Süs Köpekleri

Pug Köpeğinin Özellikleri, Bakımı ve Karakteri

Pug isminin kökeni konusunda pek çok teori vardır. Biri Pug’ın Latince “yumruk” anlamına gelen “pugnus” sözcüğüne dayandığı öne sürülüyor. Köpeğin yüzünün sıkılmış bir yumruğa benzemesinden dolayı bu adın verilmesi, genel olarak kabul görmesi nedeniyle bu köpek cinsi pug adını almıştır.

Puglar sağlam, kompakt köpeklerdir. Oyuncak köpek grubunun bir parçasıdır ve köpek dünyasının palyaçoları olarak bilinirler. Çünkü harika bir mizah anlayışına sahiptirler ve gösteriş yapmayı severler.

Pug Köpeği Kökeni

Pug Köpeğinin Özellikleri, Bakımı ve Karakteri

Çoğunlukla Pug Köpek olarak adlandırılan Pug, yaklaşık 2.000 yıl öncesinde bile kayıtlarda yer sahibi olan eski bir cinstir. Eski Çin imparatorları düz yüzlü oyuncak köpekleri tercih ediyordu. (Pekingese, Shih Tzu) İmparatorun, ailesinin ve imparatorluk sarayının üyelerinin rafine evcil hayvanları olarak geliştirildi. Antik dünyanın Uzak Doğulu hükümdarlarının tercih ettiği birçok ırk gibi, Puglar da yabancılara ancak bir hediye olarak verilebilecek bir hazineydi.

Pug’ın dünya vatandaşı olarak kariyeri, Hollandalı tüccarların ırkın örnekleriyle Avrupa’ya döndüğü 1500’lerde başladı.

Efsaneye göre Pug, İspanyol birlikleri tarafından kampına düzenlenen bir saldırı konusunda prensi uyarmak için havlayarak Hollanda Prensi’nin hayatını kurtardığında Pug, Holland’ın kraliyet sarayının maskotu haline geldi. William ve Orange of Mary monarşiyi üstlenmek için İngiltere’ye geldiklerinde, Pugları da onlara eşlik etmişti ve İngilizler arasında cins büyük ilgiyle karşılandı.

Pug Köpeği Özellikleri

Pug Köpeğinin Özellikleri, Bakımı ve Karakteri

Pug biraz Bulldoga benzeyen bir ırktır. Yüz ve kulak yapısı siyah renktedir.

Yanaklarında bulunmakta olan benler köpeği daha da hoş bir şekilde göstermektedir.

Sırtı yere paralel şekilde tam düzdür.

Bacakları düz şekilde olmasının yanında oldukça güçlüdür.

Pug’lar her zaman neşeli gibi gözükmektedir.

Tüyleri kısa olmasıyla beraber tek katmanlı, düz, parlak, sık ve yumuşak yapıya sahiptir. Bu tüy yapısından dolayı çok tüy dökmektedir. Tüylerinin rengi ise genellikle sarı, sütlü kahve ve siyah renklerinde görülür.

Ağırlık: Erkeklerde 6 – 9 kg / Dişilerde 6 – 8  kg
Boy: Erkeklerde 30 – 36 cm / Dişilerde 25 – 30 cm
Yaşam Süresi: 12 – 15 yıl

Pug Köpeği Karakteri

Pug Köpeğinin Özellikleri, Bakımı ve Karakteri

Pug herkesin gözünde küçük ama büyükmüş gibi duran bir köpek olarak görünmektedir. Her zaman için mutlu bir görüntüye sahip ve sahibine çok sadık bir ırktır. Pug karakteristik özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

🔸 Oyun oynamayı çok seven bir köpek cinsidir yaramazlıklarıyla dikkatleri çeker.

🔸 Sert cezalar bu tip ırkları küstürür ve dahada zorlar bu nedenle mümkün olduğunca sakince hareket edilmelidir.

🔸 Eğitimlerden çabuk sıkılabilecek bir köpek olan Pugların bazıları heyecanlı bazıları ise sönük bir karaktere sahip olabilmektedir.

🔸 Pug bekçi köpeği görevi üstlenebilir, havlamayı çok fazla seven bir ırk değildir gerekli gördüğü takdirde havlar.

🔸 Diğer hayvanlarla ve diğer köpeklerle çok iyi geçinmektedir.

🔸 Yabancılara karşı hoşgörülü davranır.

🔸 İnatçı bir köpek ırkıdır ve itaat seviyeleri düşüktür.

🔸 Genel olarak enerjik bir yapısı yoktur ancak oyun oynamaktan çok keyif alır.

🔸 İlgi görmekten çok hoşlanırlar ve genel olarak kıskanç bir mizaca sahiptirler.

🔸 Evde uzun süre tek başına kalmaktan hoşlanmazlar.

🔸 Puglar yüksek sesle hırıltılar çıkarır, homurdanır ve horlar.

🔸 Mizaç olarak sosyal köpekler sınıfında sayılabilir.

🔸 Gezmeyi keşfetmeyi çok sever. Sürekli kapalı ortamlarda durmaktan sıkılır.

🔸 Genellikle bayanların tercih ettiği Pug’lar hoş kucak köpekleri arasında yer alır.

🔸 Bu hoş görünüşünün yanı sıra asla bir Pug tarafından ısırılmak istemezsiniz. Sivri dişleri ve sağlam kaslı çene yapısı oldukça acı verecektir.

🔸 Sahiplenme duygusu olsada sahip değişikliğini çok yadırgamaz. Puglar için önemli olan yalnız kalmamaktır.

🔸 Senelerce bu köpek cinsine baksanızda yine bir hareketi sizi çok şaşırtabilir.

Pug Köpeği Bakımı

Pug Köpeğinin Özellikleri, Bakımı ve Karakteri

Pug Bakımı oldukça kolaydır. Çünkü tüyleri çok kısadır ve düzenli olarak sadece taramak yeterlidir. Kısa tüylerine rağmen Puglar çok tüy dökebilir. (Köpeklerde Tüy Bakımı)

Puglar gözleri çok belirgin olduğu için göz yaralanmalarına eğilimlidir. (Köpeklerde Göz Temizliği)

Gerektiği zamanlar dışında yıkanmamalıdır. Banyo yaptırıldıktan sonra kurutulmasına özen gösterilmelidir. Yüz hatları ve derisi buruşuk olduğu için aralarda kalan kısımlar da kurutulmalıdır. (Köpek Yıkama Rehberi)

Genelde apartmanda beslenen bir ırktır ancak bahçeli evde de rahatlıkla yaşayabilir. Fakat çok fazla sıcağa ve çok soğuğa karşı oldukça dayanıksız yapıları vardır. Bu nedenle bahçede bakılmamaları gerekir.

Toplarla oynama ve getir komutlarında çok başarılıdırlar. (Köpeklerde Komut Eğitimi)

Çok enerjik bir köpek değildir, dolayısıyla sürekli olarak egzersiz yapması gerekmez. Ancak her gün düzenli olarak vakit geçirmeniz ve beraber oyun oynamanız köpeğinizin sağlığını önemli ölçüde etkileyecektir.

Sosyalleşmeye oldukça meyilli ve enerjik olsalarda tek başına büyütülmüş yada çocuklarla hiç tanıştırılmamış bir köpeğiniz varsa sosyalleşme eğitimi aldırmanız yada kendiniz vermeniz gereklidir. (Köpeklerde Sosyalleşme Eğitimi)

Pug bakımı söz konusu olduğunda en dikkat etmeniz gereken şey ağız sağlığını korumak olmalıdır. Ağızları kısa ve tıknaz olan bu köpeklerin kırışık derileri nedeniyle yabancı cisimlerin ağızdan atılması daha zor olur. Bu nedenle dişleri günlük kontrol edilmeli ve fırçalanmalıdır. (Köpeklerde Diş Sağlığı)

Kulaklarının da düzenli olarak temizlenmeye ihtiyacı vardır. (Köpeklerde Kulak Bakımı)

Pug’larda tuvalet eğitimi oldukça kolay olacaktır. 2 aylık olana kadar evde tuvalet kazaları görülmesi mümkündür. (Köpek Tuvalet Eğitimi)

Zamanı geldikçe tırnak bakımı da yapılmalıdır. Genelde ayda 1 kez tırnakları kontrol edilmeli ve halılara ve koltuklara zarar vermemesi için uzun görünüyorlarsa kesilmelidir. (Köpek Pati Bakımı)

İlk defa köpek besleyecek özellikle apartmanda oturanlar için tercih edilebilecek ırklardan biri olan bir cins köpektir aynı zamanda sizin en iyi dostunuz olabilir.

Pug Köpeği Sağlığı

Pug Köpeğinin Özellikleri, Bakımı ve Karakteri

Puglar genellikle sağlıklı olarak bilinmektedir. Ancak çoğu köpek gibi Pugların da yatkın olduğu hatalıklar bulunmaktadır.

En hassas oldukları listenin başında soğuğa ve sıcağa olan duyarlılık gelmektedir. Bunun nedeni uzun burunlu köpeklerde soluma esnasında burundan giren hava akciğerlere gelene kadar vücut sıcaklığına ulaşmış olur. Ancak tıknaz ve kısa burunlu Pug havayı olduğu gibi akciğerine çeker. Aşırı sıcak ve soğuk havalar Pug’larda solunum sorunlarına neden olabilir ve çabuk hastalanabilirler.

Ayrıca hassas oldukları ve vücut şekillerine göre yakalanmaya daha müsait oldukları hastalıklar şunlardır:

Cheyletiella Dermatit: Küçük bir akarın neden olduğu bir cilt rahatsızlığıdır. Özellikle sırtın ortasında yoğun kepek görürseniz, veterinerinize başvurun. Bu duruma neden olan akarlar bulaşıcıdır, bu da evdeki tüm evcil hayvanların tedavi edilmesi gerektiği anlamına gelir.

Pug Köpek Ensefaliti: Pug’lara özgü ölümcül bir inflamatuar beyin hastalığıdır. Tıp araştırmacıları Pugların bu durumu neden geliştirdiğini bilmiyorlar; onu test etmenin veya tedavi etmenin yolu yok.

Sinir Dejenerasyonu: Arka ayaklarını sürükleyen, sendeleyen, yukarı veya aşağı zıplamada sorun yaşayan veya idrarını tutamayan yaşlı Puglar sinir dejenerasyonundan muzdarip olabilir. Bu durumdan etkilenen Puglar ağrı çekmiyor gibi görünmektedir ve bu durum genellikle yavaş ilerler. Araştırmacılar bunun neden gerçekleştiğinden emin değillerdir.

Kornea Ülserleri: Gözleri çok büyük ve çıkıntılı olduğu için, Pug’ın gözleri kolayca yaralanabilir veya korneada (gözün temiz kısmı) ülserler geliştirebilir.

Kuru Göz: Keratokonjunktivitis sicca ve pigmenter keratit, Puglarda görülen iki durumdur. Aynı anda veya tek tek ortaya çıkabilirler. Göz kuruluğu, gözler nemli kalacak kadar gözyaşı üretmediğinde ortaya çıkar. Veterineriniz, nedeninin bu olup olmadığını belirlemek için, ilaç ve özel bakım ile kontrol edilebilen testler yapabilir.

Göz Problemleri: Büyük gözleri şişebilir ve buda çeşitli göz problemlerine neden olabilir.

  • Proptozis: Göz küresi göz yuvasından çıkar ve arkasındaki göz kapağı görülür.
  • Distichiasis: Göz kenarında anormal kirpik büyümesi, kirpiklerin göze sürtünmesine neden olur.
  • Progresif retinal atrofi: Körlüğe yol açan retinal görsel hücrelerin dejeneratif bir hastalıktır.
  • Entropiyon: Göz kapağı, genellikle alt kapak içe doğru yuvarlanarak kapaktaki kılların göze sürtünmesine ve onu tahriş etmesine neden olur.

Köpek sahipleri, herhangi bir hastalık belirtisi meydana geldiğini gözlemlediğinde bu durumunda ne yapılması gerektiği konusunda kendilerini eğitmelidir. En yakın veterinerden bilgi almalıdır. (Köpek Hastalıkları)

Pug Köpeği Beslenmesi

Pug Köpeğinin Özellikleri, Bakımı ve Karakteri

Önerilen günlük miktar: İki öğüne bölünmüş, günde 1/2 ila 1 fincan yüksek kaliteli kuru mama.

Pug’un ilk aşkı insanlarken, ikinci aşkı yemektir. Bu köpekler yemeyi, daha çok yemeyi, ve daha daha çok yemeyi sever. Küçük boylarıyla birleştiğinde, onları obezite riski altına sokar. Bir Pug sahibi olarak, büyük bir dikkat göstermelisiniz. İkramları sınırlayın ve egzersize teşvik edin.

Mamalarını her zaman dışarıda bırakmak yerine, yiyeceğini ölçerek ve günde iki kez vererek onları iyi bir formda tutun. Kilolu olup olmadığından emin değilseniz ona göz testi ve uygulamalı test yapın.

Ara sıra köpeğinizi sevindirmek için onlara sevdikleri kaliteli konserve köpek mamalarından ikram edebilirsiniz. Eğitimlerde ödül olarak kullanacağınız ödül mamaları edinmenizde işinizi kolaylaştıracaktır.

Pug Çocuklarla İlişkisi 

Pug Köpeğinin Özellikleri, Bakımı ve Karakteri

Pug ırkının sevecen ve iyi kalpli bir köpek cinsidir. Tüm insanlarla olduğu gibi çocuklarla da çok iyi anlaşmaktadır.

Puglar çocukları sever. Pug küçük olmasına rağmen bazı oyuncak ırkları gibi hassas değildir, bu nedenle çocuklu aileler için iyi bir cins seçimidir. Ancak, aktif bir evcil hayvanın topları geri almasını veya futbol oynamasını isteyen çocuklar için Pug hayal kırıklığına uğratacaktır.

Yabancılarla ve diğer kişilerle arası çok iyidir ve genelde agresif hareketler sergilemez.

İnsanlarla olduğu gibi diğer hayvanlarla ve köpeklerle de arası iyidir.

Yetişkinler her zaman çocuklar ve evcil hayvanlar arasındaki etkileşimleri denetlemelidir.

  • Başka Köpeklerle İlişkisi
  • Çocuklarla İlişkisi
  • Başka Ev Hayvanlarıyla İlişkisi
  • Yabancılarla İlişkisi
  • Oyunculuk
  • Egzersiz İhtiyacı
  • Taranma İhtiyacı
  • Sıcağa Dayanıklılık
  • Soğuğa Dayanıklılık
  • Bekçilik
  • Koruyuculuk
  • Eğitilebilirlik
  • İtaat Seviyesi
2.9

Özet

Pug ırkı genellikle boyutlarıyla bilinen bir köpektir. Çok zeki olması ve oyuncu bir köpek olmasından dolayı çok fazla tercih edilmektedir. Pug köpekleri hakkında daha detaylı bilgi almak için yukarıdaki yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Tasmaları
Köpek Yatakları
Köpek Yatakları
Köpek Ödülleri
Köpek Ödülleri

İlgili Makaleler

309 Yorum

  1. Evde kesin var pug alsam uyum sağlarmış eşim çok istiyor ama kedimden de vazgeçemem bilgi verirmisiniz

  2. Yeni pug almak istiyorum sizce kaç aylık almalıyım erkek dişi ne kadar fark edebilir.erkegin bakımı mi kolay yoksa dişinin mi teşekkürler

  3. Ben istanbul taksimden yazıyorum benim pugum 1 buçuk yaşında çiftleşme zamanı geldi erkeyi lazım 0534 772 16 76 çok çok rica ediyorum ya başka nerden bula bilirim yardımcı olsanız sevinirim

  4. Merhaba Ben Pug Sahiplenmek İstiyorum Bana Vermek İsterseniz Numaramı verebilirim İzmir içi olursa sevinirim 😊

  5. Merhabalar 1.5 yıldır pug beslemekteyim kendisi 2 yaşına geldi dönem dönem ağız kokusu beden kokusu oluyor neden olur ve nasıl giderilir?

  6. Bir pug ile birlikte yasamak cok keyiflidir.Yalniz bu irki diger irklarla kesinlikle karistirmamak gerekir.Sahibine cok baglidir cok ilgi cok sevgi ister asiri hasastir strese kesinlikle ama kesinlikle gelemez.Korkarsa strese girerse Titreme Bulanti kusma yasayabilirsiniz.Degil Bahcede yasamaya evinizde onunla ayni yatagi ayni koltugu paylasmaya hazir olun.Cunku surekli size dokunarak oturmak isterler.Siz goz hapsinden ciktiginiz anda pesinizde dolasir.Yani sizsiz yasamak puglar icin cok uzucudur.kucuk bir bebeginiz varmis gibi hayatiniza devam edecekmis gibi sahiplenmelisiniz.Aldim verdim hic bu canlara gore degildir.Strese girerler Küsen bir turdur. Kustugunde barisana kadar kirk takla attirirlar.Inadi bu anlarda cok belirginlesir.Yemeden icmeden kesilir cilt sorunlari astim gibi tikanma sorunlari yasarlar.Az yikamak gerekir.Merdiven cikmalarina izin vermemek gerekir bacaklari hassastir capraz bag kopmasi sorunu yasanir.Kisacasi narindir,bir bebek gibi sevgi,ilgi,sefkat ister.Insanin kivrim yerlerine yatmayi severler.Kisin usurler yazin sicakran bunalirlar.Kaliteli mamayla beslenmelidirler.

  7. 8 aylık pug köpegim var ama çok tüy döküyor birde dışarı tuvaletini yapmıyor hep eve gelince eve yapıyor bizde eve yapmasin diye gazete öğrettik ama iyi olmadi sabah akşam dışarı çıkarıyorum ama yine eve gelip gazeteye yapiyor napmam gerekiyor dışarı tuvalet yapmiyor gazeteyi kaldirdım ama yine gazete koyulan yer ve onun yanındaki halıya yapıyor napmam gerek lütfen yardım edin
    Kullandığım köpek mamasi taste of the wild en kısa zamanda sizden haber bekliyorum

  8. Tabii ki olur ama onun da bakımı öyle göründüğü gibi kolay değildir bu yüzden köpeği olan kişilerden biraz bilgi alıp bir daha düşünün ve sadece köpek değil diğer hayvanlarda sizi olamayabilir mesela muhabbet kuşu gibi hayvanları size öneririm çünkü hem bakim bakımı kolay hem de gerçekten seveceğiniz hayvanlar😊

  9. Benim de eşim öldü bir ay oluyor. O’nunla oyalanmak istiyorum. Yaşım 65 bakabilir miyim can olur mu bana?

    1. Tabii ki olur ama onun da bakımı öyle göründüğü gibi kolay değildir bu yüzden köpeği olan kişilerden biraz bilgi alıp bir daha düşünün ve sadece köpek değil diğer hayvanlarda sizi olamayabilir mesela muhabbet kuşu gibi hayvanları size öneririm çünkü hem bakim bakımı kolay hem de gerçekten seveceğiniz hayvanlar😊

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu