Köpek Sağlığı

Köpek Hastalıkları: Köpeklerde Sık Rastlanan 18 Hastalık

Köpek Hastalıkları: Köpeklerde Sık Rastlanan 18 Hastalık

Yüzyıllardır bize dostluğunu ve bağlılığını sunan evcil dostlarımız köpeklerin doğuştan gelen ve sonradan yakalandıkları köpek hastalıkları bulunmaktadır. Bu hastalıklardan kimisi sadece köpekler arasında bulaşıcı olsa da bazı hastalıkları insanlara da bulaşabilmektedir.

Türkiye’de evlerin %9’unu köpekler yönetiyor. Hayatımıza girdikleri andan itibaren bütün yoğunluğunuz ve programınız köpekler için değişiyor. Ruh halinizden anlayan, en zor günlerinizde size psikolojik destek sağlayan ve yalnız bırakmayan dostlarımızında sağlıklarını korumak, şüphesiz biz sahiplerin en kutsal görevidir.

Köpek Hastalıkları

Köpek hastalıklarının çoğu gözle görülür semptomlar gösterirken, bir kısmı gizlice ilerleyebilir. Bu nedenle her ne önlem alırsanız alın köpeklerinizi kesinlikle her 2 ayda 1 genel sağlık kontrolü adı altında veteriner hekimize götürün. Veterinerinizin köpeğin cinsi, yaşı ve genel sağlık durumu hakkında verdiği tavsiyelere eksiksiz olarak uymaya özen gösterin.

Genelde sindirim ve boşaltım sorunları olarak görülen köpek hastalıklarında neyseki ölümcül olanları pek azdır. Köpeğiniz hakkında bilgili olmanız ve bilinçli olarak beslemeniz köpeğinizi birçok hastalığa karşı korumaya yetecektir.

Köpeklerde sık görülen köpek hastalıklarını şöyle sıralayabiliriz.

Kuduz Köpek Bronşiti Gençlik Hastalığı
Kanser Leptospirosis Koronavirüs
Diyabet Fluenza Lyme
Kalp Kurdu Köpek Gribi Zehirlenme
Parvovirüs Köpek Hepatiti Epilepsi
Saçkıran Mantar Hastalıkları Dış ve İç Parazitler

Köpek Göz Hastalıkları     Köpek Deri Hastalıkları     İlgili Makaleler

Köpek Hastalıkları: Köpeklerde Sık Rastlanan 18 Hastalık

Kuduz

Kuduz köpekler, kediler ve insanlar başta olmak üzere bütün memeli sınıfı için tehdit oluşturan, beyin ve omuriliği etkileyen viral bir hastalıktır. Aşı tedbiriyle önlenebilen bu hastalığın bugüne kadar görülemediği tek yer Hawaii’dir.

Kuduz denilince insanların korkmasının en büyük nedeni semptomları görüldüğü zaman %100 ölümcül olmasıdır.

Enfekte köpek ya da kedinin sizin evcil hayvanınızla tırnaklaşması ve ısırması sonucu bulaşan bu hastalık, evcil hayvanınızın tırnak ya da diş darbeleriyle de size geçer. Böyle bir temastan sonra zaman kaybetmeden aşı olunması bu hastalığın önüne geçecektir.

Kanser (Lenfoma)

Ölümcül köpek hastalıklarından biri olan kanser, 10 yaş ve üzeri hemen hemen tüm köpeklerde görülür. Kanser tedavisinde kilit nokta erken teşhis edilmesidir. Bundan dolayı köpeğinizi çok iyi tanımanız ve her ne olursa olsun normal olmayan bir davranış sezinlediğinizde onu veterinere götürmeniz gerekir.

Lenfoma, köpeklerin en sık yakalandığı kanser çeşitidir. Köpeğinizde olağan dışı kokular, iştahsızlık, halsizlik, saç dökülmesi, deride topaklanmalar ve kilo kaybı gibi semptomlar gözlendiğinde veteriner hekiminize başvurma zamanınız geldi demektir.

Köpek kanserlerinde genetik ve çevresel faktörler etkili olmaktadır. Birçok kişi sağlıklı olmadığını düşündüğü köpek aburcuburlarında suç bulabilir. Tamamen ”kansere neden olur” denilemese de  içeriğinde BHT, BHA ve etoksikuin olan ürünlerden kaçınmanız kansere ve diğer oluşabilecek hastalıklara karşı önlem olacaktır.

Hassas olan ırklar: Spanieller , Tazılar ağır siklet dev ırklar veya aşırı yüz derisine sahip köpeklerde sık görülür.
a named anchor

Diyabet

İnsülin hormonu eksikliğinden ya da insüline vücudun yetersiz tepki vermesi köpeklerde diyabet (şeker) hastalığına neden olur.

Köpeğin yemek yemesinden sonra alınan besinler pankreas tarafından üretilen insülinle hücrelere taşınan birçok maddeye ayrılır. Glikoz (şeker) bileşeni kana fazla gönderilmesiyle köpeklerde kan şekeri yükselir ve diyabet hastalığını oluşturur.

Besin değerleri köpekler için özel olarak ayarlanmış köpek mamalarının tercih edilmesi, şekerli gıdalardan kaçınılması diyabet hastalığının önüne geçmede en etkili yoldur.

Hassas olan ırklar: American Cocker Spaniel , Bedlington Terrier , Boxer , Bulldog , Cavalier King Charles Spaniel , Flat Coated Retriever , Golden Retriever , Brussels Griffon , Kerry Blue Terrier , Lakeland Terrier , Lhasa Apso , Pekinez , Pug , Shih Tzu , Shetland Çoban Köpeği , Yorkshire Teriyeri .

Köpek Bronşiti

Köpek trakeobronşiti olarak da bilinen köpek kulübesi öksürüğü oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Hava yoluyla köpekten köpeğe bulaşan bu hastalık, aynı kulübe kullanımı, aynı mama ve su kabı kullanımı, aynı oyuncak ve tasma kullanımıyla köpekler arasında birinden diğerine kolayca geçer.

Kuru öksürük, öğürme ve burun akıntısı en belirgin semptomlardır. Hastalık ikincil olarak zatüreye neden olabilir, yüksek ateş ve uyuşuklu durumlarının ilerlemesiyle ölümle sonuçlanabilir.

Semptomların görülmesiyle acil olarak veterinere danışılmalıdır. Köpeğin iyi gözlemlenip veterinerle beraber istişare sonucu iyi bir tedavi uygulanmalıdır.

Parvovirüs

Köpeklerde görülen parvovirüs tehlikeli ve oldukça bulaşı yüksek viral bir hastalıktır. Cisimlerin üzerinde uzun süre yaşayabilen virüsler, enfekte köpeklerin dışkısından, mama ve su kaplarından, giysilerden ve halılardan diğer köpeklere bulaşabilir.

İştahsızlık, uyuşukluk, sürekli kusma ve ishal gibi semptomların görülmesiyle veteriner hekiminize zaman kaybetmeden başvurmalısınız. Köpek popülasyonun çok olduğu bir ortamdaysanız diğer köpek sahiplerini de uyarmanız gerekir.

Hassas olan ırklar: Airedale Terrier , Basenji , Bull Terrier , Border Collie , Lhasa Apso , Pekinez , Pointer , Shih Tzu , Yorkshire Terrier .

Kalp Kurdu

Genellikle sivri sinek ısırıklarından bulaşır. Sivri sineklerin yaygın olduğu nemli alanlarda ikamet ediliyorsa kalp kurduna tedbir olarak kalp kurdu ilacı almanızda yarar var.

Kalp kurdu, enfekte bir hayvanın kalbinde ve pulmoner arterlerinde yaşayan parazitik bir kurttur. Solucanlar, kan dolaşımından geçerek atardamarlara ve hayati organlara zarar verirler. Sonunda ilk enfeksiyondan yaklaşık altı ay sonra akciğer damarlarına ve kalp odasına yolculuklarını tamamlarlar. Birkaç yüz solucan, bir köpekte beş ila yedi yıl yaşayabilir.

Saçkıran

Genel olarak köpekten köpeğe ve hatta insana bulaşabilen bu hastalık zamansız aşırı tüy dökülmelerine sebep olur. Köpeklere aşırı kaşıntı ve rahatsızlık veren saçkıranda uyuz hastalığı semptomlarına benzer semptomlar görülür.

Leptospirosis

Leptospirosis bakteriyel hastalıktır. Kirli sularla temastan bulaşan bir hastalık olduğundan su birikintileri, göller, su rezarvuarları  ve su kanallarından köpeklerin su içmeleri engellenmelidir.

Domuz, sığır ve fare dışkılarının neden olduğu bakteriler olduklarından çiftliklerde yaşayan köpeklerin yakalanma riski daha fazladır.

Yüksek ateş, halsizlik, ishal, kas ve eklem ağrısı, kusma ve depresyon gibi semptomların sık görüldüğü leptospirosis hastalığı için veterinerinizle görüşmeniz önem arz eder.

Hassas olan ırklar: Akita, Bichon Frise, Chihuahua , Flat-Coated Retriever , Pomeranian , Minyatür Kaniş , Yorkshire Teriyeri .

Fluenza

Enfekte köpeklerin ortak ekipman ve alan kullanımıyla birbirlerine bulaştırdıkları, solunum yoluna nüfuz eden oldukça bulaşıcı bir hastalıktır.

Öksürük, burun akıntısı, ateş ve iştahsızlıkla kendini gösteren bu hastalık için veterinere başvurulmalı ve gerekli antibiyotik ilaçları istenmelidir.

Köpek Gribi

Köpek gribi, köpek kulübesi öksürüğüne neden olabilen, oldukça bulaşıcı bir viral solunum enfeksiyonudur. Birbirine yakın köpekler arasında kolayca bulaşır.

Öksürük, hapşırma, burun akıntısı, nefes almada zorluk, değişken ateş, iştahsızlık ve uyuşukluk en belirgin semptomlarıdır.

Köpeğinizin grip olabileceğini düşünüyorsanız, derhal veterinerinize başvurun, çünkü virüsü tedavi edememek zatürre gibi ikincil komplikasyonlara yol açabilir.

Köpek Hepatiti

İnsanlarda rastalanan hepatitle hiç bir alakası olmayan ve insanlara bulaşmayan ancak köpekler arası bulaşıcılık gösteren viral bir hastalıktır. Dışkı, idrar, kan ve tükrük yoluyla bulaşır.

Semptomları yüksek ateş, öksürük, iştahsızlık, depresyon, kusma, soluk diş etleri ve karın ağrısı olabilir. Bu hastalık karaciğeri ve böbrekleri enfekte ettiğinden sarılık belirtileri ortaya çıkabilir.

Köpeğinizin köpek hepatitine yakalandığından şüpheleniyorsanız, derhal veterinerinize başvurun. Başka bir köpekle temas etmesine ve dışkısını temizlemesine izin vermeyin.

Hassas olan ırklar: Amerikan Cocker Spaniel , Beagle , Boxer , Dachshund , Dandie Dinmont Terrier , Lhasa Apso , Pekinez , Shih Tzu .

Gençlik Hastalığı

Köpekten köpeğe hava yoluyla bulaşabilen ve bulaş yüzdesi çok yüksek olan, tedavisi henüz bilinmeyen öldürücü viral bir hastalıktır. Köpeklerin yaşını doldurmadan aşı yoluyla konuma altına alınması gerekir.

Yüksek ateş, öksürük, uyuşukluk, iştahsızlık, ağır nefes alma, kırmızı gözler ve burun akıntısı, ishal ve kusma gibi semptomlar olabilir.

Hassas olan ırklar: Afgan Tazısıİrlandalı Spaniel , Alman Çoban , Golden Retriever , Labrador Retriever , Minyatür Schnauzer , İngiliz Çoban Köpeği , Sibirya Kurdu , Sussex Spaniel , Fox Terrier .

Koronavirüs

Yabani ortamda ya da evcil ortamda bulaşı çok yüksek olan bu hastalık bağırsaklara nüfuz eden enfeksiyon olarak görülür. Çoğu zaman semptomları görülmeden iyileşen bu hastalık kusma, ishal ve dehidrasyonla kendini gösterebilir.

Köpeklerin yavruyken aşı takvimlerinde bulunan koronavirüs aşısıyla bu hastalıktan korunmaları mümkündür. Yine de hastalık belirtilerinden şüpheleniyorsanız veteriner hekimize müracat etmelisiniz.

Lyme

Kenelerden köpeklere bulaşan bakteriyel bir hastalıktır. Kenelerin köpek etine yapışarak 36 saat gibi uzun bir süre aynı yerde kaldıklarında, kene ağzında oluşan bakterilerin köpeklerin iç organlarına nüfuz etmesiyle meydana gelir.

En önemli belirtisi köpeklerde topallama ve iştahtan düşmedir. Zamanında teşhis ve tedavisi yapılmazsa böbrek yetmezliğine yol açabilir.

Tedavisi veterinerin önerdiği antibiyotiklerle yapılır ve çoğu zaman 4 hafta gibi kısa bir sürede iyileşme görülür.

Hassas olan ırklar: Bulldog , Cavalier King Charles Spaniel , Chow Chow , Pekinez , Pug , Shih Tzu .

Epilepsi

Epilepsi köpeklerde beyin fonksiyonlarını birbirine dolayan karmaşık bir hastalıktır.

Köpekler rahatlık arayabilir, huzursuz olabilir, endişeli olabilir, saklanmaya çalışabilir, sızlanıp ağlayabilirler. Daha sonra bilinçlerini kaybedip, ritmik sarsılma veya bacakların kürek çekilmesi, idrar yapma, dışkılama ve salya akıtma gibi bilinçsiz hareketlerde bulunabilir. Bu aşama saniyelerden dakikalara kadar sürebilir. Köpeğinizin bilinci geri döndüğünde kafası karışabilir ve sersemleyebilir.

Epilepsi hastalığı belirmek için herhangi bir test tespiti yoktur. Veteriner hastalığın ilerleyen bölümünde oral olarak ilaç tedavisine başlayacak ve semptomların giderilmesine yönelik çalışmalar yapacaktır.

Hassas olan ırklar: Beagle , Cocker Spaniel , Border Collie , Dachshund , Alman Çoban , Golden Retriever , Keeshond , Labrador Retriever , Minyatür Kaniş , Saint Bernard , Sibirya Husky, Tilki Teriyeri .

Mantar Hastalıkları

Mantarlar genelde toprakta yaşar ve solunum yoluyla köpeklere bulaşır. Bazı mantarlar iç organlara bazıları sadece deriye zarar verir. En tehlikeli olanı tabiki iç organlara bulaşandır. Tedavi edilmemesi durumunda köpeklerde ölümler görülebilir.

Nefes almada zorluk, cilt lezyonları ve iştahsızlık belirgin semptomlarıdır. Daha çok büyük ırk köpeklerde bu hastalığa rastlanır.

Göl kenarları, kurumuş nehir topraklarında ve bataklıklara yakın yerdeki yerleşimlerde görülen köpek mantar hastalığının tedavisi için veteriner hekimize başvurmanız gerekmektedir.

Zehirlenme

Köpeklerde sık olarak görülmese de zehirlenmeler ciddi boyutlara varabilen hastalıklardır. Bozulmuş etlerden, yemeklerden ve mamalardan zehirlenmeler olabilirken, sokak hayvanlarını katletmek adına da zehirlenmeler yapılmaktadır.

Bahçelerde bulunan haşereler için konulmuş ilaçlar, fare dışkısı yeme gibi durumlarda zehirlenmelere yol açar.

Kusma, ishal ve aşırı halsizlik en belirgin semptomları olup böyle bir durumda en hızlı şekilde veterinere ulaşmak gerekir. İhmal can kaybına neden olabilir.

İç ve Dış Parazit

Köpeklerin sindirim ve bağışıklık sistemlerini bozan iç parazitler, kaşıntı ve uyuza sebep olan dış parazitler köpekler için oldukça riskli hastalıklardır. Tedavileri köpek aşı takvimine göre belirlenmiş aralıklarla kesinlikle aşı olmaktan geçer.

Köpeklerde Deri Hastalıkları

Tüysüz deriye sahip olan köpeklerin daha sık yakalandıkları deri hastalıklarının hemen hepsi ciddi enfeksiyonlar olabilir. Kaşıntı ve sürekli aynı bölgeyi yalama eylemleri gösteren köpeğinizin gözlemlenip hangi hastalığa yakalandığını teşhis edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Köpek Aşı Takvimi ve Aşı Fiyatları

Köpeklerde Sık Görülen Deri Hastalıklarını Şöyle Sıralayabiliriz.

Folikülit İmpetigo Bölgesel Kanlı Yaralar
Sebore Uyuz Bölgesel Tüy Dökülmesi
Pireler Keneler Deri Rengi Değişikliği
Deri Soyulması Deri Tümörleri Kuru Cilt Pullanması

Köpek Hastalıkları: Köpeklerde Sık Rastlanan 18 Hastalık

Folikülit

Köpek Hastalıkları: Köpeklerde Sık Rastlanan 18 Hastalık Yüzeysel bakteriyel folikülit, ciltte yaralara, şişliklere ve kabuklanmalara neden olan bir enfeksiyondur. Bu cilt anormalliklerini kısa tüylü köpeklerde daha sık rastlanır. Uzun tüylü köpeklerde en belirgin semptomlar donuk tüy yapısı ve altında pullu deri dökülmeleri olabilir.

Folikülit genellikle uyuz, alerji veya yaralanma gibi diğer cilt problemleriyle bağlantılı olarak ortaya çıkar. Tedavi olarak oral antibiyotikler ve antibakteriyel merhemler veya şampuanlar kullanılabilir.

İmpetigo

Köpek Hastalıkları: Köpeklerde Sık Rastlanan 18 Hastalık

Bakteriyel enfeksiyon türü olan impetigo, genellikle yavru köpeklerde daha sık görülür. Kırılıp kabuklanan iltihap dolu alerjik kabarcıklara neden olur. Köpeklerin en tüysüz bölgesinde karın altında görülür.

Bulaşıcıdır ancak nadiren ciddi durumlara dönüşür. Veteriner hekimin tavsiyeleriyle kolayca iyileşme mümkündür.

 

Sebore

Köpek Hastalıkları: Köpeklerde Sık Rastlanan 18 Hastalık İnsanlarda kepek hastalığına benzer bu hastalık köpeklerin yüz kısmındaki derinin yağlanması sonucu derinin kepek şeklinde dökülmesiyle oluşur.

Yavru köpeklerde pek rastlanmayan 5 yaşından büyük köpeklerde görülen sebore, köpekte bulunan bazı cilt hastalıklarının da habercisi olabilmektedir.

Sebore tedavisinde asıl nedenin genetik mi yoksa başka bir hastalığın sonucu mu olduğu tespit edilmelidir. Genellikle ilaçlı köpek şampuanlarıyla iyileşme mümkündür.

Bölgesel Tüy Dökülmesi

Köpek Hastalıkları: Köpeklerde Sık Rastlanan 18 Hastalık

Köpek sahipleri köpeklerin cinsine, çevre ve iklim koşullarına ya da yaşına bağlı olarak tüy döktüklerini bilirler. Ancak bölgesel olarak çok tüy dökülmesi bir hastalıktır.

Genelde stresin ve yeterli besin değeri olmayan yiyeceklerin tüketilmesi bu duruma yol açar. Bölgesel bir dökülme görülüyorsa tedavi için veteriner hekime danışılmalıdır.

 

Uyuz

Köpek Hastalıkları: Köpeklerde Sık Rastlanan 18 Hastalık

Akarlar adı verilen parazitlerin neden olduğu ciddi cilt problemidir. Köpek uyuzu olarak bilinen sarkoptik uyuz köpekten köpeğe hatta köpekten insana da bulaşabilir. İnsan derisinde yaşayamadıkları için insanlar için tehlike oluşturmaz.

Yoğun kaşıntı, tüy dökümü ve tahrişli yaralara neden olan uyuz, köpeğin kulaklarını, yüzünü ve bacaklarını istila eder.

Tedavi veteriner hekim kontrolünde oluşturulan reçeteyle mümkündür. Uyuzun ilerleme derecesine bağlı olarak oluşturulacak reçete farklılık gösterebilir.

Pireler

Köpek Hastalıkları: Köpeklerde Sık Rastlanan 18 Hastalık Pireler bütün hemen hemen bütün evcil hayvanlarda görülebilir. Köpeklerin tüyleri arasında yaşayan ve kan ile beslenen bu parazitler, tedavi edilmediği zaman pire istilalarına neden olabilir. Pire istilaları aşırı kan kaybına ve anemiye neden olduğu gibi, tenya gibi zararlı diğer parazitlerinde oluşmasına ortam sağlayabilir.

Oral pire öldürücü yada pire şampuanlarıyla tedavisi yapılabilse de veteriner hekim kontrolüne gidilmesi köpeğinizin sağlığı açısından daha olumlu olacaktır.

Keneler

Köpek Hastalıkları: Köpeklerde Sık Rastlanan 18 Hastalık Keneler köpeklerin derisinde kan emerek beslenen asalaklardır. Tüylerinin açılıp dikkatli bir şekilde bakıldığında kenenin köpeğin derisinden beslenme şeklini görebilirsiniz.

Kene görüldüğünde bir cımbız yardımıyla köpeğin derisine en yakın noktadan tutularak yavaşça çekilip çıkarılması gerekir.

Aşırı ve ani çekim yapmak kenenin kafasının köpeğin derisi içinde kalmasına buda çeşitli enfeksiyonlara ve cilt hastalıklarının oluşmasına neden olabilir.

Deri Rengi Değişikliği

Köpek Hastalıkları: Köpeklerde Sık Rastlanan 18 Hastalık

Köpeklerde ten rengi değişikliği birkaç metabolik ve hormonal nedenden dolayı görülür. Bazı cilt hastalıklarınında bu renk değişimlerine neden olduğu bilinmektedir.

Genellikle basit bir kan tahliliyle teşhisi ve tedavisi mümkün olan deri rengi değişikliği için veteriner hekiminize başvurmayı unutmamalısınız.

 

Kuru Cilt Pullanması

Köpek Hastalıkları: Köpeklerde Sık Rastlanan 18 Hastalık

Kuru cilt pullanması çoğu zaman köpeklerin bireysel özelliklerine göre görülebilen bir cilt sorunudur. Çok nadir olsada uyuz, alerji ve diğer deri hastalıklarınında alt yapısı olarak gözlemlenebilir.

Genellikle kışın kuruyan köpek ciltlerinin sorunu olan bu hastalık, yağ asidi takviyesi ve nemlendiricilerle çözülebilecek hafif bir hastalık olabilir.

Bölgesel Kanlı Yaralar

Köpek Hastalıkları: Köpeklerde Sık Rastlanan 18 Hastalık
Akral yalama dermatiti olarakta bilinen bu hastalık, köpeklerin ön bacağında patinin üst kısmında ortaya çıkan ve kanlı yaralara neden olan sinir bozucu bir deri hastalığıdır.

Kaşıntı bir türlü geçmez ve köpeğin orayı defalarca yalamasına neden olur. Tadı kötü tropikal solüsyonlar ve elizabeth tasmaları köpeğin orayı kaşıyıp yalamasına engel olmaya katkı sağlayabilir.

Aşırı ilerlemiş durumlarda kesinlikle veterinere başvurulmalıdır.

Deri Tümörleri

Köpek Hastalıkları: Köpeklerde Sık Rastlanan 18 Hastalık

Köpeklerin cildinde yumru şeklinde türeyen birçok tümör çeşidi vardır. Bu tümörlerin çoğu kanserli hücrelerden oluşabilir. Eğer topaklanma küçükse veteriner onu çıkarmayı tavsiye edecektir. Yayılmış ve ilerlemiş bir durumdaysa ciddi ameliyatlar geçirilebilir.

Tanının doğru konması ve tedavi sürecinin doğru başlatılıp, köpeğin sağlığına kavuşması için uzman bir veterinere başvurmanız şarttır.

Deri Soyulması

Köpek Hastalıkları: Köpeklerde Sık Rastlanan 18 Hastalık

Akut nemli dermatit adı verilen bu hastalık köpek derisinde yanmaya benzer iltihaplı yaraların oluşmasına neden olur. Genellikle köpeklerin kalçalarında, başlarında ve göğüs kısmında ortaya çıkar.

Enfeksiyonlar, böcek ısırıkları, alerjiler ve aşırı yalama gibi durumlardan kaynaklanabilen deri soyulması hastalığı veteriner kontrolü ile tedavi edilmelidir.

 

Köpeklerde Deri Hastalıklarına Karşı Alınacak Önlemler (Veteriner Tavsiyeli)


Köpek Göz Hastalıkları

Köpeklerin diğer canlılara göre farklı bir özelliği 3 adet göz kapağının bulunmasıdır. Bu kadar çok göz kapağı olmasına rağmen yinede birçok göz hastalığına yakalanma durumları görülmektedir. Göz hastalıkları ciddi sorunlara yol açabileceği için önlem almak çok önemlidir. Düzenli ve bilinçli olarak göz temizliği yapılması köpeğinizin göz sağlığını koruyacaktır.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Göz Temizliği Nasıl Yapılır?

Pembe Göz Göz Kapağı Yumrusu
Kornea Hasarı Glokom
Kuru Göz Katarakt

Köpek Hastalıkları: Köpeklerde Sık Rastlanan 18 Hastalık

Pembe Göz

Konjunktivit olarakta bilinen bu hastalık insanlarda da olan göz batması rahatsızlığına benzemektedir.

Göz kızarıklığı, iltihap ve aşırı akıntıya neden olan bu hastalık bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanır. Az rastlansada sigara dumanı ve polenlerinde neden olduğu görülmüştür.

Veterinerin önerdiği antibiyotikli göz damlası bu hastalığı etkin olarak tedavi edecektir.

Kornea Hasarı

Dışarıda gezmeyi ve oynamayı seven köpeklerin gözüne kaçan çimler ve kirler göz kornasına zarar verebilir. Bazende köpeklerin gözlerini kaşırken tırnaklarının batması sonucunda da bu hasra meydana gelebilir.

Kornea hasarı meydana geldikten sonra köpek hasardan doğan kaşıntıyı gidermek için sürekli patisini gözlerine götürecektir. Göz kızarıklığı ve aşırı göz yaşı olması birde göz pençelemeye benzer hareketler sergilemesi kornea hasarından şüphelenmenizi gerektirir.

Köpeğinizin korneasına zarar verdiğinden şüpheleniyorsanız, mümkün olan en kısa sürede veterinere götürülmelidir. Veteriner, yaralanmayı değerlendirebilecek ve enfeksiyonu önlemeye yardımcı olacak ilaçlar tavsiye edecektir.

Kuru Göz

Göz yaşları yeterince kaygan olmadığı zaman ortaya çıkan kuru göz hastalığı Keratokonjonktivit Sicca olarakta bilinir. Bu durum gözlere kaçan toz ve kiri doğal yollarla temizlemeye engel olur. Doğru tedavi edilmezse korneada çiziklere ve ülsere neden olabilir.

Sık göz açıp kapatmak, gözlerin kızarması ve kısılması, gözlerin pençelenmesi semptomları görülür. Yapay göz yaşı damlalarıyla kolayca tedavi edilebilecek bir hastalıktır.

Göz Kapağı Yumrusu

Köpek yavrularında karşılaşılan en yaygın göz hastalığından biri de göz kapağında oluşan büyüme ve yumrudur. Bu yumrular ve şişiklik köpekleri çok rahatsız etmesede çoğalma olmaması ve kanserli olup olmadığını anlayabilmek adına veteriner hekime görünmesi ve gerekiyorsa biyopsi yapılması gerekir.

Glokom

Göz yaşlarının düzenli olarak akmadığı durumlarda bu sıvı gözlere basınç uygulayabilir ve glokoma neden olabilir. Köpekleri aşırı derecede rahatsız eden bu hastalık tedavi edilmezse körlükle sonuçlanabilir.

Göz yaşarması, iyi görememe, irileşmiş göz bebekleri, kızarıklık ve göz şişkinlikleri en belirgin semptomlarıdır. Veteriner hekimin tavsiyesine göre ilaç ya da ameliyatla tedavi edilebilir.

Katarakt

Köpekler yaşlandıkça yakalandıkları en yaygın hastalık katarakttır. İlk başlarda görme kayıplarına sebep olan hastalık ileri aşamalarında körlüğe neden olabilir.

Bulutlu gözler, göz iltihabı, tahriş,  köpeğinizin görme kaybı nedeniyle yeni alışkanlıklar edinmesi belirgin semptomlarıdır.

İlaçlar göz iltihabını hafifletmeye yardımcı olurken, sadece cerrahi müdahale sorunu çözebilir. Neyse ki, çoğu katarakt küçüktür ve köpeğin görüşünü yalnızca kısmen etkiler.

Köpeklerde Göz Hastalıkları İçin Alınacak Önlemler (Veteriner Tavsiyesi)

İlgili Makaleler

🔜  Köpeklerde Kulak Temizliği (Ayrıntılı Rehber)

🔜  Köpeklerde Diş Temizliği ve Ağız Sağlığı

🔜  Köpeklerde Tüy Bakımı ve Temizliği

🔜  Köpeklerde Pati Bakımı Ve Temizliği

🔜  Köpeklerin 14 Kusma Nedeni

Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Tasmaları
Köpek Yatakları
Köpek Yatakları
Köpek Ödülleri
Köpek Ödülleri

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu