Köpeğinizin Stresli Olduğunu Gösteren 5 Önemli İşaret
Köpeklerin de tıpkı insanlar gibi strese girdiği dönemler veya koşullar olabilir. Bu durum köpeklerin ırklarına, karakterlerine ve genetiklerine göre farklılık gösterebilir. Çünkü hiçbir köpek birbiriyle aynı değildir, ancak genelde görülen belirtiler aynıdır.
Tabiki insanlarda olduğu gibi köpeklerde de farklı belirtiler gösterebilir. Dolayısıyla, her ne olursa olsun köpeğinizin psikolojisini anlamanız ve onu strese karşı korumanız gerekmektedir.
Aşağıda paylaştığımız listedeki belirtiler, genellikle köpeklerde stres belirtisi olarak kabul edilir. Tabiki kesin bir sonuç almak için bir veteriner hekime başvurmanız gerekmektedir.
Konu Başlıkları
1. Sindirim Sorunları
Köpeklerde sindirim sorunları ve gıda alerjileri sık olarak görülür. Sindirim sorunlarının altında yatan nedeni bulmak her zaman kolay olmayabilir, ancak köpeklerde görülen kabızlık, ishal veya diğer sindirim sorunları gibi belirtiler iki ila üç günden daha uzun sürerse stres oluşmasına yol açabilir.
Böyle bir durumla karşılaştığınızda, veterinere başvurmanız en doğru çözüm olacaktır. Ayrıca köpeğinizin mamasını değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Bunun için Sindirim Sorunu Yaşayan Köpekler İçin EN İYİ 5 Köpek Maması isimli yazımızda paylaştığımız mama çeşitlerini muhakkak inceleyin.
2. Ani Saldırganlık
Saldırganlıklar her ne olursa olsun önemli bir sorundur. Özellikle insanlara ve diğer canlılara saldıran köpekler için hızlı bir şekilde çözüm üretilmesi gerekir.
Köpekler stresli, acı çektiğinde veya bazı tıbbi durumlarla karşılaştıklarında agresif davranabilirler. Nedeni bulmak için veterinerinize danışın. Saldırganlık devam ederse profesyonel bir eğitmen bulmayı da düşünmeniz gerekebilir.
Ayrıca, saldırganlık dönemi içerisinde güvenlik önlemi almak için köpek ağızlığı kullanmanız gerekmektedir. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak köpek ağızlığı modellerini inceleyebilirsiniz.
3. Beden Dili
Köpeklerde beden dilini anlamak önemlidir. Çoğu köpek sahibi aslında köpeklerin onlarla iletişim kurmaya çalıştıklarını anlamaz, ancak köpeğiniz size bir şey anlatıyor olabilir.
Kulaklar, gözler ve kuyruğun pozisyonu, köpeğinizin ruh halini yorumlamak için anahtar faktörlerdir. Dolayısıyla köpeğinizin stresli olup olmadığını belirlemek için de önemli bir faktördür. Bununla birlikte, fark etmeyebileceğiniz diğer belirtiler arasında kaşıntı, aşırı salya akması, sallanma, tüy dökülmesi, esneme ve yalanma gibi şeyler bulunur.
Tabiki köpeğiniz bu davranışları sergiliyor diye kesinlikle stresli bir dönem içerisinde demek değildir. Eğer evcil hayvanınızın yeni davranışlar sergilediğini ve bunları düzenli olarak yaptığını görürseniz, alerjiler, cilt sorunları, tüy dökülmeleri ve farklı sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
4. Asosyallik
Eğer köpeğiniz dışarı çıkmak istemiyorsa, strese girmiş olabilir. Bu durum daha çok çevresel faktörlerin değişmesinden kaynaklanmaktadır. Eğer, yaşadığınız alan içerisine yeni bir köpek geldiyse, vahşi hayvanlar varsa veya herhangi bir değişiklik yaşandıysa köpeğiniz bu durumdan rahatsız olmuş olabilir.
Ayrıca, yaşlı köpekler yaşadıkları eklem ağrılarından dolayı, dışarı çıkmak istemeyebilir. Dolayısıyla stres içerisine girebilir. Tabiki bu yeterli bir sonuç değildir, ancak önemlidir. Eğer köpeğinizde eklem ağrısı sorunu yaşanıyorsa; Eklem Ağrısı Yaşayan Köpekler İçin Beslenme Tavsiyeleri isimli yazımızı inceleyebilirsiniz.
5. Uyku Düzeni
Köpeğiniz normalden daha az veya daha fazla uyuyorsa, stres sorunu yaşıyor olabilir. İnsanlar gibi, köpekler stresli hissettiklerinde uyku programlarında aksamalara maruz kalabilirler.
Köpeğinizin normalden az uyuması ve uyuşuk davranması daha ciddi bir soruna işaret ediyor olabilir. Bu nedenle bu sorunlar devam ederse köpeğinizi mümkün olan en kısa sürede bir veterinere götürmeniz gerektiğini unutmayın.
Eğer köpeğinize ait bir yatak yoksa ve konforsuz alanlar içerisinde yatıyorsa stres sorunu ortaya çıkabilir. Bunun için, köpeğinize uygun bir köpek yatağı satın almalısınız.
Unutmayın, bu işaretler stresin kesin olarak göstergesi değildir. Kimse köpeğinizi sizden daha iyi tanımıyor, ancak eğer bunlardan biri veya daha fazlası köpeğinizde tekrarlanıyorsa, stresin göstergesi olabilir. Bu konu hakkında daha kesin bir sonuca ulaşmak için kısa süre içerisinde veterinere götürmeniz gerekir.
Benim köpeğim bir acayip tavırlar sergiliyordu bu sitede neden böyle yaptığını buldum çok teşekkürler herkeze tavsiye ederim köpeklerimiz daha iyi tanımanız için
köpeğim streste olduguna dair belirtiler gösteriyordu 🙁 hadi bakalım nolucak… bu makale sayesinde anladim sanirim kopegim le daha cok ilgilenmeye baslamalıyım.
Çok başarılı bir yazı olmuş. Bilgilendirme için teşekkürler. Köpeğim bu aralar huzursuzdu şimdi nedeni belli oldu.
Teşekkür ederim. Verdiğiniz. Bu bilgiler. Benim için çok önemliydi merak ettiğim. Konulardan bir tanesiydi sevdim. Harika 👍
Köpeğin stresli durumları ile ilgili olarak son derece bilgi ve açıklayıcı bir yazı olmuş diyebilirim. Çok teşekkürler.
Benim köpeğim boncukda bi ara uyku düzeni bozuldu sonra düzeldi demek ki strese girmiş 🙁
Stres konusunda güzel bir yazı dizisi olmuş. Bundan sonra köpeğimdeki bu değişiklikleri daha diiakt edeceğim. Teşekkür ederim.
Köpeğimde ani saldırganlıklar olduğu zaman sorunu tam olarak ne olmuş oluyor?
Bende köpegim son zamanlarda neden tuhaf davranmaya başladı diye düşünüyordum demekki strestenmiş. Harika bir yazı olmuş emeğinize sağlık teşekkürler.