Köpeklerde Tüy Bakımı | ✓ Köpeğiniz Sağlıklı Tüylere Kavuşsun
Köpeklerin tüy bakımı köpeğin genel sağlık durumunun iyi olmasında önemli rol taşır. Bit, kene ve pire gibi asalak canlılar tüy aralarında yaşayarak deriden emdikleri kanla beslenir. Asalak canlılar temiz kürklerde yaşayamazlar ve bu canlılardan kaynaklanan bakteriyel hastalıklar köpeklerden uzaklaştırılmış olur.
Köpeklerin tüy bakımında etkili olan en önemli ürünlerden biri taraklardır. En uygun ve kaliteli köpek taraklarına ulaşmak için TIKLAYIN
Köpeklerin tüylerinin parlaklığı köpeğin kürk bakımının yapılmasından yedikleri mamaya kadar değişiklik gösterir. Kaliteli mamalar, kaliteli tımar aletleri ve köpeğin düzenli yıkanması köpek tüy bakımı ve sağlığında önemli rol oynar.
Tüy bakımı deri sağlığı açısından da önemlidir. Kirli tüyleri olan köpekler birçok deri hastalığına yakalanma adayıdır. Bölgesel tüy dökülmeleri, şiddetli kaşıntılar ve deride tümör oluşumları kaçınılmaz olacaktır.
Köpeklerde Tüy Sağlığı | |
Köpeklerde Tüy Bakımı | Yavru Köpeklerde Tüy Bakımı |
Yetişkin Köpeklerde Tüy Bakımı | Yaşlı Köpeklerde Tüy Bakımı |
Köpeklerde Tüy Dökülmesi | Köpeklerde Tüy Sağlığını Korumak |
Veteriner Tavsiyeleri Yardımcı Makaleler Sık Sorulan Sorular
Konu Başlıkları
Köpeklerde Tüy Bakımı
Köpeklerde tüy dökme çok normal bir durumdur. Köpeğinizin tüy dökmesi mevsimsel olarak değişir ve tamamen ortadan kaldırılmasada tüy dökümünü azaltmak mümkündür. Köpeğinizin tüylerinin dökülmesi köpeğinizin sağlıksız tüy yapısı olduğu anlamına gelmez. Kürklerinin yapısına göre köpeklerin tüy dökme sıklığı ve miktarı değişir.
Köpeğinizin sağlıklı bir kürke sahip olması için yavrulukta, yetişkinlikte ve yaşlılıkta yapılması gerekli temizlik ve bakımlar olacaktır.
Yavru Köpeklerde Tüy Bakımı
Yavru köpekler genellikle fazla tüy dökmezler. Kıvrımlı vücutlarına iyi yapışan tüyler deriye daha sağlam tutunmaktadır. 2 ayını doldurmuş köpeklerde tüy dökümü ne kadar az olsada tüy temizliğine başlamak ve köpeğinizi bu bakımlara alıştırmak gerekir.
Yavru Köpeğin Tüy Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Köpek tüylerinin en hassas olduğu dönemler köpeklerin yavruluk dönemleridir. İlerki dönemlere alıştırma adına fırçalanması, yıkanması ve bakıcılarla tanıştırılması gerekir. Düzenli bir planlamayla size zahmet vermeden yavru köpeğinizin tüy bakımını yapabilirsiniz.
Yavru Köpeklerde Tüy Fırçalama
🔸 Yavru köpeğinizi fırçalamayı düzenli bir aktivite haline getirin.
🔸 Kullandığınız tımar fırçası ince tüylü ve kaliteli olmalıdır.
🔸 Tüy çıkış yönünün düzüne ve tersine göre olmak üzere hafif bastırarak fırçalamayı uygulayın.
🔸 Fırçalama esnasında köpeğinizi sabit tutmanıza yardım edecek bir kişinin daha olması daha yararlı olacaktır.
🔸 Fırçanın dolma kapasitesine göre fırçadaki kılları alın ve poşetleyin.
🔸 Fırçalama esnasında köpeğinizi sevin, övgüler söyleyin ve sonunda ödüllendirin. Ödüllendirme fırçalamaya alışmayı ve korkmamayı öğrenmesine sonucundada ödül alacağı için daha uslu durmasına neden olacaktır.
Yavru Köpeklerde Yıkanma
🔸 Köpeklerinizi yıkarken kesinlikle köpek şampuanı kullanın.
🔸 Yavru köpeğinizi ayda 1 kere ılık suyla banyo yaptırın.
🔸 Köpeğiniz mutfak lavabosuna sığacak büyüklükteyse mutfakta banyo yaptırmanız daha kolay olacaktır.
🔸 Eğer mutfak lavabosuna sığmıyorsa küvet yada leğen kullanabilirsiniz.
🔸 Banyo yaptırırken eğlenceli olduğunu düşündürmek adına şarkılar, mutluluk sözcükleri söylemeniz gerekir.
🔸 Yıkama boyunca övgüler ve ödüller vermeniz köpeğinizin bu işi zevkli olduğunu kabul etmesine yarayacaktır.
🔸 Ayrıntılı köpek yıkama rehberi için videolu olarak anlattığımız ayrıntılı köpek yıkama rehberi yazımızı okuyabilirsiniz.
Yavru Köpekleri Bakıma Alıştırma
🔸 Yavru köpeğinizi büyüdüğünde profesyonel bir bakıma götürmeyi planlıyorsanız, onu yavruluktan itibaren bakım yapacak yere ziyaret amaçlı götürebilirsiniz.
🔸 Bakımcıyla tanışmasını sağlayın, ona biraz ikramlar vermesini ve bakım salonunun mutlu bir yer olduğunu öğretmesini sağlayın.
🔸 İlk bakım seansı için yeterince büyükse (genellikle 6 aylıktan) gerekirse banyo yapmasını ve klipsini yaptırın.
🔸 Profesyonel olarak bakıma ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi olacaktır.
Yetişkin Köpeklerde Tüy Bakımı
Köpeğiniz tüy dökmeye başladığında artık büyüdü demektir. Sibirya kurdu, Alman çoban köpeği ve Welsh corgi gibi köpeklerin çift katmanlı tüy yapısı olduğu için diğer cinslere göre daha fazla tüy döktüklerine şahit olacaksınız. Kabarık tüylere sahip bu köpeklerin bulundukları heryere tüy bırakmaları köpek tüyüne karşı alerjisi olanlar için önerilmeyen cinslerdir.
Boxer, doberman ve teriyer cinsleri köpekler tek katmanlı tüy yapısına sahip olduklarından diğer cinslere göre daha az tüy dökerler. Ne kadar az tüy dökselerde onlarında tımarlanmaya ihtiyaçları vardır.
İster çift tüylü, ister kısa tüylü bir köpeğiniz olsun, tımar bir zorunluluktur. Banyo tüm köpekler için, özellikle de dışarıda çok zaman geçirenler için daha sık yapılması gerekir.
Yetişkin Köpeğin Tüy Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yavruluktan yeni çıkmış köpeğinizin tüyleri artık daha kalın ve daha sıktır. Sokakta kalma sürelerine göre kirlenen tüylerin düzenli olarak yıkanması ve taranması gerekir.
Yetişkin Köpeklerde Tüy Fırçalama
🔸 Köpeğinizin tüy dökme çokluğu mevsimsel olarak değişir. Yaza ve kışa girerken özellikle daha çok tüy dökme sorunu yaşanır. Bu nedenle bu mevsimlerde köpeğinizin tüy yapısına göre günde en az 1 defa yada 2 defa tüyleri fırçalanmalıdır.
🔸 Köpeğinizin tüy yapısına göre veterinerinizin önereceği kalınlıkta telleri bulunan fırçalar ve yağlı solüsyonlar kullanmalısınız.
🔸 Köpek tüyleri çok uçuşkan oldukları için fırçalama sırasında fırçaya dolan tüyleri sıkça elinizle alıp poşetlemelisiniz.
🔸 Bu denli yoğun fırçalamanıza rağmen yine de köpeğinizin tüyleri dökülecektir. Ancak fırçalamadan önce ve sonrası için aradaki farkın büyük olduğunu göreceksiniz.
Yetişkin Köpeklerde Yıkanma
🔸 Köpeklerinizi yıkarken kesinlikle köpek şampuanı kullanın.
🔸 Köpeklerin düzenli ve doğru şekilde yıkanması tüy bakımlarında oldukça büyük katkı sağlar.
🔸 Köpeğinizin cinsi küçükse ve mutfak lavabosuna sığıyorsa rahatlıkla orda yıkayabilirsiniz.
🔸 Köpeğinizi banyo ettirmeden önce güzelce fırçalamanız gerekir.
🔸 Banyo esnasında tüylerin zarar görmemesi için köpeğin tüy çıkış yönüne doğru oval çizerek şampuanlamak gerekir.
🔸 Banyo sonrası kurulama işleminden sonrada güzelce fırçalamak köpeğinizin tüylerinin birbirine karışmasını engelleyecektir.
🔸 Daha ayrıntılı köpek yıkama rehberi için ”köpekler nasıl yıkanır?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Yaşlı Köpeklerde Tüy Bakımı
Köpeklerde yaşlanma tüy dökümü açısından azalma sağlamayacaktır. En az yetişkinlik dönemleri kadar ki bazen daha fazla tüy dökeceklerdir. Daha hassas deri yapısına sahip olacaklarından veterinerlerin önerdiği tüy bakım solüsyonlarından edinmekte fayda vardır.
Yaşlı köpeklerde deri genişler ve esneklik kazanır. Bu durum köpeğinizin daha zor yıkanmasına ve tımar edilmesine yol açar. Tüy seyrekliği nedeniyle daha fazla üşüme ihtimalleri olduğundan yıkanma sonraları kurulanmaları daha çabuk yapılmalıdır.
Yaşlı Köpeğin Tüy Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yaşlı köpeklerin tüy bakımları daha uzun ve daha yorucu olabilir. Ancak köpeğinize olan ilginiz onu fazlasıyla memnun edecek ve sizle kucaklaşmalarındaki temizliği hissedeceksiniz.
Yaşlı Köpeklerde Tüy Fırçalama
🔸 Derileri esnek ve hassas olduğundan fırçalama yapacağınız fırça yumuşak tüylü olmalıdır.
🔸 Fırçalamayı daha nazik ve yavaşça yapmalısınız.
🔸 Bazı alanlardaki derilerin birbirine daha yakın ve kırışık olduğunu fark edeceksiniz. Bu noktaların köpeğinizin en hassas yerleri olduğunu unutmayın.
🔸 Köpeğinizin derisinde sivilceler çıkmış olabilir. Yinede fırçalamayı devam ettirmek gerekir.
Yaşlı Köpeklerde Yıkanma
🔸 Köpeklerinizi yıkarken kesinlikle köpek şampuanı kullanın.
🔸 Yalı köpeğinizin daha hassas olduğunu unutmadan küvet içine gayet yumuşak bırakılmalıdır.
🔸 Ayakları kaymaması için bir havlu yada kaymaz pedler serilebilir.
🔸 Diz kapaklarına kadar ılık su doldurulmalıdır.
🔸 Çok yavaş hareketlerle yıkamalı ve mutlu sözler söylemelisiniz.
🔸 Banyo bitiminde kurulamayı çabuk yapmalı, köpeğinizin üşütmeye daha yatkın olduğunu unutmamalısınız.
🔸 Hem banyo öncesi ve hem banyo sonrası tüylerini fırçalamayı ihmal etmeyin.
Köpeklerde Tüy Dökülmesi
Köpeklerde tüy dökülmesi, otomatik olarak belirli bir hastalığın işareti olarak değerlendirilmemelidir. Aksine sağlıklı saç ve cilt belirtisi olarak değerlendirilebilir.
Köpeklerin dökülmesi, tüylerin nasıl uzadığına bağlıdır. Saçlar belli bir uzunluğa ulaştığında uzama durur ve bu da dökülmeye neden olur.
Köpeklerde tüylerin uzaması dört aşamadan geçer:
- Anagen (Büyüme)
- Katajen (Gerileyen)
- Telojen (Dinlenme)
- Eksojen (Dökülme)
Farklı köpek ırkları düzenli olarak tüylerini dökerler. Büyüme aşamaları, yaş, cins, çevresel faktör, hormonlar ve köpeğin genel sağlık durumundan etkilenebilen tüy büyüme oranını etkiler. Tüm bunlar saçın uzunluğunu ve dokusunu belirlemede önemlidir.
Örneğin, kanişler daha uzun ömürlü uzun tüylere sahiptir ve çok sık dökülmezler. Bununla birlikte, labradorlar daha kısa bir saç şaftı ömrüne ve kalın alt kaplamalara sahiptir, bu da sonuçta daha fazla dökülme ile sonuçlanır.
Köpeğinizin sağlığının farkında olmanız çok önemlidir. Bazı köpek hastalıkları görüldüğünde aşırı tüy dökme meydana gelebilir. Saç dökülmesi veya saç büyüme hızındaki herhangi bir değişiklik şunlardan etkilenebilir:
- Kanser
- Bazı ilaçlar
- Tahriş edici veya yakıcı maddelerle temas
- Endokrin hastalıkları
- Bağışıklık hastalığı
- Solunan veya gıda ile ilgili alerjiler
- Böbrek, karaciğer, tiroid veya adrenal hastalık (Cushing dahil)
- Metabolik bozukluklar
- Beslenme eksiklikleri
- Parazitler (pireler, bitler veya akarlar)
- Hamilelik veya emzirme
- Yalamaya bağlı kendiliğinden oluşan travma
- Mantar veya bakteri enfeksiyonu gibi cilt sorunları
- Güneş yanığı
Köpeğinizin olağandışı bir şekilde tüy döktüğünü gözlemlerseniz, derhal veterinerinize başvurun.
Köpeklerde Tüy Sağlığını Korumak
Köpeklerde tüy dökülmesi, tüy uzamasının doğal sürecinin bir parçasıdır. Tıpkı insanlar gibi, köpek tüylerinin sağlıklı kalmasını sağlamak için köpekler de uygun tüy bakımına ihtiyaç duyar. Tüy dökülmesini tamamen durdurmak imkansız olsa da, dökülmeyi azaltmaya yardımcı olmak için bazı önlemler alabiliriz.
Uygun Banyo Tekniklerini Kullanın
Bir köpek sahibinin, köpeklerinin onlara bakma konusunda ustalıklarına ihtiyaç duyduklarını anlamalıdır. Bu, temiz ve sağlıklı olmalarını sağlamak için sık sık banyo yaptırmayı içerir.
Köpeğinizi çok sık yıkamayın, çünkü bu, cildinde bulunan doğal yağları soyabilir ve bu da tüyün parlaklığını ortadan kaldırabilir. Bu, ciltte kuruluğa neden olabilecek cilt tahrişlerine neden olarak köpeğinizi rahatsız edebilir. Çok fazla çizilme ciltte sıyrıklara neden olabilir ve bu da tedavi edilmediğinde yara enfeksiyonuna yol açabilir.
Köpek Dostu Banyo Ürünleri Kullanın
Köpeğinizde kullandığınız her ürünün etiketini daima kontrol edin. Her köpek türü için farklılık gösterebilen çok çeşitli köpek şampuanı ürünleri vardır.
İnsanlar için tasarlanmış ürünlerin köpeklerde kullanılmaması gerektiğini unutmayın. Kullandığımız saç ürünleri, köpeğinizin cildini tahriş edebilecek ve daha yüksek saç dökülme riskine yol açabilecek sert kimyasallar içerebilir.
⚠️ Köpeğinizin sağlığına uygun banyo ürünlerini çabuk ve güvenilir sitemizden satın almak için TIKLAYIN
Köpeğinizin Tüylerini Günlük Fırçalamayı Alışkanlık Haline Getirin
Doğal yağların ciltte dağılmasına yardımcı olmak için köpeğinizin tüylerini fırçalayın. Bu, doğal yağların salgılanmasını artırmak için cildi ve saç köklerini uyarır, bu da tüyün parlak olmasını sağlar. Fırçalama ayrıca matlaşmayı da önler, bu da gevşek tüyleri alarak dökülmeyi azaltır.
Köpeklere Doğru Mamayı Verin
Tıpkı insanlar gibi, yediğimiz yemeğin kalitesi genel sağlığımızı etkiler. Bu nedenle, sadece onlarla artıklarımızı paylaşmak yerine, köpeklerinizi ihtiyaç duydukları doğru mama ile beslemeniz daha uygundur.
Çoğu zaman, çocuklar köpekleri için masanın altına birkaç parça et veya tavuk kemiği atarlardı. Etin protein içeriği nedeniyle beslenme ihtiyaçlarını karşılayabileceğini düşünsek de bir kez daha düşünün. Tüm insan yiyeceklerinin köpekleriniz için güvenli olmadığını unutmayın .
Köpeklerinizi beslediğiniz yiyecek türü, genel sağlık durumları üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir ve bu aynı zamanda tüy veya tüy kalitesine de etki eder.
⚠️ Köpeğinizin cinsine uygun kaliteli mamaları satın almak için TIKLAYIN
Tüy Sağlığına Yönelik Solüsyonlar Edinin
Omega-3 yağ asitleri, köpeğinizin tüylerinin sağlıklı ve parlak kalmasında önemli bir rol oynar. Bu, köpeklerinizi alerjilerden veya diğer iltihaplı cilt hastalıklarından korur.
Özel beslenmedeki eksiklik, köpeğinizin tüylerini köreltebilir. Güvenli olduklarından emin olmak için köpeğinize takviyeler verirken veterinerinizin tavsiyesini alın.
⚠️ Köpeğinizin tüy sağlığıyla ilgili veteriner tavsiyeli tüy bakım ürünlerini almak için TIKLAYIN
Veteriner Tavsiyeleri
🔸 Evcil hayvanınızın tüy temizliğini yapmak ve korumak sizin sorumluluğunuzdadır.
🔸 El elektrikli süpürgeleri tüyleri kanepelerden almak için pratik yöntemdir.
🔸 Köpek tüy temizliğinde ve bakımında kullandığınız ürünlerin veteriner onaylı olması önemlidir.
🔸 Köpeğinizin cinsi, kürk yapısı ve dışarda kalma süresi temizleme sıklığı hakkında ipucu verecektir.
🔸 Köpeklere tüy temizliği yavruluklarından itibaren öğretilmelidir.
🔸 Kullandığınız ekipmanlar kanserojen madde içermeyen, boya salınımı yapmayan kaliteli ürünler olmalıdır.
🔸 Tüy temizliğinde kene, pire yada bit gibi asalak canlılara rastlandığında hemen veteriner hekime başvurulmalıdır.(Genelde yaz aylarında sık tüy yapısına sahip cinslerde görülebilir)
🔸 Köpeklerin tüy bakımı ve sağlığının genel sağlık durumunu oldukça etkilediğini unutmayın.
Yardımcı Makaleler
Sık Sorulan Sorular
İç İçe Geçmiş Tüyleri Nasıl Temizlerim?
İhmal edilen tımar yada yıkama işlemi köpeğin tüylerinin birbirine geçmesine neden olur. Veterinerinize danışarak köpeğin tüy yapısına göre hangi fırçayı almanız ve hangi takviyeyi kullanmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Köpeğimi Ne Sıklıkla Fırçalamalıyım?
Köpeğinizin tüy yapısına bağlı olarak yetişkin köpekler günde 2 kez, yavru ve yaşlı köpekler günde 1 kez tımar edilmelidir. Tüy fırçalama işleminin aktivite haline gelebilmesi ve zevkli olması için köpeğe güzel sözler söyleyip ödüllendirmelisiniz.
Kaç Farklı Tüy Çeşidi Vardır?
3 çeşit farklı tüy yapısı vardır. 3 katmanlı 2 katmanlı ve tek katmanlı tüy yapılarıdır. En çok dökülme yaşanan 3 katmanlı tüy yapısına sahip köpeklerdir.
Çok güzel köpekler çok seviyorum köpekleri bende de bir tane var çok seviyorum
Çok iyi tebrikler