Köpeklere Hangi Antibiyotik Verilir?
En çok tercih edilen evcil hayvanlardan biri olan köpeklerin birçok farklı cinsi bulunabiliyor. Gerek evcil köpekler gerekse sokak köpeklerinin zaman zaman geçirdiği hastalıklar oluyor ve antibiyotik kullanımı gerekli oluyor. Hastalanan köpeklere yapılacak tedavilerin başlıca dikkat edilmesi gerekenler bulunmakla beraber eğer antibiyotik kullanılacaksa hangi antibiyotiğin tercih edilmesi gerektiğini bilmek gerekiyor. Bu konuda kesinlikle veteriner tavsiyesine uymak gerekiyor.
Konu Başlıkları
Köpeklerde Genel İlaç Kullanımı
Köpeklere çeşitli sebeplerden dolayı ilaç verilmesi gerektiğinde dikkat edilmesi gereken belli başlı noktalar bulunuyor. Öncelikle kesinlikle insanlar için üretilmiş bir ilacı köpeğe uygulamamak gerektiğini bilmek gerekiyor. Bu tür ilaçların köpeklerin bünyesine aşırı derecede zarar vererek ölüme kadar sürükleyebiliyor. İkinci olarak eğer köpeğe hap içirmek gerekiyorsa kamufle edilerek bunu gerçekleştirmek gerekiyor. Enjektör ile verilecek olan ilaçlarda da yine bilgili ya da veteriner kontrolünde bunu yapmak gerekiyor.
Köpeklerde Antibiyotik
Vücuda zarar veren ilaçlar arasında yer alan antibiyotiklerin ne zaman ve nasıl kullanılacağını bilmek çok önemlidir. Tıpkı insanlar gibi bazı hastalıklarla antibiyotik olmadan başa çıkamayacak olan köpeklerde de bu duruma dikkat etmek ve her antibiyotiği vermemek gerekiyor. Özellikle köpek sahiplerinin veteriner önerisi olmadan antibiyotik vermeleri köpeklere ciddi zararlar verebiliyor.
Köpeklerde Antibiyotik Hangi Durumlarda Kullanılır?
Köpeklerde antibiyotik kullanmayı gerektiren bazı durumlar bulunmaktadır. Bir hayvan eğer viral kökenli ise antibiyotik bazı tehditlerde ve komplikasyonlarda kullanılmaktadır. Antibiyotik kullanımda ayarlanacak ve verilecek olan doz ise evcil hayvanın ağırlığına ve cinsine göre değişiklik gösterebiliyor. Veteriner izni olmadan antibiyotik de kullanılan dozun değiştirilmesi de insanlara oranla köpeklere çok daha fazla zarar verebiliyor.
Fazla doz ilacı enfeksiyona karşı etkisiz hale getirebileceği gibi köpeğin zehirlenmesine de neden olabilmektedir. Hastalığın iyileşmesi durumunda antibiyotik kullanımının devam edip etmeyeceği veteriner tarafından belirlenen güne göre ayarlanmalıdır. Antibiyotiği uzatmak ya da kısa tutmak da zarar verebilmektedir. Antibiyotiğin türünü de bağımsız seçmemek gerekmektedir. Genellikle aşırı durumlarda reçete edilen antibiyotik zamanla daha fazla tercih görmeye başladığı için kullanılması gereken durumlara ve nasıl kullanılacağına daha çok dikkat etmeyi gerektiriyor.
Köpek Tedavisinde Kullanılabilecek Antibiyotikler
Özel olarak köpekler için üretilmiş olan antibiyotik çeşidi bulunmadığı için köpeklerde kullanılacak olan antibiyotiklere dikkat etmek gerekiyor. Köpekler için özel antibiyotik olmasa bile dozajları ayarlanmış olan antibiyotiklerin bulunuyor olması bir avantaj oluyor. Köpek tedavisinde kullanılabilecek penisilin türüne bağlı yarı sentetik orijinli olarak Ampsilin, Amoxicillin, Amoxiclav olabiliyor. Cephalosporinler, makrolidler, karpahems türü antibiyotiklerde tercih edilebilmektedir. Doğal olan tetraksinler de köpeklerde keneden kaynaklı oluşabilen borreliosis ya da sistit gibi hastalıklardan dolayı kullanılabilmektedir. Bağırsak hastalıkları söz konusu olduğunda ise levomycetins antibiyotiği kullanılabiliyor. Bunlar gibi çeşitli köpek tedavisinde kullanılabilecek antibiyotikler bulunuyor. Fakat bir grup antibiyotiğinde sadece insanlar için tasarlandığı ve köpeklerde kullanıldığı takdirde ölüme kadar götürebileceği unutulmamalıdır. Evcil hayvanlar için genellikle bakterileri öldürecek antibiyotikler kullanılmaktadır.
Köpeklerde Antibiyotik Gerektiren Hastalıklar
Köpeklerde antibiyotik kullanmayı gerektirecek pek çok hastalık zaman zaman meydana gelebiliyor. Genellikle köpeklerde yarı sentetik antibiyotikler tercih ediliyor. Cilt hastalıklarında, pürülan yaralarda kullanılan merhemler antibiyotik kullanımını gerekli kılabiliyor. Otitis kontrolünde antibiyotik gerekli olabiliyor. Dişi köpeklerde kullanılması gereken durumlar olmakla birlikte sistit, veba gibi ağır hastalıklarda da köpeklere antibiyotik tedavisi uygulanabiliyor.
Köpeklere Antibiyotik Nasıl Verilir?
Köpeklere antibiyotik vermenin farklı yolları bulunuyor. Tablet şeklinde verilecek olduğunda hepsi ezilmiş bir şekilde verilebilir. Yiyeceklerle karıştırılması pek önerilmese de hap olarak verileceği zaman köpeklerin almasında sıkıntı olmaması için hafif bir şekilde kamufle edilebilir. Antibiyotiğin nasıl verileceği konusunda veterinere uymak gerekmektedir.
Merhabalar, Erkek köpegim var 7-8 aylık. KISIRLAŞTIRILMAMIŞ. Ancak penisinde yeşil akıntı var. Bugun dikkat ettim ucunda kırmızı lekeler var. herhangi bir dişi ile ilişkisi olmadı. bazen kaşıntı ve ya ağrı oldugunda cinsel organını ısırmaya çalışıyor ve uluyor. Veteriner geçer dedi ama geçmıyor. Ne tavsiye edersiniz.
TŞK.