Köpeğim Kaşınıyor Sebebi ve Çözümü
Köpekler ev ortamına adapte olabilen dostlardır. Ayrıca sahibine sadık olması ile bilinir. Evde köpek bakmak sanılanın aksine zor bir iş değildir. Köpek bakımı ve hastalıkları hakkında bir kaç bilgi edinmeniz size kolaylık sağlar. Her köpeğin cinsi farklı olduğu gibi karakter özellikleri de farklıdır. Sadık dostlarımız hayatımızın her aşamasında bizlerle birliktedir. Gerek koruyucu olarak gerekse yoldaş olarak aile ferdidir. Köpek bakımı için usta olmaya gerek yoktur. Köpeğinizle birlikte yaşadıkça bazı durumları fark edecek ve öğreneceksiniz.
Konu Başlıkları
Köpeklerde Kaşıntı Neden Olur?
Köpekler normal zamanlarda da tatlı tatlı kaşınabilir. Kaşınma şiddetli ve devamlı oluyorsa bir sorun var demektir. Kaşıntının birçok nedeni olabilir. Kaşıdığı bölgede tüy dökülmesi varsa ve yara oluşmuşsa mutlaka bir veteriner hekimin görmesi sağlanmalıdır. Kaşıntı nedeni mevsimsel olabileceği gibi bir hastalığın habercisi de olabilir. Bunu anlamanın en iyi yolu veterinere götürmektir. Köpeğinizin huyunu suyunu en iyi siz bilirsiniz. Normal zamanlardan farklı tepkiler veriyor ve vücudunda farklı tepkiler oluşuyorsa veteriner zamanı gelmiş demektir.
Bit, Kene Gibi Parazitler
Köpekler, bit ve kene gibi parazitlerden dolayı kaşınabilir. Bu parazitler deri içine kanallar açarak yumurtalarını bırakırlar. Havaların ısınmasıyla birlikte yumurtadan çıkarak hastalık oluştururlar. Özellikle park ve bahçelerde gezip, dolaşan köpekler bu parazitlere maruz kalabilirler. Köpeğiniz kaşınıyorsa aklınıza ilk gelecek olan bu durum olmalıdır.
Yoğun Proteine Maruz Kalmak
Köpekler etçil hayvanlardır. Köpeklerin sürekli et, tavuk gibi protein kaynakları ile beslenmesi alerjiye neden olabilmektedir. Tavuk etinin ucuz olması nedeniyle fazla miktarda tavuk tüketmek köpeklerde kaşıntıya neden olabilir. Bunun için en uygun seçim hazır mama kullanmak olacaktır. Hazır mamalar da protein, karbonhidrat ve yağ oranları dengeli bir şekilde hazırlanmaktadır.
Stres Faktörü
Köpeklerde insan gibi strese girebilir ve mutsuz olabilirler. Köpeğe iyi davranılmaması, onun ihmal edilmesi köpeklerin mutsuz olmasına neden olur. Stres aynı zamanda köpeklerde kaşıntı ve tüy dökülmesine neden olabilir. Bunun için yapmanız gereken köpeğinizle daha çok vakit geçirmek olacaktır.
Hormonal Nedenler
Köpeklerde kaşıntının bir diğer nedeni tiroid ve deri hastalıklarıdır. Köpeklerde tiroid olur mu demeyin. Onarın metabolizması da insan metabolizması gibidir. Hormonların dengesinin bozulması köpeklerde kaşıntıya neden olur. Bunun için en etkili yol veterinere götürerek var olan sorun bulunmaya çalışılmalıdır.
Kaşıntıya Karşı Neler Yapılır?
Köpeklerde oluşan kaşıntı nedenlerini sizler ile paylaştık. Kaşıntı nedeni psikolojik olabileceği gibi hormonlardan da kaynaklanabilir. Kaşıntı nedenini tam olarak bulmak için veteriner hekimden yardım alınmalıdır. Detaylı bir şekilde köpek muayenesi yapılır ve kan alınır. Tetkik sonuçları doğrultusunda teşhis konur ve ona göre uygulama yapılır. Köpeklerin beslenmesi her zaman sebze ve protein karışımı eşit olacak şekilde yapılmalıdır. Bakımı ve temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. Özellikle kulak ve göz bakımı kesinlikle ihmal edilmemelidir.
Köpek Bakımında Dikkat Edilecek Noktalar
İnsanların en sadık dostları olarak tarihe geçen köpekler evin üyesi gibidir. Size yoldaş olur ve destek olur. Köpekler sahibinin duygu durumunu anlayan ve ona göre yanından ayrılmayan varlıklardır. Köpek bakımı zor değildir. Haftada bir veya iki defa düzenli olarak yıkamak, gözlerini ve kulaklarını temizlemek, tüylerini taramak gereklidir. Dışarıda gezdirdikten sonra sabunlu su ile patilerini yıkayabilirsiniz. Aşıları mutlaka düzenli olarak yapılmalıdır. Beslenmesinde kemik vermek köpekler için tehlikelidir. Kemik sindirim sisteminde yırtıklara neden olabilir. Verilen mamaların besin dengesi eşit olmalıdır. Köpek bakımında en önemli nokta ilgi ve sevginizi ona hissettirmektir.