Köpeklerde En Sık Görülen 5 Beslenme Bozukluğu
İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de yeme bozuklukları görülebilir, ancak pek çok köpek sahibi tarafından önemsenmeyen bir durum olarak görülür. Bu beslenme bozukluklarının farklı türleri ve sebepleri olabilir. Bu durumlar kısa sürede çözülmelidir. En çok görülenler ise aşırı yemek yeme, iştahsızlık, dışkı yeme gibi davranışlardır.
Aşağıdaki tavsiyelerimize uyarak bu sorunlara kısa süre içerisinde çözüm bulabilirsiniz.
Konu Başlıkları
1. Aşırı yemek
Çok fazla yemek yiyen köpekler, obezite riski ve aşırı stresle birlikte gelen, eklem stresi, kalp hastalığı, karaciğer hastalığı ve böbrek problemleri gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Aşırı yemek yemek genel olarak tüm köpeklerin sorunudur. Burada yapılan en büyük hata ise mama kabında sürekli mama bulunmasıdır.
Pek çok köpek sahibi mama isteyen bir köpeğin aç oldukları anlamına geldiğini var sayar, ancak çoğu köpek sadece daha fazla yemek yemek için mama yer. Burada aç veya tok olmaları önemli değildir. Dolayısıyla önüne koyduğunuz her şeyi yiyecektir.
Bu normal köpek davranışıdır, yani evcil hayvan ebeveyni olarak köpeğinizin ne kadar yiyecek yemesine izin verildiğini ayarlamanız gerekir. Bunun için en kolay ve pratik yöntem otomatik mama kabı kullanmak olacaktır. Bu sayede evde olmasanız dahi köpeğinizin öğünlerini kolaylıkla ayarlayabilirsiniz. Otomatik mama kabı modellerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.
Bununla birlikte, aşırı yeme her zaman bir köpeğin insanlarından kaynaklanmaz. Hipotiroidizm veya Cushing hastalığı gibi hormonal hastalıklar kilo almaya neden olabilir. Bir köpek yaşlandıkça yavaşlayan bir metabolizma da bir neden olabilir. Bazı ırklar da kilo almaya daha yatkındır. Bu durumlarda, öğünleri sınırlandırılmalı ve diyet köpek maması kullanılmalıdır.
2. Az Yemek – İştahsızlık
Bir köpeğin herhangi bir öğününü tamamen bitirmemesi veya ara sıra az yemek yemesi normaldir, ancak köpeğiniz tamamen yemek yemeyi bıraktıysa ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir. Köpeklerde iştahsızlık ağrı, ateş, sarılık, nefes darlığı, zayıf akciğerler ve kalp atışı, karın şişliği ve organ boyutunda değişiklikler gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
Bunlarla beraber pek çok farklı sebebi olabilir. Doğal olarak köpeğiniz mama yemeyi bıraktıysa muhakkak veterinere başvurmanız gerekir. Eğer herhangi bir hastalıktan kaynaklı olarak iştahsızlık yaşanıyorsa veteriner hekim tarafından teşhis edilerek tedavi sürecine başlanacaktır.
Yetersiz yeme, yaşlanma, kalp problemleri, ilaçlar, toksik maddelerin yutulması veya anormal büyümelerden de kaynaklanabilir. Tüm bunların yanı sıra psikolojik sebeplerden dolayı da köpeğiniz mama yemeyebilir. Stres, depresyon veya fiziksel aktivite eksikliği köpeklerde iştahsızlığa yol açabilir. Köpeğinizin sadece seçici bir yiyici olması bile yemek yemeyi istememesine yol açabilir. Eğer her mamayı yemeyen bir köpeğiniz varsa Seçici Damak Tadına Sahip Olan Köpekler İçin En İyi 5 Köpek Maması isimli yazımızı inceleyebilirsiniz.
3. Dışkı Yeme
Köpekler çeşitli nedenlerle dışkı yiyebilir. Koprofaji olarak bilinen dışkı yeme davranışı tehlikeli olabilir. iç paraztiler, bakteri ve diğer parazitler köpeklerin dışkısında bulunabilir. Bu alışkanlık köpeklerde oldukça yaygındır ve nedenini belirlemek zor olabilir. Ayrıca kırılması da zor bir alışkanlıktır, bu nedenle köpeğinizden sonra hızlı bir şekilde temizlik yapmak ve yürüyüşlerde diğer köpeklerin ve hayvanların dışkısından kaçınmak gereklidir.
Bazen köpekler işleri temiz tutmak için içgüdüsel programlamaya cevap verir. Vahşi doğada dişi köpekler, yırtıcıları yavrularına çekmekten kaçınmak için kaka yiyebilirler. Aynısı, baskın bir köpeğin dışkısını yiyen itaatkâr köpekle evdeki birden fazla köpek için de olabilir.
Köpeğinizi evde kaka yapmak için cezalandırırsanız, cezadan kaçınmak için kanıtları yeme alışkanlığı geliştirebilirler. Köpeğim Kakasını Eve Yapıyor Ne Yapabilirim? isimli yazımızı okumanızı da öneririz.
Yavrular bazen kaka yiyerek, dışkının yiyecek olup olmadığını öğrenmenin bir yolu olarak görür. Çoğu yetişkin olarak alışkanlıktan büyür, ancak bazılarının yeniden eğitilmesi gerekir. Yetersiz beslenen köpekler, ilk kez almadıkları besinleri emmeye yardımcı olmak için atıklarını geri dönüştürmeye çalışabilirler.
4. Saldırganlık
Bazı köpek ırkları mamalarını çok az çiğneyerek veya çiğnemeden çok hızlı bir şekilde tüketir. Bu, kusma, veya şişkinlik gibi boğulmaya veya sindirim sorunlarına yol açabilir. Köpeklerde görülen bir durum ise yemek yerken yanına gelen başka kişileri veya evcil hayvanları tehdit olarak algılamasıdır. Bu duruma bağlı olarak mamayı hızlı tüketme veya saldırganlaşmaya başlar.
Bu davranış modeli geliştikçe, özellikle evdeki diğer hayvanlarla yaşayan yetişkin köpeklerde daha sık görülür. Yine de tek yaşayan köpeklerde de görülebilmektedir.
5. Pika
Köpeklerde görülen bir durum ise ilginç maddeleri yemek istemesidir. Bu duruma pika adı verilmektedir. Bun maddeler pamuktan metal nesnelere, taşlara kadar her şey olabilir. Eğer bu durum tedavi edilmezse, ölümcül sonuçlar oluşabilir. Bununla beraber boğulma ihtimali de yüksektir.
Bu durum psikolojik sebeplerden oluşabilir. Dolayısıyla davranış değişikliklerine gidilmesi gerekir. Stresli veya sinirli köpeklerde pika görülmesi çok daha yüksektir. Bu durumdaki köpeklere zihinsel ve fiziksel egzersizler yaptırılmalıdır. Unutmayın ki yorgun bir köpek mutlu bir köpektir.
Eğer köpeğiniz ilginç maddeler yiyorsa, sizden ilgi bekliyor olabilir. Bu yüzden dikkatli bir şekilde incelemeniz önemlidir.