Köpeklerde Sosyalleşme Eğitimi | Sosyalizasyona Farklı Bakış Açısı
Konu Başlıkları
Köpeğinizi Nasıl Sosyalleştirebilirsiniz?
Köpekler her ne kadar sahiplerine ve evlerine bağlı ev içindeki aileyle çok yakın olsada bilmediği ortamlar ve diğer canlılarla ilişkilerinin bu derece normal olması çok zor olabilir. Köpeklerin cinsiyetlerine, yaşına ve ırklarına göre sosyalleşme eğitimleri farklılaşabilir. Hırçın bir görüntünün altında nazik bir karakter bulunabilirken, melek yüzün altında aslında çok vahşi karakterlerde bulunabilir.
Sosyalleşme köpeklerde yavruluklarının ikinci ayından itibaren öğretilmesi gereken en önemli konudur. Başka insanlarla iletişimi, başka köpeklerle etkileşimi ve tepkileri sosyalleşme arttıkça daha çok normale dönecektir.
Yavruluk döneminde sosyalleştirme yapılmamış veya sahiplendiğiniz yetişkin köpeğinizin sosyalleştirilmesi aksatılmışsa iş biraz daha zorlaşır. Köpekleriniz büyüdükçe yeniliklere daha kapalı hale geleceğinden sosyalleşme köpeğiniz sağ olduğu sürece devam edecek bir mesele olacaktır.
Belirli yaşın üzerine çıkan yaşlı diye tabir ettiğimiz köpekler için sosyalleşme daha kolay olabilir. Daha sakin ve olgun davranacaklarından sosyalleşme süreci boyunca sizi zorlamayacaklardır. Diğer köpekleri ve insanları pek umursamama gibi halleri olabilir bu da saldırgan olmasından daha iyi bir tutumdur.
Yavru Köpek Sosyalleştirme Eğitimi
Köpeklerin sosyalleşme eğitimleri yavruluktan yaşamlarının sonuna kadar devam eden süreci kapsar. Ağaç yaşken eğilir mantığı köpeklerde oldukça geçerlidir. Köpekler büyüdükçe yeniliklere daha kapalı olurlar ve alıştırmalar eğitimler daha da zorlaşır. Bundan dolayı sosyalleşme eğitimleri için köpek eğitmenlerinden aldığımız bilgiler ışığında yazımıza başlıyoruz.
Köpek sosyalleşme eğitimleri aslında köpek sahiplerininde sosyalleşmesine katkı sağlar. Köpekleriniz yeni arkadaşlar ve insanlarla tanışırken, köpek sahipleride aynı pastadan pay almaktadır. Bu nedenle asosyal ve çekingen bir çocuğunuz varsa, köpek bakımı konusunda yeterli bilgiye sahip ebeveynlerseniz, çocuğunuza uzun süre arkadaşlık edecek bir yavru köpek dost edindirip ona sorumluluk bilinci ve sosyalleşme sağlayabilirsiniz.
Yavru Köpekleri 6 Adımda Sosyalleştirme Eğitimi | |
1) Sosyalleşme Evde Başlar | 2) Yeni İnsanlarla Tanıştırın |
3) Yeni Köpeklerle Tanıştırın | 4) Yeni Tanışmalarda Rahat Hissettirin |
5) Sevginizi ve İlginizi Hissettirin | 6) Sosyalleşme Sınıflarına Kayıt Ettirin |
Veteriner Tavsiyeleri Yardımcı Makaleler Sıkça Sorulan Sorular
Yavru Köpeklerin 6 Adımda Sosyalleşme Eğitimi
Yavru köpeğin bitmeyen enerjisi, arkadaş edinmeye müsait olmaları ve en önemliside meraklı olmaları onları sosyalleşme eğitimine en müsait zamanı olduğunu gösterir. Güzel bir sosyalleşme eğitimiyle yetişkinlik ve yaşlılık dönemi sizin için daha huzurlu ve rahat geçecektir.
1) Sosyalleşme Evde Başlar
Genelde evlerde köpek beslemeye yavru köpeklerle başlarız. Eve gelen yeni üye oldukça tedirgin ve bilinçsiz olur. Nerde duracağını kime güveneceğini nasıl iletişim kuracağını bilemez. Tamamen ilgiye ve şefkate muhtaç olarak evlerimize neşe katarlar.
Cinsi ne olursa olsun yavru köpek yavru köpektir. Henüz karakteristik özelliklerine kavuşmamış sıcak tüy yumakları olurlar. İlk sosyalleşme ise yavru köpeğinizle bağlarınızı kurmaya başladığınız zaman meydana gelir. Sizi yürürken takip etmesi, hareketlerinizi gözlemlemesi gözlerinizin içine sevgi dolu bakışı ve yaramazlık arayışı gerçekten paha biçilemez duygulardır.
Yavru köpeklerde etkileşim ve sosyalleşme kurulurken dikkat edilmesi gerekenler;
- Evin yeni üyesine hayvanmış gibi değil evin küçük çocuğuymuş gibi sahiplenip benimsemelisiniz.
- Ona her gün ayıracak stresten uzak olduğunuz vakitler olmalı.
- Her davranışı öğretmeye çalışmalı düzenli alışkanlıklar edindirmelisiniz.
- Sevginizi ve merhametinizi asla kaybetmemelisiniz.
- Yapmasını hoşlanmadığınız bir şeyi kızarak yada ceza vererek değil, davranışlarınızla belli etmelisiniz.
- Sizinle ve ailenizle bolca vakit geçirmesini sağlayarak sosyalleşmenin temel adımı olan evde sosyal olmasını sağlamalısınız.
- Sözünüzü dinletmek için katı olmak yerine sevgiyle yaptırmalısınız.
- Unutmamalıdır ki oldukça zeki olan dostlarımız sizin duygularınızdan anlayacak ve ona göre eğilim gösterecektir. Yaptığınız her şey ileride dostunuzun gelişimi için olumlu yada olumsuz olacaktır.
2) Yeni İnsanlarla Tanıştırın
Birçok köpek, sahibine oldukça bağlı ve sadıktır. İçinde bulunduğu evdeki aile bireylerini öylesine benimser ki yabancı insanları ve canlıları ailesine tehdit olarak görebilir. Böyle durumlarda eve gelen misafirler için oldukça zor zamanlar geçirmelerine neden olur.
Köpeğin egzersiz ve yürüyüş zamanlarında farklı insanlar ve çevreler görmesi, etkileşim içinde olması sosyalleşmeleri açısından büyük önem taşır. Yakın arkadaşlarınız ve ailenin diğer üyeleri köpeğinizle tanıştırdığınız ilk kişiler olurlar genellikle.
Yavru oldukları için tanışmalara elverişli ve ılımlı olacaklardır. Zamanla tekrarlanan eve ziyaretler ve tanışmaların sıklığı, köpeğiniz de insan sevgisini oluşturacaktır.
Köpeğinizi insanlarla tanıştırırken dikkat edilmesi gerekenler;
- Öncelikle tanıştıracağınız arkadaşınızın köpeklerden korkmadığına emin olmalısınız. Aksi taktirde daha baştan çuvallama şansınız var ve bu köpek üzerinde olumsuz davranışlara neden olabilir.
- Tanıştırmak istediğiniz arkadaşınızı eve davet etmeniz daha etkili bir yöntemdir. Böylelikle eve aile üyeleri dışında başkalarınında gelebileceğini kabullenmiş olacaktır.
- İlk tanışmanın tek kişiyle olması köpeğin stresini azaltacak ve daha hızlı sonuç almanızı sağlayacaktır.
- Arkadaşınızla köpeğin ilk temasından önce köpeği kucağınıza alıp arkadaşınızın yanına geçin ve onu koklamasını arkadaşınızında sevmesini sağlayın.
- Bazı köpekler sevilme esnasında arkadaşınızın elini bile yalayabilir ve o da tanışmak istediğini hal ve hareketlerinden belli edebilir.
- Siz otururken köpeğinizi serbest bırakın ve varsa sevdiği bir oyuncağı misafirimize verin. Köpeğin ilgisi oyuncak üzerinde olacağı için misafirin onunla oyun oynamak istemesini olumlu karşılayacaktır.
- Misafirin onu ismiyle çağırması, oyuncaklarla oynatması ve sonunda biraz mama vermesi köpeği çok memnun edecek ve artık misafire alışacaktır.
- Sürekli aynı arkadaş çevresiyle görüşüyorsanız eve misafirlerin gelmesi artık sorun olmaktan kalkacak, köpeğinizin mutlu olmasına bile neden olacaktır.
3) Yeni Köpeklerle Tanıştırın
Köpek sahiplerinin en çok çekindiği konulardan biri de köpeklerinin başka köpeklerle tanıştırılması olabilir. Köpeklerine zarar gelme korkusu yada köpeğinin zarar verme korkusu, hastalık bulaşma ihtimalleri yada anlaşamama sonucu kavgaların yaşanabilecek olması bu konuyu hassaslaştıran, bazende içinden çıkılmayacak hale getiren durumlara dönüştürür.
Her köpeğin aynı insanların da olduğu gibi kendilerine ait kokuları vardır. Koku köpeklerde çok önemli sınır belirleyici olabilir.
Köpeklerin birbirleriyle tanışırken dikkat edilmesi gerekenler;
- Baskınlık, bölge sınırı bildirimi, cinsiyet ayrımı yada üreme dönemine hazırlık gibi önemli bilgileri köpekler birbirlerine kokuyla anlatırlar. Ev içinde yaşayan köpeğin kokuları evin heryerinde baskın olacağından gelecek misafir köpeğin strese girmesi evdeki köpeğinde saldırgan olabilmesi ihtimali yüksektir. Bundan dolayı iki köpeğinde yabancı ve başka köpeklerin uzak olduğu bir yer seçilmesi daha olumlu olacaktır.
- Köpeğinizle aynı yaşta yada büyüklük bakımından benzer büyüklükte olan köpeklerle temas kurması daha kolay olacağı için seçimlerin dikkatli yapılması gerekir.
- İlk selamlaşma köpek sahiplerinin kucağında olmalıdır. Olumsuz bir durumda köpeklere sahip çıkabilmek adına gerekli güvenlik önlemidir.
- İki sahip köpeklerini kucaklarına alarak birbirine yavaşça yaklaşmalı köpeklerin birbirlerini görmesini ve ilk tepkilerin gözlemlenmesi sağlanmalıdır.
- Havlama, hırmala yada kaçma eğilimleri yoksa işiniz biraz daha kolay olacaktır. Aksi bir durum varsa zaman uzayacak ve sizin yorulmanıza sebep olabilecektir.
- Yanyana gelindiğinde köpeklerin birbirini koklamasına ve azda olsa temas etmesine izin verilmelidir. Genelde yavru köpeklerin koklaşması uzun sürer ama hep başarılı sonuçlar alınır.
- Koklaşma merasimi bittiyse birbirlerine zarar vermeyeceklerini düşünüyorsanız kontrollü olarak oda içinde iki köpeği de serbest bırakın ve gözlemleyin.
- Birbirleriyle alıştıktan sonra kovalamacalar, oyunlar, evi dağıtmalar kaçınılmaz olacaktır. Her ne olursa olsun izlemeye değer olacaktır..
4) Yeni Tanışmalarda Rahat Hissettirin
Köpekler sahiplerinin duygularından etkilenirler. Bu nedenle sizin sakin ve stressiz olmanız, sürtüşmelerden korkmamanız çok önemlidir. Köpek kendini baskıda hissederse olacak şeylerinde olmayacağını aklınızdan çıkarmamalısınız.
- Tanışmalar sırasında köpeği bolca severek rahatlamalısınız. Kendini güvende hissetmesi sosyalleşmenin hızlı ve istikrarlı olmasını sağlayacaktır.
- Köpeğinizin korktuğunu düşünüyorsanız sarılarak ensesini yavaşça kaşıyarak sakinleştirebilirsiniz.
- Tanışmalara karşı köpeğinizin tepkisi aşırıysa işlemleri zamana yayarak yapmanız en doğrusu olacaktır. Sabırlı ve istikrarlı olmak her zaman daha güvenli seçenektir.
- Tanışan tarafları zorlamamak, kızmamak ve özgüvenlerini kırmamak çok önemlidir. Sahiplerine koşulsuz güvenselerde yeni tanışmaların yeni güvenlere dayalı olduğunu unutmayalım.
5) Sevginizi ve İlginizi Hissettirin
Köpeğinizin en çok güvendiği ve inandığı kişi her zaman sizsinizdir. Köpeğinizin sahibi değilde velisiymiş gibi hareket etmelisiniz. Ne olursa olsun sizin onu yalnız bırakmayacağınızı, kızmayacağınızı bilmelidir. Kucaklamak, size kaçtığı zaman onu korumak ve ilginizi ona yoğunlaştırarak yeni arkadaşına karşı özgüvenli olmasını sağlayabilirsiniz.
- Her hareket ödüllendireliceği gibi sosyalleşmenin başarılı olması durumda yeni arkadaşların beraber ziyafet çekmelerine izin verin. En sevdikleri mama yada ödül mamalarıyla onları ödüllendirin. Böylece her yeni tanışmanın sonucunu keyifli bulmaları ve yeni bireylerle tanışmaya açık olmalarını sağlayacaksınız.
- Sizi zorlayan bir sosyalleşme geçiriyorsanız uzaktan birbirlerini tanımaları en güzeli olacaktır. Her köpeğin birbiriyle anlaşması yada her insanı sevmesi gibi bir koşul söz konusu değildir.
- İki köpeği tanıştırdıysanız ilk günler yalnız bırakmamalı ve gözlemlemeyi ihmal etmemelisiniz. Birbirlerine tamamen alıştıklarını düşündüğünüz vakte kadar sizlerin yanında etkileşimde bulunmaları en sağlıklı yöntem olacaktır.
6) Sosyalleşme Sınıflarına Kaydettirin
Sosyalleşme dersleri toplum merkezlerinde, veteriner kliniklerinde ve büyük evcil hayvan dükkanlarında verilmektedir. Bu sınıflar, yavru köpekleri diğer yavru köpekler, insanlar, sesler, kokular ve ekipmanlar dahil olmak üzere birçok deneyimle tanıştırır.
Yavruların, diğer yavru köpeklerle ve diğer köpek yavrularının sahipleriyle oynamasına izin verilir. Bu, diğer insanları ve köpekleri tanımalarına ve diğer yavru köpekler aracılığıyla birbirlerine karşı nazik olmayı öğrenmelerine yardımcı olur.
- Sosyalleşme sınıflarının bir diğer artısı inşaat, tren, matkap ve diğer yüksek seslere aşırı tepki gösteren köpekler için hazırlanmış videolar köpeklere izletilerek korku minimuma indirilmeye çalışılır. Böylesine köpeğinizi ince düşünen köpek eğitmeni yada ekip liderlerinin olması sizleri çok rahatlatacaktır.
Yetişkin Köpek Sosyalleşme Eğitimi
Bazı köpekler şartlar gereği yavruluklarında sosyalleşme eğitimi almamış, başka insanlarla yada köpeklerle hiç etkileşime geçmemiş olabilir. Böyle durumlarda köpeğinizi çok iyi tanımanız ve onunla beraber bu işin üstesinden gelmeniz gerekir.
Yetişkin Köpeklerin 8 Adımda Sosyalleşme Eğitimi
Yavru köpeklere göre yeniliklere daha kapalı olan yetişkin köpeklerin sosyalleşme eğitimleri biraz daha zor olabilir. Yeni bir hayata giriş yapan dostlarımız için oldukça sabırlı ve bilinçli olmak, sosyalleşmenin başarılı şekilde tamamlanmasında oldukça önemli rol oynar.
1) Köpeğinizin Davranışlarını İnceleyin
Köpek davranışları hakkında uzman danışmandan tavsiye almanız köpeğinizin davranışlarını anlamada size oldukça yardımcı olacaktır. Sosyalleşme eğilimi olan köpek cinsleri sizin daha rahat olmanızı sağlar. Agresif ve saldırgan köpeğiniz varsa sosyalleştirmek özveriyle sabırla ve istikrarla köpeğinizle beraber geçeceğiniz bir evre olacaktır.
- Köpek eğitimi ve davranışları konusunda uzaman olan kişilerden tavsiye alın.
- Köpeğiniz saldırganlık ve agresiflik gösteriyorsa kesinlikle uzmanlara danışın. Kendi başınıza eğitim vermeye kalkmayın. Bireysel hareket etmeniz köpeğinizin yada diğer köpeklerin yaralanmasına, sakatlanmasına belkide öldürmesine sebep olabilir.
- Köpeğiniz üzerinde mutlak fiziksel üstünlüğünüzün olduğundan emin olmalısınız. Eğer yapamıyorsanız yada yapmak istemiyorsanız sosyalleştirme çabasına girmemelisiniz.
2) Köpeğinize Ağız Korumalığı Alın
Sosyalleşme eğitiminin başlarında köpeğinizin diğer köpeklere yada insanlara zarar vermesini engellemek adına güvenlik önlemi olarak ağızlıkların takılması gerekir.
- Naylon ağızlıklar yerine deriden yapılmış sağlıklı ağızlıkların tercih edilmesi gerekir. Köpeğin rahatsız olmaması içinde daha uygundur.
- Köpek ağızlığını yada tasmasını köpeği evden çıkarmadan önce giydirmeye alıştırın. Dışarıda giydirmek daha zor ve güvensiz olabilir.
3) Bilen Arkadaşınızdan Yardım İsteyin
Daha önce sizle aynı durumda olan arkadaşınız bulunuyorsa tecrübelerinden yararlanmanız sizin için çok iyi olacaktır.
Özellikle aynı cins köpeğiniz varsa ve sosyalleştirmede yol kat etmişse size önereceği çok şey olacaktır. Bireysel hareket etmektense bilinçli olan arkadaşlarınızdan yardım istemeniz daha güvenli ve etkili yol olacaktır.
4) Sosyal Alanlara Girişleri İyi Seçin
Parklara, oyun alanlarına ve özellikle köpeklerin dolaşması serbest olan yerlere en hareketsiz ve sakin konumdan giriş yapmaya çalışın. Daha önce gelmediği bir alansa kendini diğer köpeklerin bölgesinde hissedebilir Buda köpeğinizi strese sokacaktır.
- Bir arkadaşınızın arka bahçesi (köpek beslemeyen) yada yakın çevredeki sakin bahçeler ve parklar tercihiniz olabilir.
5) Arkadaşınızın Köpeğiyle Tanıştırın
Köpeğiniz arkadaşınızı birkaç kez gördüyse ve arkadaşınız köpek sahibiyse zaten bunu ilk tanışmada anlayacaktır. Arkadaşınızın üzerine sinin köpek kokusu uzaktan bir merhaba anlamı taşıyabilir.
- Öncelikle güvenli ve sakin yerler tercih edilerek, her iki köpeğinde tasmalı olarak buluşma gerçekleşmeli.
- İlk adımda sahipler arasında yaklaşık 10-15 metre mesafe olmalı.
- Yakınlaştıkça hırlama yada havlama olursa hemen köpekleri uzaklaştırın. Birbirlerine sırtı dönük şekilde oturtun.
- Köpeklerin karakterine göre bu işlem birkaç defa yada birkaç hafta sürebilir. Sabır ve istikrarla bu işten başarılı olarak ayrılabilirsiniz.
- Birbirlerine en yakın olacakları mesafe en az 5m olmalı. Bu herkes için en güvenli mesafe olacaktır.
6) Köpeğinizin Davranışlarını Anlayın
Köpeğiniz uzun süredir sizde olabilir yada yeni sahiplenilmiş olabilir. Uzun süre sizdeyse az çok davranışlarını bilirsiniz. Ancak yeni sahiplenildiyse sosyalleşme üzerine karşılaşabileceğiniz hareket ve davranışları tahmin edemeyebilirsiniz.
- Köpeğin tanışma sırasında tavrı saldırgan mı çekingen mi yoksa hiç oralı değil mi? Size herbir hareket farklı yol gösterecektir.
- Saldırgan olması işinizi zorlaştıracak ve profesyonel destek almanız gerekebilir.
- Sosyal bir köpekle tanışma oluyorsa işiniz biraz daha kolay olur ve sorunlar kısa sürede çözülebilir.
- Köpeğinizi ılımlı ve sevecen yaklaşıyorsa ki en güzeli budur köpeğinizin sosyalleşmesi çok kolay olacaktır.
7) Yanınızda Ödül Maması Bulundurun
Köpeğiniz ilk tanışmaları başarılı olarak tamamladıysa artık dostların ödüllendirilmesi gerekir. Her olumlu hareketleri ödüllendirmeniz yeni tanışmaların keyifli olmasına olanak sağlar. Köpeğiniz tanışma sonra gelcek ödül için bile birçok yeni tanışmaya açık olacaktır.
- Köpeğinize sebepsiz yere ödül vermemelisiniz. Bu onu ödül için saldırgan yapabilir.
- Tanıtmalar sonucu her kat edilen yol için az olmak kaydıyla ödüllendirme yapılabilir.
- Köpeğiniz ödül mamasını bile gözü görmeyecek şekilde arkadaşlık kurduysa geriye artık keyifle izlemek kalacaktır.
8) Profesyonellere Danışın
Eğitimlerde söz konusu olan her şeyi yaptınız ancak köpeğiniz sosyalleşme çabası içinde değilse yada başarılı olamadıysanız bu işin profesyonellerine danışma vaktiniz gelmiş demektir. Hayvan davranış uzmanları bu konuda size gerekli bilgileri verecek ve yönlendirme yapacaktır.
Veteriner Tavsiyeleri
🔸 Köpeklerinizin tanışmalar sırasında stresini azaltacak köpek yatıştırıcı feromonlarını kullanabilirsiniz.
🔸 Köpeğinize sosyalleşme sırasında yaptığı olumsuz hareketler için kızmayın. Kızma köpeklerinizin bir daha başka bir köpekle temasa geçmesine küstürebilir.
🔸 Sosyalleşme köpeğinizin hayatı boyunca sürecek bir eğitim olmalı. Halka açık alanlarda ve eve gelen misafirler bu sosyalleşmenin en hızlı olacağı durumlardır.
🔸 Eve sık sık köpekli yada köpeksiz ziyaretçiler çağırın ve köpeğinizin tepkilerini minimuma indirmek adına hamleler yapın.
🔸 Düzenli ve sık olarak yürüyüşlere çıkmanız köpeğin farklı yerler göremesine tanımasına, yeni sesler ve mekanlar keşfetmesine yardımcı olacaktır.
🔸 Köpeğiniz yaşadıklarından yada cinsinden dolayı agresif yapıya sahipse ağızlıkla sokağa çıkarmanız en doğru yaklaşım olacaktır. Köpeğinizin sosyalleşme evreleri olumlu sonuçlanırsa ağızlık kontrollü şekilde çıkarılabilir.
🔸 Her yolu denediniz ancak köpeğiniz saldırgan ve asi tavrından vazgeçmiyorsa, onlar için tecrübeli köpek eğitimi veren yerler daha sağlıklı olacaktır. Bu işi profesyonel olarak yapan eğitmenler köpeğinizin dilinden anlayacak ve size oldukça yardımcı olacaklardır.
Yardımcı Makaleler
Sık Sorulan Sorular
Köpeğim Neden Başka Köpeklere Havlıyor?
Köpekler bölgeci ve sahiplenici olduklarından kendine ve sahibine tehdit olarak algılaması nedeniyle korumacı olmak adına başka köpeklere havlayabilir. Sosyalleşmeyi başarılı olarak geçen köpekler daha sakin ve anlayışlı olacaktır.
Korkan Köpek Nasıl Cesaretlendirilir?
Köpeklerin özgüveni geçmişinden ve sahibinin köpeğe yaklaşımıyla ilgilidir. Geçmişde kötü günler yaşamış köpeği cesaretlendirmek ve sosyalleştirmek çok zor olacaktır. Yapabileceğiniz en doğru şey kendi boyutlarında ve cinsinde olacak köpeklerle tanıştırmak olacaktır.