Köpek Sağlığı

Köpeklerde Kusmanın Başlıca 14 Nedeni | 📌 Bilinmesi Gerekenler

Köpeklerde Kusmanın Başlıca 14 Nedeni | 📌 Bilinmesi Gerekenler

Köpeklerde Kusma 

Köpek kusmaları genellikle endişe verici olmayan ve zamanla geçebilen bir durumdur. Çoğu kez beslenme sorunlarıyla kendini gösteren köpeklerdeki kusma, bazı zamanlar ciddi hastalıklara da işaret edebilir. Kusan köpek sürekli gözlemlenip kusma nedenin teşhis edilmesi gerekir. Aldığınız önlemler bu durumu geçirmiyorsa veteriner hekime danışılmalıdır.

Köpeğin kusarken zorlanıp böğürmesi farklı bir neden, zorlanmadan sıvı ve mama çıkışı olması farklı bir nedenden kaynaklanabilir. Bu iki farklı durumu not etmek köpeğinizdeki kusma nedenini belirlemenizde veya tedavisi için veterinerinize başvurmanız durumunda size avantaj sağlayacaktır.

Köpeklerde Kusma Nedenleri

Köpeklerde kusma birçok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Şiddetli ve sürekliliği olan kusmalar köpeğin genel sağlık durumunda oldukça ciddi bir hastalığın belirtisidir. Yüksek sesli böğürmeli kusmanın yanında ishal ve stres gözlemlendiyse en yakın veterinerden destek almanız gerekir.

Köpeğin yaşına, cinsine ve genetik zayıflığına göre kusma nedenleri farklılık gösterir. Çoğunlukla kusmalar akut (ani, tek seferlik) nedenler yada kronik (zamanla sık meydana gelen) nedenler olabilir.

                                         Köpek Kusmasının Başlıca 14 Nedeni
1) Ani Diyet Değişikliği 2) Mide Şişmesi
3) Kabızlık 4) Hızlı Mama Tüketme
5) Yabancı Cisim Yutma 6) Üşütme
7) Gıda Alerjisi 8) Sıcak Çarpması
9) Dışkı Yeme 10) Gastrit
11) Çöp Yemek 12) Enfeksiyonlar
13) Bir İlaca Tepki 14) Köpek Hastalıkları

Ne Zaman Veterinere Gidilmeli?  Yardımcı Makaleler  Sık Sorulan Sorular

Köpek Kusmasının Genelikle Karşılaşılan 14 Nedeni

1) Ani Diyet Değişikliği

Köpeklerin cinslerine, yaşlarına ve aktiflik durumuna göre sevdikleri ve gereksinimlerini karşılayan köpek mamaları çeşitlilik gösterir. Bazı köpekler tahıllı köpek mamalarını severek tüketirken, bazıları daha etçil kaynaklı mamaları tüketmekten hoşlanır.

Yavruluklarından itibaren mamalarla beslenen köpeklerin belirli tat ve ağız alışkanlığı oluşmuştur. Markalara ve mama çeşitlerine o kadar duyarlı hale gelebilirler ki başka mamayı yemeyi kabul etmeyebilirler. Alıştıkları mamayı iştahla yerken farklı bir mamayı istemeden yediklerini fark edebilirsiniz.

Köpeklerde sağlık durumuna, yaşına ve gereksinim duyduğu vitaminlerin değişmesine bağlı olarak mama değişikliklerine gidilebilir. Böyle durumlarda köpekler tadını sevmedikleri mamayı kusabilirler. Ancak bu kusma böğürtülü ve şiddetli olmaz. Sadece mama ve bir miktar sıvı çıkarırlar.

Köpekleri farklı bir mamaya alıştırmanın bir kaç püf noktası vardır.

  • Öncelikle veteriner tavsiyesiyle mama değişikliğine gidilmesi gerekir. Kendiniz karar vererek mama değiştirmeniz köpeğinizde beslenme istikrarsızlığına neden olabilir.
  • İçeriği belirlenmiş mamaların kaliteli ve köpek sağlığına uygun olarak üretildiğineden emin olmalısınız.
  • Köpeğinize verdiğiniz eski mamasını bir anda kesip yeni mamayı servis etmek köpeğin tepkisiyle karşılaşmanıza neden olacaktır. Bunun yerine öğünlerine yeni mamadan azar azar ekleyerek alıştırılması daha olumlu bir davranıştır.
  • Birkaç hafta çoğaltarak eklenen yeni mamaya köpeğin verdiği tepkiye bağlı olarak tamamen geçiş sağlanabilir. Olumsuz bir durumda yine veterinerinizden tavsiye almalısınız.

2) Mide Şişmesi

Hazımsızlık problemlerinde ortaya çıkan mide şişmesi (bload) köpekler için büyük rahatsızlık veren bir durumdur. Yedikleri mamaların yada herhangi bir şeyin sindirim sistemi tarafından eritelememesi köpeklerin midesin şişme, ağrı ve kramplara ve en sonunda kusmaya neden olur.

Genellikle köpeklere ev yemeklerinin verilmesi, mamalarının ani değişmesi, çok fazla yemek yemesi ve daha önce tanışmadıkları yiyeceğin verilmesi köpeklerde bloada sebep olur.

Mide şişmesi sonucu oluşan kusmalar anlık ve geçicidir. Herhangi bir endişeye gerek yoktur. Ancak nedenleri ve belirtileri teşhis edildikten sonra kusmanın devam etmesi durumda veteriner hekimden tavsiye almak en doğru karar olacaktır.

3) Kabızlık

Sıvı tüketiminin azalması ve günlük gerekli olan sıvı miktarının tüketilmemesi durumunda ortaya çıkan kabızlık, aşırı kuru gıdaların sık tüketilmesi durumunda da ortaya çıkmaktadır.

Genellikle 4-5 gün büyük tuvalete çıkamayan köpeğin idrarında da azalma meydana gelir. Mideye ve bağırsaklara aşırı yüklenildiği durumlarda köpeklerde kusma görülebilir.

Köpeklerin sindirim sistemini rahatlatan kabızlık giderici mamalar veya haşlanmış sebzeler, köpeğinizin bu durumdan kurtulmasına yardımcı olabilir.

Kabızlık nedeniyle kusmalar geçici ve sık olmaz. Kabızlık durumu uzun sürerse ve köpeğinizin kusması arttıysa herhangi başka bir sağlık sorununa karşı veterinere başvurmanız gerekir.

4) Hızlı Mama Tüketme

Genellikle yavru köpeklerin başına gelen yada sevdikleri mamaya karşı aşırı iştah gösteren köpeklerde yaşanan hızlı mama tüketme, midenin biranda dolmasına ve adeta taşmasına neden olur. Bu durum köpeklerin yedikleri fazla mamayı dışarı çıkarmasıyla kusmaya neden olur. Malalar yenildiği gibi bütün yada az parçanmış vaziyette bir miktar sıvıyla dışarı atılır.

Hızlı mama yiyen köpeklerin kusması için alınacak önlem mama kaplarının ağzına kadar doldurulmadan, azar azar mama verilmesi olacaktır. Eğer köpeğinizle ilgilenecek fazladan vaktiniz varsa öğün sayısını çoğaltıp az ve sık mama verilmesi kusma yaşanmasının önüne geçecektir.

5) Yabancı Cisim Yutma

Evlerin altını üstüne getiren her şeyi ağızlarına sokan köpekleriniz kimi zaman istemeden bazı cisim parçalarını yutabilmektedir. Evde veya sokaklarda ağızlarına sığan her şeyi ısıran meraklı dostlarımız bazen başlarına bela açabilmektedir.

Yutulan cismin mide tarafından kabul edilmemsi ve sindirelememesi durumunda köpeğiniz kusacaktır. Yutulan parçalara göre kusma tek seferde olabilir yada sürekli bir kusma eğilimide yaşayabilirler. Her iki durumda da köpek sahiplerinin iyi gözlem yapması gerekir.

Çıkarılacak cismin sert ve sivri olması köpeğin yemek borusuna zarar verebilir ve kanlı kusma da gözlemlenebilir. Böyle bir durumda acilen veterinere başvurulması gerekir.

6) Üşütme

Soğuk havalar, soğuk su içimi veya grip olan bir köpekten diğerine geçmesi durumunda köpeğiniz hastalanabilir. İştahsızlık, mamaya olan ilgi azalması, burun akıntısı, hapşırık gibi semptomların görülmesi sonucunda meydana gelen üşütme, mideyide etkileyebilir.

Midenin uzun zaman boş kalması mide spazmına neden olarak yenilen mamalarında kusulmasına sebebiyet verir. Birkaç gün sürebilecek bu durumun uzun sürmesi halinde veterinerden tavsiye alınmalıdır. İlaç tavsiyesi yada farklı beslenme diyetiyle böyle bir durumun üstesinden gelinebilir.

7) Gıda Alerjisi

Köpeklerin sindirim ve bağışıklık sistemlerine zararlı yiyeceklerin yenmesiyle ortaya çıkan halsizlik, kusma ve ishalle kendini gösteren yaygın bir hastalıktır.

Köpeklere verilen ev yemekleri, bazı meyveler ve sebzeler gıda alerjisine neden olabilir. Özellikle süt ve süt ürünleri gıda alerjisinin başlıca kaynakları olabilir.

Köpeğinize son gün verdiğiniz yabancı bir yiyecek varsa kusmanın nedeni büyük ihtimal o olacaktır. Yiyeceklerin parçalanmış halde geri çıkması, köpeğin sürekli yalanması ve yutkunması gıda alerjisine bağlı görülen semptomlardır. Bu durumda köpeği iyi gözlemlemek ve kusmanın uzun süre geçmemesi halinde veterinere danışmak gerekir.

8) Sıcak Çarpması

İnsanlarda yaşanan ”başa güneş geçmesi” durumu köpeklerde de benzer şekilde yaşanır. Cinslerine göre kürklü yada sık tüylü olan köpekler sıcaklardan daha çok ve çabuk etkilenirler. Ter bezleri olmadığı için sıcağı tolere edemezler. Aşırı susama ve dil dışarda sık soluma yapmalarına neden olur. Bu nedenle güneşin tam tepede olduğu ve sıcakların yoğun olduğu saatlerde köpeklerin dışarı çıkarılmaması gerekir.

Sıcaktan etkilenen köpek halsiz ve susuz kalmışsa nadirde olsa kusabilir. Midede kalan yiyeceklerin susuzluktan sindirilememesi durumunda yaşanır.

Köpeğinizin sıcaktan etkilendiğini düşünüyorsanız gölgede başını ıslatarak rahatlamasını ve bol su içmesini sağlamalısınız. Etkiler ve semptomlar kısa sürede geçecektir.

9) Dışkı Yeme

Köpeklerin birbirlerinin dışkılarını kokladığına ve yaladıklarına kimi zaman şahit oluruz. Dışkılarını yaptıktan sonra arka ayaklarıyla kapatmaya çalışmaları gibi gözlenen hareketi yapmalarının asıl nedeni temizlik değil, arka iki ayak altında bulunan koku bezlerinin çıkardığı kokuyu dışkılarına geçirme çabasıdır.

Dışkı koklamayla birbirlerinin bölgelerini veya üreme dönemlerini anlayabilen köpekler, kimi zaman bu kokunun cezbetmesi üzerine dışkıyla temasa geçebilir. Böyle durumlarda ufak bir mide rahatsızlığı oluşur ve köpek kusabilir.

Geçici ve duruma bağlı olan kusma anlık bir olaydır. Herhangi bir müdahaleye gerek duyulmadan geçecektir.

10) Gastrit

Köpeklerde oldukça rahatsız bir durum olan gastrit kalitesiz köpek mamaları yada ilk defa tanıştırılan ilaçların etkisiyle mide mukozasının zarar görmesinden kaynaklanan hastalıktır. Yıpranan mukoza bazı salgılar üreterek midede yabancı bakterin oluşmasına, iştahsızlığa ve kusmaya neden olur.

İnsanlarda genel nedeni alkol ve sigara olan gastritin köpeklerde oluşmasının tam olarak nedeni belirlenememiştir. Köpeklerin sürekli kusması gastrit olma ihtimaliyle olabileceğinden böyle durumda veteriner muayenesi ve tavsiyesi almak yerinde bir karar olacaktır.

11) Çöp Yemek

Köpeklerin erişebilecekleri yerde uzun süre duran evsel gıda atıkları zamanla bozulur ve yenmesi durumunda küçük çaplı zehirlenmeye yol açar. Her şeyi karıştıran meraklı dostlarımızdan elbetteki çöplerde nasibini alacaktır.

Çöplerin içeriğinin bilinmemesi köpeklerde ciddi rahatsızlıklara neden olacaktır. Egzersize yada yürüyüşe çıkarılmış köpeklerin çöp konteynırlarından kesinlikle uzak tutmak gerekir. Evsel gıdalar bir yana tarımsal ya da sağlık maddelerinin çöplerde var oluşu başlı başına tehlikedir.

12) Enfeksiyonlar

Köpeklere birbirlerinden yada yediklerinden dolayı bulaşan zararlı bakteriler bir takım enfeksiyonlara neden olur. Ateş, halsizlik ve kusma gibi semptomlarla kendini gösteren enfeksiyonlar karaciğer, böbrek veya midede kalıcı hasarlara neden olabilir.

Enfeksiyon belirtileri görüldüğünde acil tedavi ihtiyacı olmayabilir. Sosyal köpeklerin bazen çok sık enfeksiyonlara yakalandıkları görülür. Yinede enfeksiyonun iyileşmemesi ve semptomların birkaç gün devam etmesi durumda uzmanlara danışmak en doğru karar olacaktır.

13) İlaca Tepki

Yeni aşı olmuş veya bir hastalık yüzünden ilaç tedavisi görmüş köpeklerde karşılaşılan kusma durumu, ilacın sindirim ve bağışıklık sistemine ağır gelmesinden kaynaklanır. Köpeklerin hazımsızlık belirtileri göstermesi, halsiz olması ve kusması bazı semptomlardır.

İlaç zehirlenmeleri köpek sahiplerinin isteyeceği en son şey olabilir. Bu nedenle köpeğinizi güvenilir ve ehli olan doktorlara emanet etmeniz en doğrusu olacaktır.

14) Köpek Hastalıkları

Köpeklerde kusmalar çoğu zaman besinsel takviyeler olsa da çoğu köpek hastalığıda köpeklerde kusmaya neden olur. Bu hastalıkların bazıları geçici olsada bazıları ilaçla tedavi edilmek zorundadır. Bilinçi bir köpek sahibi dostunun en çok sağlığını düşünür ve arıştırma yapıp bilgilenir.

Köpek hastalıkları hakkında detaylı bilgi için Köpeklerde Sık Rastlanan 18 Hastalık yazımızı okumanızı öneririz.

Köpeklerde Kusma Çeşitleri

Köpeklerin kusma çeşitleri size neden kustuğunun ipuçlarını verebilir. Kusmukların rengi, parçalı olup olmadığı veya kıvamı sizi tedavi için yönlendirebilir.

Sarı Kusmuk

Köpeklerin mideleri boşken sarı renkte kusmalarının nedeni midede biriken safra kesesi salgısıdır. Salgının aşırı miktarda olması köpeklerde kusmaya neden olur. Aç karna kusmaların sık yaşanması reflü başlangıcına işaret olabilir.

Beyaz Köpüklü Kusmuk

Köpüklü ve beyaz renkte olan kusmuk midede asit birikmesinin göstergesidir. Kusma işleminden önce kusmuğun havayla temasının ardından midede dolaşmasıyla köpüklenir.

Berrak Sıvı Kusmuk

Köpeklerde kusma isteği su içme isteğini tetikleyerek çok fazla su içmelerine neden olabilir. Böyle durumda midede biriken suda kusularak geri çıkar ve berrak renkte sıvı beyaz kusmuk oluşur.

Sümüksü Kusmuk

Mukusa benzeyen sümüksü kusmuk, köpeğin salyalarını yutmasıyla midenin zarar görmesi sebebiyle oluşur. Kusma sadece kusma isteğini hafifletsede devamı gelcek bir kusma olacaktır.

Kanlı Kusmuk

Köpeğin üst bağırsak yollarında yada mide de oluşan kanama sonucu kan pıhtıları midede birikir. Köpeğin kusmasıyla dışarı atılan kusmuğun rengi açık pembeyse erken teşhis ve tedavi için veterinere gidilebilir. Ancak renk kırmızıysa acil durum demektir ve en çabuk şekilde köpeğinizi muayeneye götürmelisiniz.

Kahverengi Kusmuk

Köpeklerin hızlı mama yemeleri sonucu mamanın mideye ulaşmadan yemek borusundan tekrar geri atılmasıyla bütün mama parçalarının olduğu kahverengi kusmuk meydana gelir. Bazen midede çok kalmış kan pıhtıları yada köpeğin dışkı yemesi de kahverengi kusmaya neden olabilir.

Yeşil Kusmuk

Yeşil kusmuğun nedeni köpeğin bitki yada çimen yemesinden kaynaklanır.

Solucanlı Kusmuk

İç parazitlerin köpekte istilaya neden olmasıyla oluşan solucanlı yada top solucanlı kusmalar köpeğin sağlığı açısından oldukça tehlikelidir. Veteriner tavsiyesi almalısınız.

Kusan Köpek Ne zaman Veterinere Götürülmelidir?

Köpeğiniz en son 12 saat önce kustuysa, yemek yiyip suyunu da içiyorsa veterinere gitmeden bekleyip gözlemlemek gerekir.

Kusmanın en büyük dezavantajı köpeğin susuz kalmasıdır. Susuzluk köpeklerde dehidrasyona yani temel vücut işlevlerinin bozulmasına neden olur.

                                Kusan Köpek Ne Zaman Veterinere Götürülmelidir?
Yavruyken kusuyorsa (Dehidrasyon köpeği daha çok etkileyebilir.)
Topak halinde kusuyorsa (Mermi şeklinde kusması tıkanmaya işaret edebilir.)
Kusmaya çalışıyor ancak kusamıyorsa (Hayati bir tehlike olabilir.)
Kan kusarsa (İç organ hasarının işaretidir.)
Kusmadan sonra uyuşukluk varsa (Tüm vücut sisteminin etkilendiği anlaşılır.)
Daha az idrar yapıyorsa (Vücudun susuz kaldığını gösterir.)
Karnı hassas ve şişikse (Enfeksiyon işareti olabilir.)
Kusmayla birlikte yemeyi red ediyorsa
Az miktarda su içse bile dışarı atıyorsa
Kusmayla beraber ishal varsa (Köpek hastalıklarının belirtisidir.)
Daha önce bazı tıbbi sorunları varsa
Sık kusuyorsa (Kronik kusma)
Aşırı kusma nedeniyle kilo veriyorsa
Dehidrasyon belirtileri varsa (Köpeğin derisini yavaşça çekip bırakılınca deri yerine oturmayacaktır.)

İlgili Makaleler

                                                 Köpek Sağlığı İle İlgili Diğer Yazılarımız
En Çok Görülen Köpek Hastalıkları Köpeklerde Göz Temizleme
Köpeklerin Stres Belirtileri Köpeklerde Lösemi Belirtileri ve Tedavisi
Köpeklerde Pati ve Tırnak Bakımı Köpek Kokusuna 5 Etkili Çözüm
Kilolu Köpekler İçin Diyet Mamalar Köpeklerde Kulak Bakımı ve Temizliği
Köpeklerde Tüy Bakımı Köpeklerde Kaşınma Sorunu ve Çözümü

Sık Sorulan Sorular

Köpeklerin diş çıkarması kusmalarına neden olmaz. Yiyeceklerini öğütmeden yutarlar öğütmenin yeri midededir. Süt dişleri döküldüğünde yutarlar ve hiçbir zararı yoktur.

Çok hızlı ve çok fazla yemek tüketmesi, sevmediği bir şeyi yemesi yada sindirim sistemine uygun olmayan yiyecek tüketmesi köpeğin bir anda kusmasına neden olabilir. Ayrıca yemek yemenin ardından yapılan egzersizlerde ani kusmalara sebep olabilir.

Köpeklerde kusma genelde sindirimsel kaynaklıdır. Ancak kusmanın yanında ishal mevcutsa ve 1 haftadır devam eden bir durumsa veterinere başvurmanız gerekir.

Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Tasmaları
Köpek Yatakları
Köpek Yatakları
Köpek Ödülleri
Köpek Ödülleri

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu