Köpeğinizle Yüzerken Yapmanız Gereken 6 Şey — İhtiyacınız Olan Her Şey
Genel olarak köpekler yüzmeyi ve suyu seven canlılardır, ancak bu her zaman güvende olacakları anlamına gelmez. Özellikle ilk kez köpeğinizle yüzmeye gidecekseniz almanız gereken önlemleri aşağıdaki listemizde bulabilirsiniz.
Konu Başlıkları
#1 Köpeğin Anatomik Yapısı
Çoğu köpek yüzmeyi öğrenebilirken bazıları anatomik yapılarından dolayı yüzmekte zorlanabilirler. Örneğin, Fransız Bulldog gibi köpeklerin bacakları kısa olduğu için yüzmeleri oldukça zordur. Bununla beraber kas kütleleri fazla olan köpekler de yüzmekte zorlanabilir.
Bir diğer önemli nokta ise köpeğin solunum sistemidir. Bazı köpekler kısa burunlu veya burun delikleri dar olduğu için solunum konusunda yeterli değildir. Dolayısıyla bu köpekler yüzmek için uygun sayılmaz.
Tüm bunların yanı sıra yaşlı ve obez köpekler için de yüzmek sorun olabilir. Bu köpekler rahat hareket edemedikleri için yüzemeyebilir. Hareket kabiliyetinden (travma, ameliyat vb.) ödün vermiş köpekler, sağlıklı, genç, ince ve güçlü gövdeli arkadaşları kadar güçlü yüzücüler değildir.
#2 Can Yeleği
Can yeleği kullanmak zorunlu değildir, ancak bazı durumlarda kesinlikle kullanılması gerekir. Özelikle göller, nehirler, okyanuslar gibi açık veya pürüzlü sularda can yeleği kullanmak oldukça önemlidir. Bununla beraber, yüzerken zorlanan yaşlı, obez ve yavru köpekler için can yeleği kullanılması şarttır.
Can yeleği seçerken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır. Özellikle yeleğin üzerinde yansıtıcı rozetler ve parlak renkler önemlidir, böylece köpeğiniz suda kolayca görülebilir. Bunun yanı sıra tehlike anında kolayca çıkartılabilir ve giyilebilir olması gerekir. Son olarak seçtiğiniz yeleğin köpeğin bedenine tam olarak uyması gerekmektedir.
Köpeklere Özel Can Yeleği Satın Almak İçin Buraya Tıklayın!
#3 Köpeğinizi Gözlemleyin
Köpeğinizin, özellikle nehirler ve okyanuslar gibi akıntıları olan sularda, gözetimsiz yüzmesine asla izin vermeyin. Köpekler akıntıyla karşı karşıya kaldıklarında kıyıya ulaşabilecek kadar güçlü değildir. Bu yüzden akıntısı olmayan sularda yüzülmelidir.
Tüm bu riskleri de göz önünde bulundurarak her zaman için köpeğinizle beraber yüzmeyi düşünün. Köpeğinizi kendi başına ve denetimsiz bir şekilde suyun içerisine bırakmayın.
#4 Bilmediğiniz Sularda Yüzmeye Gitmeyin
Bilinmeyen sular bilinmeyen tehlikeler anlamına gelir ve bazıları ölümcül olabilir. Her ne kadar suda akıntı olmasa bile başka tehlikeler doğabilir. Örneğin, nehir kıyılarında yılan gibi canlılar bulunabilir.
Vahşi yaşamın yanı sıra, keskin kayalara veya kabuklara (köpeğinizin ayaklarını kesebilen) veya değişen su derinliklerine dikkat edin. Suyun ne kadar derin olduğunu bilmiyorsanız, köpeğinizin içeri girmesine izin vermeden önce kontrol edin.
#5 Köpeğinizin Çok Yorulmasına İzin Vermeyin
Bazı köpekler yüzmeyi çok sever ve geri dönmeleri gerektiğini düşünmeden ileri doğru yüzebilir. Bunun sonucunda fazlasıyla yorulacağı için geri dönmesi oldukça güç olacaktır. Köpeğinizin sudaki dayanıklılığını kademeli olarak oluşturmanız ve köpeğinizin yorgunluk belirtileri göstermesi için gereken süreyi tam olarak bilmeniz önemli bir konudur. Ayrıca, Akıntıya sahip bir suyolunun köpeğinizi havuzda yüzmekten daha çabuk yorduğunu unutmayın.
#6 Yüzme Sonrasında Köpeğinizi Kurulayın
Yüzme seansı sona erdikten sonra köpeğinizi detaylı bir şekilde kurutmanız çok önemlidir. Köpeklerin ıslak kalmaları farklı hastalıklara yol açabilir. Bunun yanı sıra köpeğinizin kürkü ıslak kaldığı için bakteri oluşumuna uygun bir ortam hazırlayacaktır. Dolayısıyla dış parazit, tüy ve deri sağlığının bozulması gibi sorunlarla karşılaşılabilir.
Tüm bunları göz önünde bulundurarak köpeğinizi sudan çıktıktan sonra bir havlu yardımıyla kurutmanız önemlidir. Bunun için köpek bornozu satın almanız en pratik ve etkili yöntem olacaktır. Köpek bornozu satın almak isterseniz aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.