GenelKöpek Sağlığı

Köpeklerde Ağız Sağlığı | Köpeğinizi Diş Fırçalamaya Alıştırın [Videolu]

Sağlıklı Köpek Dişleri Nasıl Olur?
Köpeklerin Dişlerini Fırçalamanın Kolay Yolları
Diş Fırçalamasını İstemeyen Köpeklere Uygulanacak Yöntemler

Köpeklerde ağız sağlığı genellikle ihmal edilen ancak köpeğin genel sağlık durumu üzerinde oldukça etkili olan bir faktördür. Köpeğin gereksiz stress ya da tepkiler göstermesi ihmal edilmiş diş rahatsızlığına işaret ediyor olabilir.

Dişlerde çürüme, enfeksiyon ya da iltihap toplanmasını sağlayan virüsler, kan dolaşımı sistemiyle kalp, böbrek, karaciğer ve dalak gibi iç organlara sıçrayarak daha kötü sonuçlara vesile olabilir.

Ağız ve diş hastalıklarının önüne geçmek adına alınacak önlemler, nedenleri ve tedavileri hakkında birçok kaynaktan edindiğimiz bilgileri ve veteriner tavsiyelerini sizler için derledik.

Köpeklerde Ağız Bakımı

Köpek dişleri bilindiği üzere insanlar kadar çürümeye yatkın olmamakla beraber sağlam ve hep bembeyazdır. Sağlıklı görüntüsünün ardında diş eti iltihapları, tartarlar ve plaklar köpekler içinde diş sorunlarından birkaçıdır.

Köpekler ağızlarını yemek için kullanmalarının dışında, köpek oyuncaklarını çiğneme, savunma ve oyun amacıylada kullanırlar. Ağızlarına aldıkları nesneler sağlıklı oluşumla yapılmamışsa diş kırıklarına ve çürümelerine de neden olabilir. Bazı ileri seviyede olan diş hastalıkları köpeğinize rahatsızlık vermekle kalmaz çoğu zaman diş kayıplarına da yol açabilir.

Görüldüğü üzere köpeklerin ağız ve diş sağlığı çok önemli olup kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Diş rahatsızlıklarından şüphelenilmesi durumunda en yakın veterinere götürülmesi ve gerekli tedavilerin bu konuda uzmanından tavsiyeler alınarak yapılması gerekir.

Sağlıklı Köpek Dişleri

Köpeklerde Ağız Sağlığı | Köpeğinizi Diş Fırçalamaya Alıştırın [Videolu]

Sağlıklı bir köpeğin ağzında, dişleri tartar ve plaklardan temizlenmiş, süt beyazı renkte ve Pet Health Network®’ün belirttiği gibi eksiksiz 42 adet diş bulunmalıdır. Bu dişlerden en az 1/3’inden fazlası sağlam, yıpranmamış, pürüzsüz ve kırılmamış olması gerekir.

Ayrıca dili nemli olmalı, herhangi bir topak yada kesik belirtisinin olmaması gerekir. Nadirde olsa siyah dil rengi, açık pembe diş eti rengi ve siyah diş eti renkleri görülebilir. Köpeğinizin ağzında size yabancı gelecek herhangi bir durumda veterinerinizin görüşüne başvurmanız germektedir.

Köpeklerde Kolay Diş Temizliği

Köpeklerde Ağız Sağlığı | Köpeğinizi Diş Fırçalamaya Alıştırın [Videolu]

Bütün hastalıklarda olduğu gibi önlem almak tedaviden her zaman bir adım daha iyidir. Köpeklerin diş temizliği alışkanlığı yavruluk dönemlerinden gelmelidir. Her ne kadar yavruyken diş temizliğine ihtiyaçları olmasada köpek diş fırçasını, diş temizleme solüsyonunu ve köpekler için özel üretilmiş köpek diş macunlarını tanıması gerekir. 3-5 aylık arası köpeklerde diş temizliğini başlatmanın köpeğe zararı olmayacağı gibi ileri ki dönemlerde size rahatlık sağlayacaktır.

Ağız sağlığında en önemli etken köpek dişlerinin temizliği ve sağlığıdır. Köpek sahiplerinin bu konuda yeterince bilinçlenmesi ve uygulamasının düzenli yapılması köpekleri birçok hastalığa karşı da koruyacaktır.

                                  Diş Fırçalama İşleminin Kolay Olması İçin Yapılacaklar
1) Köpeğinizi Küçük Yaşta Alıştırın 2) Köpek Diş Fırçası Alın
3) Köpek Diş Macunu Alın 4) Fırçalama İçin Rahat Zaman Seçin
5) Köpekle Elinizin Arasını İyi Tutun 6) Köpeğinize Diş Macununu Tanıtın
7) Önce Ön Dişlerden Başlayın 8) Arka Dişleri Fırçalayın
9) Dişlerin İç Kısmını Fırçalayın 10) Fırçalama İşlemini Rutin Hale Getirin

1) Köpeğinizi Küçük Yaşta Alıştırın

Köpeklerde Ağız Sağlığı | Köpeğinizi Diş Fırçalamaya Alıştırın [Videolu]

Büyüdükçe diş fırçalama işlemine alıştırmanın zorlaşacağından dolayı köpeklerimiz için en ideal alıştırma zamanı yavruluk zamanlarıdır.

Diş fırçasına ve diş macununa alışması, onu bir tehdit olarak görmemesi ve size zorluk çıkarmaması için 12 haftalıktan itibaren diş fırçalamaya başlayabilirsiniz.

2) Köpek Diş Fırçası Alın

Köpeklerde Ağız Sağlığı | Köpeğinizi Diş Fırçalamaya Alıştırın [Videolu]

Köpekler için özel olarak tasarlanmış birçok çeşit diş fırçası vardır.

  • Kesinlikle insanların kullandığı diş fırçaları kullanılmamalıdır.
  • Kanserojen madde içermeyen, sağlam ve boya salgılamayan kaliteli köpek diş fırçalarını tercih etmelisiniz.
  • İnce kıllı ve dayanıklı olmasına özen gösterin.
  • Köpeğinizin ağız boyutuna göre uzun yada kısa olmasına dikkat edin.
  • Parmaklara kolay geçirilebilen diş fırçaları, köpeğiniz büyüdükten sonra parmağınızı ısırma ihtimali olduğu için tavsiye edilmemektedir.
  • Köpeğinizin fırçaya karşı göstermiş olduğu tepkiye bakarak köpek diş temizleme pedi yada süngeri edinebilirsiniz.

3) Köpek Diş Macunu Alın

Köpeklerde Ağız Sağlığı | Köpeğinizi Diş Fırçalamaya Alıştırın [Videolu]

Köpeklerin kullanması için özel olarak üretilen birçok farklı marka diş macunu bulunmaktadır.

  • Kesinlikle insanların kullandığı diş macunlarıyla köpek dişleri fırçalanmamalıdır.
  • İnsanların kullandıkları macunların içinde florür ve bazı toksik maddeler bulunmaktadır. Köpeklerde ishal, kusma yapma ve iç organlara zarar verme ihtimali oldukça yüksektir.
  • Köpekler için üretilen diş macunları fırçalamayı keyifli hale getirecek birçok tatta üretilmiştir.
  • Köpeğinizin sevdiği tatta diş macunu seçmeniz, kaliteli ve sağlığa uygun olanları tercih etmeniz diş fırçalama işleminizi oldukça kolaylaştıracaktır.

4) Diş Fırçalaması İçin En Uygun Zamanı Seçin

Köpeklerde Ağız Sağlığı | Köpeğinizi Diş Fırçalamaya Alıştırın [Videolu]

Köpeğinizin enerjisi yüksek olduğunda onu zapt etmeniz ve sakinleştirmeniz zor olabilir. Böyle bir durumdaysa dişlerin fırçalanması hem köpeğin strese girmesine hemde sizin strese girmenize sebep olabilir.

Egzersizlerden sonra ya da yürüyüşlerden sonra köpeğin yorulmasını dileyerek diş fırçalama işlemini yapmanız yerinde bir davranış olacaktır.

5) Köpekle Elinizin Arasını İyi Tutun

Köpeğinizin dişlerini ilk fırçalamaya başladığınızda, ağız etrafını ve dişlerinin çevresini okşayarak, elinize alışmasını sağlayın. Kimi zaman bu işlem uzun vakitler alabilir. Köpeğin cinsine, karakterine ve size alışık olmasına bağlı olarak süre değişebilir.

Kararlı ve sabırlı olmanız diş fırçala işleminin doğru ve sağlıklı olması için gerek başka bir koşuldur. Asla pes etmeyin ancak asla köpeğinizin canını acıtmayın.

6) Köpeğinize Diş Fırçasını ve Macununu Tanıtın

Sterilize edilmiş diş fırçanızı köpeğinize göstererek onla temas kurmasını sağlayın. Fırçayı ağız çevresinde hafifçe hareket ettirerek köpeğin diş fırçasına tepki göstermesini ve korkmasını engelleyebilirsiniz.

Diş macununu fırçanın ucuna damlatıp köpeğinizin yalamasına izin verebilir ya da parmağınızın ucuna damlatıp diş macununu yemesine izin verebilirsiniz.

Diş macununa gösterdiği tepkiden macunun tadını sevip sevmediğini anlayabilirsiniz. Diş macununu sevip yaladıysa parmağınızla dişlerini fırçalıyormuş gibi hamleler yapmanız, diş fırçalama sırasında olumsuz bir olay yaşanmasının önüne geçecektir.

7) Önce Ön Dişlerden Başlayın

Ulaşılması en kolay olan ön köpek dişlerinden fırçalamaya başlamanız diş fırçalama işlemine en doğru giriş olacaktır.

  • Yavaşça üst dudağı kaldırın ve köpeğin dişlerine diş etlerine fırçayı sürün. Birkaç deneme başarısız olabilir ama pes etmeyin.
  • Bazı köpekler fırçalama işlemini çabuk kabullensede bazıları agresifleşebilir. Bundan dolayı aileden bir kişinin daha size yardımcı olması işleri kolaylaştıracaktır.
  • Sakinleştiri müzik ya da herhangi bir sevdiği eşya da köpeğinizi sakinleştirmeye yardımcı olabilir.Eğer agresiflik devam ederse ara verip başka bir gün denemek en iyisi olacaktır.
  • Tekrar tekrar başarısız sonuç alıyorsanız veterinerinize yada köpek eğitmeninize başvurmanız gerekir. Size en iyi şekilde köpeğinizin dişlerini fırçalamaya yardımcı olacaklardır.

8) Arka Dişleri Fırçalayın

Köpeğiniz hem diş fırçasına hem diş macununa alışıp ön dişlerini fırçalamanıza izin verdiyse artık sıra diğer dişleri de fırçalamaya geçmek olmalıdır.

  • Fırçayı nazikçe ve oval daireler çizerek fırçaladığınız diş ve diş etinin iyice temizlendiğine emin olun.
  • Köpeğin olası agresifleşmesi durumunda başka bir zaman kalan dişleri fırçalamaya devam edebilirsiniz. Her diş fırçalama işleminde fırçalanan diş sayısını arttırarak yapmak en güzel davranış olacaktır.
  • Her fırçalama seansı sadece birkaç dakika sürmelidir. Köpeğinizin bu seanslara alışması zaman alabilir.
  • Dişleri fırçalarken köpeğinizi sakin seslerle övmeniz onu rahatlatmanın başka bir yolu olacaktır.

9) Dişlerin İç Kısmını ve Diş Etlerini Fırçalayın

Tek elinizi üst çeneye koyarak parmaklarınızla köpeğin ağzını açın ve dişlerin iç kısmıyla dişin bağlı olduğu diş etini fırçalayın.

  • Köpeğiniz dişlerini açmanıza isteksiz olursa hafif bir baskıyla ağzının açılmasını sağlayabilirsiniz.
  • Ağzını açtığında önce küçük bir kısmını fırçalayıp parçadan bütüne mantığını uygulayarak tüm bölgeleri fırçalayın.
  • Eğer köpeğiniz sakin ve sabırlı görünüyorsa birkaç fırça darbesi de dile vurmak, dişlerdeki tartar ve plağa temas eden dili de temizlemeye yardımcı olacaktır.

10) Fırçalama İşlemini Rutin Hale Getirin

Köpeklerde Ağız Sağlığı | Köpeğinizi Diş Fırçalamaya Alıştırın [Videolu]

Her gün olmasa birkaç günde bir diş fırçalama işlemini yapmanız gerekir. Her seferinde bir önceki diş fırçamala seansına göre daha rahat olacağını göreceksiniz. Artık köpeğinizin dişini fırçalamak bir zahmet değil onunla yapacağınız bir aktivite olacaktır.

Fırçalama işlemlerinde kan geliyorsa veterinerenize danışıp durumla ilgili bilgi alabilirsiniz. Veterinerin köpeği muayene etmesi olası oluşacak diş ve ağız hastalıklarına karşı önlem almanızı sağlayacaktır.

Her ne kadar köpeklerinizin dişleri sağlıklı gözükse de 2 ayda 1 kez diş kontrolü için veterinerinizi rahatsız etmenizde fayda var.

Diş Fırçalamayı İstemeyen Köpeklere Uygulanacak Yöntemler

Diş fırçalama bazen kabusunuz olabilir. Köpeğiniz ısrarla bu işleme tabi kalmak istemeyebilir ve sizi zor durumda bırakabilirler. Böyle durumlarda uygulanacak birkaç yöntem mevcut.

1) Ağız Pedi ya da Temiz Bez Kullanın

Köpeğiniz diş macunu sevmeyebilir ya da diş fırçasına karşı fobisi olabilir. Ne yaparsanız yapın diş fırçalamaya ılımlı olmayabilir.

  • Köpekler için üretilmiş ağız pedlerine biraz köpek diş macunu sıkarak dişlerine hafifçe sürerek dişlerini temizleyeme çalışabilirsiniz.
  • Eğer böyle bir imkan yoksa temiz gazlı bezler yada herhangi bir bez parçasıda iş görecektir.

2) Çiğneme Oyuncakları Kullanın

Köpeklerde Ağız Sağlığı | Köpeğinizi Diş Fırçalamaya Alıştırın [Videolu]

Köpeğiniz diş fırçalamayı bütün çabalara rağmen kabul etmiyorsa, orta sertlikteki köpek oyuncakları dişlerde oluşan yumuşak tartarları düşürmeye yardımcı olabilir. Ayrıca can sıkıntısını önler ve stresi azaltır.

  • Veteriner hekiminizin önerdiği ve köpek eğitmenlerinin tavsiye ettiği ham deri, naylon ve kauçuk oyuncaklardan edinebilirsiniz.
  • Köpeklere çiğneme oyuncaklarının verilmesi diş fırçalamaya iyi bir tamamlayıcı olur. Ancak uzun vadede diş fırçalamanın yerini tutamazlar.

3) Diş Temizliğine Yardımcı Mamalar Verin

Konserve mama yerine kuru köpek mamalarının tercih edilmesi dişlerde oluşan zayıf tartar ve plakları düşürmeye yardımcı olacaktır.

  • Her ne kadar diş temizliğine yardımcı olsada asla fırçalamanın yerini tutmaz!

4) Jel veya Sprey Kullanın

Köpeklerde Ağız Sağlığı | Köpeğinizi Diş Fırçalamaya Alıştırın [Videolu]

Diş fırçalamasına alternatif olarak kullanabileceğiniz jeller ve spreyler bulunmaktadır. Bu jeller ve spreyler dişlerde oluşan tartarların gelişmeleri ve büyümelerini engellerler.

  • Kullanmadan önce kesinlikle veterinerinize danışmalısınız.

5) Profesyonel Destek Alın 

Tüm yöntemler sizi bunalttıysa ve artık diş temizliği yapabilme umudun kalmadıysa, bu konuda uzman veterinerler ve köpek eğitmenlerine başvurmak en sağlıklı çözüm olacaktır.

  • Köpeğinizi götürdüğünüz profesyoneller köpeğinizin ağız sağlığını kontrol edip güzel bir temizlik yapacaklardır.
                                                 Köpek Sağlığı İle İlgili Diğer Yazılarımız
En Çok Görülen Köpek Hastalıkları Köpeklerde Göz Temizleme
Köpeklerin Stres Belirtileri Köpeklerde Lösemi Belirtileri ve Tedavisi
Köpeklerde Pati ve Tırnak Bakımı Köpek Kokusuna 5 Etkili Çözüm
Kilolu Köpekler İçin Diyet Mamalar Köpeklerde Kulak Bakımı ve Temizliği
Köpeklerde Tüy Bakımı Köpeklerde Kaşınma Sorunu ve Çözümü
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Tasmaları
Köpek Yatakları
Köpek Yatakları
Köpek Ödülleri
Köpek Ödülleri

İlgili Makaleler

6 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu