Köpek Sağlığı

Köpekler Nasıl Yıkanır?📌 Ayrıntılı Rehber [Videolu]

Köpeklerin rutin aralıklarla yıkanması gerekir. Zaman aralığınının sıklığını boyutu, cinsi, kürk yapısı ve aktiviteleri belirler. Ev bahçesinde veya dışarıda yaşayan köpekler evde yaşayan köpeklere göre daha sık yıkanma ihtiyacı duyar. Bazı köpeklerin yıkanması oldukça zorlaşabilir ancak iyi bir bilgi ve hazırlıkla yıkanma işini ikiniz içinde keyifli hale getirebilirsiniz.

Köpeği Yıkamaya Hazırlama

Bilinçli köpek sahibi köpeğini yıkarken ne yapılması gerektiğini doğru olarak bilmelidir. Kulaktan doğma ve gerçekle alakası olmayan yanlış yıkamalar hem gerektiği kadar temiz olmaz hemde köpeğinizin gözleri, kulakları ve anal bölgesi gibi deri dışında kalan bölümlerine zarar verebilir. Bundan dolayı köpeğin yıkamalardan kaçmaması ve sizin için aktivite haline gelmesi, doğru bir hazırlık ve doğru bir yıkamadan geçecektir.

                                                   6 Adımda Köpeği Yıkamaya Hazırlama
1) Uygun Bir Yer Seçin 2) Tüylerini İyice Fırçalayın
3) Tırnaklarını Kesin 4) İhtiyacınız Olan Malzemeleri Hazırlayın
5) Kulaklarına Pamuk Koyun 6) Tasmasını Çıkarın

Veteriner Tavsiyeleri             Yardımcı Makaleler            Sık Sorulan Sorular     

1) Uygun Bir Yer Seçin

Köpeğinizin boyutu küçükse leğende yada mutfak lavabosunda yıkayabilirsiniz. Boyut olarak büyükse duşlarda ve küvetlerde yıkayabilir, hava soğuk değilse dışarda da yıkayabilirsiniz.

Köpekler Nasıl Yıkanır?📌 Ayrıntılı Rehber [Videolu]

  • Köpeğinizi küvette ve lavaboda yıkayacaksanız zemin ıslandıktan sonra kaygan olacağını unutmamalısınız. Bu nedenle zemine serilecek havlu yada kaymaz pedlerin kullanılması köpeğinizin zemine tutunmasına ve strese girmemesini sağlayacaktır.
  • Köpeğinizin yıkanma nedeniyle üzgün ve endişeli olması onu kaçmaya teşvik edebilir. Kapalı alanların tercih edilmesi her zaman daha iyi olacaktır. Eğer dışarıda yıkıyorsanız çitle çevrili bölümlerin tercih edilmesi gerekir.

2) Tüylerini İyice Fırçalayın

Köpeklerin yıkanmadan önce tüylerinin fırçalanması kalın kürk yapısına sahip köpeklerin birbirine karışmış ve topaklanmış tüylerinin açılmasına yardımcı olur.

  • Fırçalama esnasında kene yada pire gözlemlediyseniz öncelikle veterinerinize danışmanız daha doğru olacaktır.
  • Köpeğin tüylerine yapışmış boya, katran, çim özü gibi maddeler varsa vazelin yada bitkisel yağlarla ovup 24 saat beklemek gerekir. Bu işlem yapışan kirleri yumuşatacak ve daha rahat yıkama sağlayacaktır.

3) Tırnaklarını Kesin

Köpekler Nasıl Yıkanır?📌 Ayrıntılı Rehber [Videolu]

Köpeğinizin tırnaklarını kontrol etmeli, kesilmesi gerekecek kadar uzamışsa kesilmesi gerekir. Yıkama sırasında kendini kaşımaya çalışırken uzamış tırnaklar sizede zarar verebilir.

4) İhtiyacınız Olan Malzemeleri Hazırlayın

Köpekler Nasıl Yıkanır?📌 Ayrıntılı Rehber [Videolu]

Yıkamaya başladıktan sonra her şeyin elinizin altında olması gerekir. Havlulara, pamuk toplarına, köpek şampuanına, ikramlara, el bezine ve süngerlere ihtiyacınız olacaktır. Durumala için duş başlığınız yada hortumunuz yoksa birkaç kova temiz çok soğuk olmayan su da size lazım olacaklar listesine eklenmelidir.

  • Şampuanların kapaklarının açık olmasına dikkat edin. Köpeğinizi yıkama sırasında hem sabit tutmak hemde diğer işlerle uğraşmak zor olabilir.
  • Köpeğinizin yıkamaya alışkanlık durumuna göre yanınızda yardımcı olacak birinin olması da işleri kolaylaştıracaktır. En azından köpeği sabit tutması ve severek sakinleştirmesi yıkama işleminin sorunsuz ve hızlı olmasına katkı sağlayacaktır.

5) Kulaklarına Pamuk Koyun

Köpeklerin kulakları ıslandığında kulaklarının içinde su çıkmazsa zararlı bakteriler üreyerek enfeksiyonlara neden olur. Özellikle sarkık kulaklı köpeklerin kulak içlerinin ıslanması problem yaratacaktır. Köpeğinizi yıkamadan önce kulak içi boyutuna göre yavaşça pamuk topuyla kapatmanız, kulağın iç kısmının kuru olmasını sağlayacaktır.

6) Tasmasını Çıkarın

 

Boyun kısmı tasmayla kapalı kaldığı için en çok köpeklerin en çok kirlenen bölgesidir. Yıkamaya başlamadan önce kesinlikle tasmayı çıkarın. 

  • Köpeğinizi sabit tumak için tasma gerekiyorsa naylon tasmaların kullanılması gerekir. Deri tasmalar su aldıkça daralabilir, köpeğinizin boynunu sıkabilir.

Köpeğin Doğru Şekilde Yıkanması

Köpek sahipleri olarak bilinçli olarak köpeğinizi yıkamak çok önemlidir. Köpeğinizin hoşlandığı su derecesinden tutun kullandığınız şampuanın kalitesine kadar birçok şeyi bilmeniz gerekir. Köpeğinizi yıkamak için uyacağınız adımları şöyle sıralayabiliriz.

                                                         8 Adımda Doğru Köpek Yıkama
1) Suyun Sıcaklığını Ölçün 2) Köpeğin Vücudunu Islatın
3) Köpek Şampuanını Uygulayın 4) Köpeğin Vücudunu Yıkayın
5) Köpeğin Yüzünü Temizleyin 6) Köpeğinizi Durulayın
7) Köpeğinizi Kurutun 8) Tüylerini Tarayın
                  Her olumlu davranışın sonunda olduğu gibi uslu durduğu için ödüllendirin.

1) Suyun Sıcaklığını Ölçün

Köpekler Nasıl Yıkanır?📌 Ayrıntılı Rehber [Videolu]

Köpekler de insanlar gibi sıcak suya duyarlıdır. Köpeğinizi yıkamadan önce su sıcaklığının çok sıcak yada çok soğuk olmamasına özen gösterin. Köpeğinizin çok suda yıkanması üşütmesine titremesine neden olabilir. Özellikle yavru köpekler bu konuda daha hassas olacaktır.

  • Banyoda yada küvette yıkıyorsanız köpeğinizin dizlerine kadar ılık su doldurmanız onu rahatlacaktır.

2) Köpeğin Vücudunu Islatın

Köpeklerin kafası ve yüzü yıkanmaz. Kullandığınız şampuanın yada suyun yüzüne gelmemesine dikkat edin. Kulaklarına su girmesi yada gözlerine şampuan kaçması köpeğinizi oldukça huzursuz edecektir.

  • Köpeği ıslatmaya boynunun arkasından başlayın. Boynun arkasından kalçasına kadar elinizle kontrol ederek iyice ıslandığına emin olun.
  • Su fışkırma sertliğini gereği kadar ayarlayın. Fazlası hem gereksiz olur hemde köpeğinizi rahatsız eder.
  • Kovadan su alarak ıslatacaksanız masrafa yada küçük kova yardımıyla yavaş yavaş kafasına su gelmeden ıslatın.

3) Köpek Şampuanını Uygulayın

İnsanların kullandığı şampuanlar köpeklerin tüy yapısına ve derine uygun olmadığı için kullanılması kesinlikle tavsiye edilmez.

  • Uzun tüylü köpekler için şampuanı küçük bir kovada çırparak köpürtmek köpeğin vücuduna şampuanın daha kolay yayılmasını sağlayacaktır.
  • Kısa tüylü köpeklerde sırt kısmına dökülen şampuan vücudunun heryerine yayılmayı kolaylaştıracak şekilde uygulanmalıdır.
  • Şampuanı bez yada sünger yardımıyla köpürtmektense elle köpürtülüp sürülmesi daha iyi fikirdir. Böylelikle köpeğin vücudunda çarpmaların, şişkinliklerin ve kenelerin kontrolü yapılmış olur.
  • Köpürtme işleminin tüylerin uzama yönüne göre uygulanması tüylerin birbirine karışmasını engellemeye yardımcı olacaktır.

4) Köpeğin Vücudunu Yıkayın

Köpeğin kafa kısmı hariç tüm vücuda masaj yaparak şampuanı yayın. Koltuk altlarını, karın bölgesini, kuyruğunu, ayaklarını ve kasık bölgesini güzelce köpürtün.

  • Şampuanı köpürtü geçene kadar köpeğin üzerinde durmasını sağlamalısınız. Bazı köpek şampuanları içeriğinde bit ve pire kovucu içerir. Etkisini göstermesi zaman bağlı olduğu için hemen yıkanmamalıdır.

5) Köpeğin Yüzünü Temizleyin

Köpeğinizin yüzü kirliyse silmek için nemli bir bez kullanın. Steril ıslak mendilleride tercih edebilirsiniz. 

  • Kulaklarının içini bezle silmek çok ıslatabilir buda kulak sağlığına zarar verebilir.
  • Bazı köpeklerde çene üzerinde kırmızı noktalar ve küçük dikenli sivilceler bulunabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında veterinere danışmak en doğru karar olacaktır.
  • Yüzleri kırışık köpeklerin deri aralarının iyice temizlendiğinden emin olmalısınız.

6) Köpeğinizi Durulayın

Köpeğin tüyleri üzerindeki bütün şampuan kalıntılarını durulamak önemlidir. Köpeğin iyice durulanmaması özellikle çift katmanlı tüy yapısına sahip köpeklerde cilt tahrişi ve zedelenmesine yol açabilir.

  • Köpeğinizin kulaklarına ve yüzüne su gelmemesine dikkat etmelisiniz. Hortumla yada duş başlığı ile yıkama yapıyorsanız püskürtmeyi boyundan aşağı olarak hizalayın. 

7) Köpeğinizi Kurutun

Çok emici mikro fiber bezlerle yada kullandığınız duş havlularıyla köpeğinizi güzelce kurutun.

  • Köpeğinizin iç güdesel olarak kendini sallaması kaçınılmazdır. Bu yüzden önce kendi kendine sallanıp kaba suyun dökülmesini daha kurulama işlemine geçmelisiniz.
  • Havluyu köpeğin sırt kısmına yerleştirip hafifçe vurarak aşağı doğru iterek kurulamaya başlayabilirsiniz.
  • Ovalayarak kurulama yapmamalısınız. Köpeğin tüylerinin birbirine geçmesine ve kürk yapısının bozulmasına neden olur.
  • Saç kurutma makinası kullanacaksanız köpeğinizin yüzüne doğrultmadan, soğuğa yakın sıcaklıkta 

8) Tüyleri Tarayın

Köpeğinizin uzun ve sık tüy yapısı varsa kurulandıktan sonra tüylerin karışmaması ve topaklaşmaması için gereklidir. Tüylerin en temiz zamanı olacağından tarama işlemi çok kolay olacaktır.

  • Yıkama sırasında herhangi stres belirtisi görürseniz ağzına birkaç mama parçası vererek  sakinleştirebilirsiniz.
  • Köpeğiniz yıkamayı sabırla bitirdiyse yine bir ödülü hak edecektir.
  • Ödülün verilmesi köpeğinizin bir sonraki yıkamada daha özverili olmasını da sağlayacaktır.

Veteriner Tavsiyeleri

🔸 Köpeğinizi yıkama esnasında ıslanacaksınız. Bu nedenle sevdiğiniz ve aşırı su çeken kıyafetlerinizi giymemenizi öneririz.

🔸 Sıcak havalarda köpeğinizi dışarıda çocuk havuzunda yıkayabilirsiniz.

🔸 Köpeğinizin burnuna, ağzına, kulağına ve yüzüne su ve şampuan gelmemesine dikkat etmeyi unutmayın.

🔸 Yıkamaya başlamadan önce güzelce tüylerini taramayı unutmayın. Bu işlem hem yıkamayı kolaylaştıracak hemde tüylerin birbirine dolanmasını önleyecektir.

🔸 Köpeğinizi rahatlatmak adına onunla sakin ses tonuyla konuşun ve övün.

🔸 Şampuanı iyice yıkadığınızdan emin olmalısınız. Su rengi berraklaşana kadar yıkayın. Tüylerde kalan şampuan cilt tahrişlerine neden olabilir.

🔸 Köpeğiniz endişeli görünüyorsa onu zorla yıkamayın.

🔸 Her türlü kir ve bakteri birikimini engellemek için patilerin iyice yıkandığından emin olun.

🔸 İçerisinde pire zehiri bulunan şampuanlar tavsiye edilmez. Pire ve bit kovucu tasmalarda köpeğinizin derisi için zehirlidir. Gıda sınıfına giren diyatomlu toprak kullanmanız pireleri doğal yoldan öldürecektir.

İlgili Makaleler

                                                 Köpek Sağlığı İle İlgili Diğer Yazılarımız
En Çok Görülen Köpek Hastalıkları Köpeklerde Göz Temizleme
Köpeklerin Stres Belirtileri Köpeklerde Lösemi Belirtileri ve Tedavisi
Köpeklerde Pati ve Tırnak Bakımı Köpek Kokusuna 5 Etkili Çözüm
Köpeklerde Sosyalleşme Eğitimi Köpeklerde Kulak Bakımı ve Temizliği
Köpeklerde Tüy Bakımı Köpeklerde Kaşınma Sorunu ve Çözümü

Sık Sorulan Sorular 

Köpekler yavruluğundan itibaren yıkamaya alıştırılmalıdır. 2 aylık olan köpek yavruları yıkamaya hazır olacaklardır. Yavru köpekleri mutfak lavabolarında yıkamak daha zahmetsizdir.

Aşılar deri altına nüfus ediyorsa veterinerinize danışarak köpeğinizi yıkabilirsiniz. Dış parazit damlası gibi bazı aşılar deriye damlamayla verildiğinde yıkanmaması gerekir.

Yavru köpeklerin yada yetişkin köpeklerin steril ıslak bezlerle yüzünün ve baş bölgesinin silinmesinde sakınca yoktur. Anca yalayabileceği bölgelerin ıslak mendillerle silinmesi bir takım sağlık sorunlarına yol açabilir.

Köpeğinizin tüy yapısı, yaşadığı iklim, evde yada dışarıda yaşıyor olması, ne sıklıkla egzersizler yapıldığına bağlı olarak yıkama zamanları da değişmektedir. Havaların güzel olduğu her hafta köpeğinizi yıkamak onu hem serinletecek hemde kirlenmeye karşı koruyacaktır.

Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Tasmaları
Köpek Yatakları
Köpek Yatakları
Köpek Ödülleri
Köpek Ödülleri

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu