Yavru Köpek Beslenmesi ve Bakımı | Dikkat Edilmesi Gerekenler
Köpek sahiplenme söz konusu olduğunda sahiplerine alışması ve minik, tatlı olmaları nedeniyle genelde yavru köpekler tercih edilir. Evlerinde ilk defa köpek besleyecek olan birçok köpek sahibi, teoride yavru köpek bakımıyla ilgili bilgileri olsada pratikte gerçekten zorlanabilir.
Cinsleri ve boyutları ne kadar farklı olursa olsun yavru köpekler için genel bakım rehberimiz size oldukça kolaylık sağlayacaktır.
Konu Başlıkları
Yavru Köpeğin İlk Günleri
Anne köpeklerde hamilelik süreci genelde 9 hafta sürer. Bu süre yavru köpeklerin anne karnındaki tam gelişimleri için yeterli olmaz. Yavru köpekler doğduklarında kör, sağır olurlar ve yürüyemezler. Her ne kadar algıları kapalı olsada iç güdüleriyle karınları üzerinde giderek annesini bulurlar ve anne sütüyle beslenmeye başlarlar.
Yeni doğan yavru köpekler genellikler 10-14 gün arasında gözlerini açarlar. Gözleri ilk olarak mavimsi, puslu gri renginde olur ve pek iyi göremezler. 2. haftadan itibaren gözleri yavaş yavaş görmeye başlayacak ve 2.5 aylık iken gerçek göz rengine kavuşacaktır.
Şaşırtıcı şekilde tatlı olan bu minik tüy yumakları annelerine bağımlı olduğu kadar köpek sahiplerine de bağlıdır. Sağlıklı olarak büyümeleri, gelişmeleri ve kayıpların önüne geçmek adına uzun süreler yavru köpekler anneleriyle yalnız bırakılmamalıdır.
Köpeklerde Kulak Temizliği Köpeklerde Ağız Temizliği Köpekler Nasıl Yıkanır?
Yeni Doğmuş Yavru Köpeği Beslemek
Yeni doğmuş bir yavru köpeğe anne sütü hayatlarının ilk 4 haftasında ihtiyacı olan her şeyi verir. Yeni doğduklarında yürüyemeseler bile karınları üzerinde yol alarak içgüdüleriyle anne sütünü bulurlar.
Yavru köpekler genellikle yeni doğduklarında iki saatte bir kez süt emerler. Süt emme zamanları dışındada uyurlar. Yavru köpeklerinizin yeteri kadar süt emdiklerinden emin olmak için bir kaç saatte bir kontrol etmeniz gerekir.
Yavru köpeğiniz ağlıyorsa veya üşüyorsa (titriyorsa) süt emerken sıcak olabilmesi adına annenin arka ayaklarına en yakın meme bölümüne koymanız gerekir. Ayrıca diğer yavru köpekler tarafından anneden uzaklaştırılmadığına da emin olmalısınız.
Ayrıca yeni doğan yavru köpeklerin yeterli beslenip kilo aldıklarından emin olmalısınız. Birkaç günde bir tartıp not alarak düzenli olarak takip edebilirsiniz. Genellikle çoğu köpek yavrusu ilk hafta doğdukları ağırlığın iki katına ulaşır. Yani günlük olarak hesaplarsak bir köpek yavrusu minimum günlük olarak doğduğu ağırlığın yaklaşık %10 unu almalıdır.
Yavru Köpek Maması Yavru Köpek Konserveleri Yavru Köpek Oyuncakları
Yeni Doğan Köpek Yavrularını Biberon İle Beslemek
Doğum sırasında yada doğum sonrasında anne köpeği ani bir ölümle kaybetmek çok trajik olabilir. Yavru köpeklerin beslenmesi sorumluluğunu üstlenmek her ne kadar duygusal ve güzel olsada bu işi yapmakta zor olabilir.
Daha önce öksüz bir köpek yavrusunu biberonla beslemediyseniz öncelikle veterinerinize veya köpek eğitimi konusunda uzman yetkililere yada daha önce böyle bir şeyi tecrübe eden arkadaşınıza danışabilirsiniz.
Yeni doğan yavru köpekler için özel olarak üretilen ve anne sütü yerine geçebilecek mamaları kullanmanız gerekecektir. Mamayı üzerindeki talimata göre hazırlayıp, köpeğinize ne kadar vermeniz gerektiğini tavsiye eden metni birebir uygulamalısınız. Veteriner Hekim Selman Özbaş ”Genellikle vücut ağırlığının her onsu için 1 cc olarak verilmelidir.” tavsiyesinde bulunmaktadır.
Yavru köpeklere inek sütü, manda sütü yada keçi sütü kesinlikle verilmemelidir. Bu süt çeşitleri köpek sütüyle asla aynı oluşumlara sahip değildir. Köpek Irkları Federasyonu’na göre diğer süt çeşitleri yavru köpekler için yeterli kalori, kalsiyum ve fosfor içermemektedir.
Yavru köpeğinize hazırladığınız mamayı bir şırınga yada biberonla köpeğinize vermelisiniz. Oturduğunuz yerde köpeğinizi karnızın üstüne koyarak çok yavaş şekilde önerilen miktarın köpeğiniz tarafından tüketildiğinden emin olmalısınız. Sırt üstü beslemek köpeğinizin ciğerlerine mamanın kaçma ihtimali nedeniyle tehlikelidir. Ayrıca hızlı olarak verilmeside köpeğinizin boğulmasına neden olabilir.
Köpeğiniz mamayı severek tükettecek ve artık son bir işlem kalacak. O da köpeğinizin gazını almanız. Mama yeme işleminden sonra köpeğinizi yavaşça omuzunuza koyarak gazının çıkmasını beklemelisiniz. Gazını çıkardıktan sonra yine yavaşça yatağına yatırıp uyumasını sağlamalısınız.
Av Köpekleri Süs Köpekleri Teriyerler İş Köpekleri Çoban Köpekleri
Yeni Doğan Yavru Köpekleri Sıcak Tutmak
Yavruların sıcak bir odada kalmaları ve bakılmaları çok önemlidir. Eğer anneleriyle beraberse neredeyse tüm gün annelerine sarılma eylemleri gözlenebilir.
Yavru köpekler vücut sıcaklıklarını kontrol edemezler ve bu yüzden muhakkak dış bir kaynağa bağımlıdırlar. Sıcaklığı ve rahatlığı sevmeyen hiçbir yavru köpek göremezsiniz.
Anne köpek tuvalete yada başka bir ihtiyaç için yavruların yanından ayrıldığında yavruları sıcak bir yatağa koymalı ve mümkünse ısı lambaları kullanılmalıdır.
Yavru köpekler büyüdükçe vücut sıcaklıklarıda normale dönmeye başlar. Yeni doğumdan sonra yaklaşık 30 derece olan vücut sıcaklıkları bir ayın sonunda 22 dereceye kadar geriler.
Köpek Temel İtaat Eğitimi Köpeklerde Kusma Kaliteli ve Ucuz Köpek Mamaları
Yeni Doğan Yavru Köpeklerin Tuvalet İhtiyacı
Yeni doğan yavru köpekler tuvalete gitmek için yardıma muhtaçtırlar. Anneleri onları tuvalete teşvik etmek için yalar ve bu durum yavru köpekleri dışkılama yapmaya yönlendirir.
Eğer yavru köpekler öksüz kalmışlarsa ilk 1 ay boyunca bu işlemin sahipler tarafından yapılması hayati önem taşır. Bir parça pamuk yada ıslak yumuşak bir havlu ılık suyla ıslatılarak köpeğin alt tarafına hafifçe sürülmesi gerekir.
1 aylık olduklarında artık yavru köpeklerinizin kendiliğinden tuvalete çıktıklarını göreceksiniz. Eğer hala tuvalet yapmada zorlanıyorlarsa bir kaç gün daha ıslatma işlemini yapmalı, köpeğinizi sürekli kontrol altında tutmalısınız.
Köpeklerde Sosyalleşme Köpek Tüy Bakımı Köpek Tuvalet Eğitimi Köpeklerde Göz Temizliği
Yavru Köpeklerin Veteriner Kontrolüne Başlaması
Yavruların sağlıklı göründüğünü varsayarsak, çoğu veteriner hekim ilk aşılarını altı haftalıkken almalarını önerir. Kısırlaştırma ve fizik muayene erken yaşta başlayabilir. Yavrularınızın koruyucu sağlık planını planlamak için veterinerinize danışın. Bununla birlikte, bir köpek yavrusu aşağıdaki semptomlardan herhangi birini gösterirse derhal veterinerinize başvurmalısınız. (Köpek Hastalıkları)
- İştahsızlık
- Zayıf kilo alımı
- Kusma
- İshal
- Zor nefes alma
- Öksürük / hırıltılı solunum
- Sürekli ağlama
- Soluk diş etleri
- Şişmiş gözler veya göz akıntısı
- Burun akıntısı
- İdrar veya dışkı yapamama