muz şeker deposudur.Köpeğinizin ömrünü kısaltır siz farkında olmadan.Organlarını harap eder yavaş yavaş.Yukarıdaki maddeler halindeki liste bilgisizlik ürünü.
Yorumunuza katılıyorum.Muz,elma,havuç içlerinde yoğun şeker nedeniyle köpeklerin iç organlarında organ failure yaratır organ harabiyeti yapar.Böyle uyduruk siteler kapatılmalıdır.
Aynen katılıyorum.Bu sitede verilen bilgiler yanlış.Uzman kişiler değiller.Bu sayfaya itibar etmeyiniz çünkü verilir dediği muz,havuç.. son derece zararlıdır uzun vadede.Lütfen Veterinerinize danışın.