Eve İkinci Bir Köpek Getirmek
Evinizde köpek var ve artık ikinci köpeği almanın zamanı geldi diyorsanız; bu İsteğinizi diğer köpeğinizin olumlu karşılaması için yapmanız gereken bazı şeyler var. Öncelikle iki köpek cinsinin iyi anlaşılabilmesi için seçimlerinize dikkat etmeniz gerekiyor. Bununla birlikte ilk köpeğinizin bu durumu kabul edilebilmesi için ona kesinlikle zaman tanımalısınız.
Konu Başlıkları
İkinci Köpeği Almaktan Korkmayın
Belki de bu durum korktuğunuz kadar zor ve çekişmeli geçmeyecek. Ancak siz yine de iki köpeğinize de aynı derecede sevgi, ilgi ve de özen göstermeye dikkat etmeli, onlara karşı hissettiğiniz bu duyguları açıkça göstermelisiniz. Bu durum iki köpeğinizin de çok iyi anlaşmasına ortam sağlayacak gelişmelerden biridir.
Eve ikinci bir köpek getirmek sanıldığı kadar zor değildir. İki köpeğiniz arasında da aynı dengeyi sağlayabilirsiniz. Bu durumda köpekleriniz de oldukça mutlu olacaktır. Birlikte yaşamaya alışmaları için yapmanız gerekenler arasında; onlara farklı aktiviteler sunmak ve de birlikte geçirecekleri zamanı çok daha kaliteli bir seviyeye ulaştırmanız gerekiyor.
Evinizde İki Köpek İçin de Alan Yaratın
İki köpek arasında herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için onlara ayrı ayrı alanlar sunmalısınız. Böylece birbirlerine alışana kadar onlara özgür alanlar tanımış olursunuz. Bu tavrınız da mutlaka köpekleriniz açısından minnetle karşılanır. Ayrıca evinizde size arkadaşlık eden ilk köpeğinizin bu durumu kabul edebilmesi için de doğru bir yol izlemiş olursunuz. Her iki köpeğinde kendilerini rahat ve de huzurlu hissetmesi onların arkadaş olmasını ve de iyi anlaşmasını etkileyen önemli faktörlerdendir. Sevginizin, her ikisine de yettiğini onlara sık sık gösterin. Böylece aralarında çıkabilecek kıskançlıkların da önüne geçebilirsiniz. Onlar için evinizde ayırdığınız alanlarda iki köpeğiniz de çok mutlu olacaklar. Onları önemsediğinizi davranışlarınızla anlatmalısınız.
Eve Getireceğiniz İkinci Köpeğin Uyum Süreci
Evinizde hali hazırda bulunan ve size yakın dost olmuş köpeğinizi yeni arkadaş fikrine alıştırmalısınız. Böylece eve sonradan dahil olan ikinci köpeğiniz için eve alışma sureci çok daha iyi geçer. Eve ve bu yeni mekana, yeni arkadaşlara ve de eşyalara ikinci köpeğinizin alışması için bazı konularda fedakarlıklar yapmalısınız. Bunlardan en önemlisi ise; yeni köpeğinizin size ve diğer arkadaşınıza alışmasını kolaylaştırmak için bazı girişimlerde bulunmanızdır. Bu girişimler; iki kopeğinizle de daha fazla zaman geçirmek, onlar arasında sıcak ilişkiler kurulmasını sağlamak ve de barınma, beslenme ihtiyaçlarını karşılarken eğitim ve de sevgi ihtiyaçlarını da karşılamanızdır. Bu şekilde yeni bir ilişki kurmayı denerseniz; siz de köpekleriniz de harika bir uyum sureci geçirir ve de sureci hızlıca geride bırakır.
İkinci Köpeğiniz İçin Doğru Seçim
Evinize bir köpeğiniz varken, siz ikincisini de almak istiyor, ancak iki köpek arasında oluşabilecek gerginlikten korkmamalısınız. Aklınızda olan köpek cinsini iyi araştırmalı ve de evinizde bulunan köpek cinsi ile yakın özellikler taşıyor olmasına özen göstermelisiniz.
Kolay Anlaşan Köpek Cinsleri
Karşılıklı olarak iki köpeğinizin de iyi anlaşması için, evde ki köpeğinizin cinsiyeti vb. dahil birçok özeliği büyük önem arz ediyor. Birbiri ile oynayabileceği bir ev arkadaşı olan her kopek, çok daha sakin ve de huzurlu bir ortamı sevenler. Köpeğinizin yani köpeklerinizin, daha kolay anlaşmaları için her detayı düşünerek hareket etmelisiniz.
Evdeki Köpeğinizin Davranışları
Evinizde yaşayan köpek sayısı artarken, emektar köpeğinizi de asla unutmamalısınız. Evde ki köpeğinizin davranışları değiştiği zaman da yine çok dikkatli olmalısınız. Bu durumu kendiniz kontrol altına almalı ve de iki arkadaşınızın da evde, dışarıda, iyi günler geçirdiklerinden emin olmalısınız.
Köpeklerin Alışma Sürecini Hızlandırmak İçin Yapılması Gerekenler
- İkisine Özel Eşyalar: Yeni gelecek olan köpek için önceden oyuncak, yastık, yatak gibi eşyalar hazırlanmalıdır. Böylece muhtemel bir kavga önceden engellenmiş olacaktır. Aynı şekilde mama ve su kapları da ayrı yerlerde olmalıdır.
- Beraber Gezdirin: Köpeklerin ikisiyle aynı anda yürüyüşe çıkın. Kavgasız bir yürüyüş sonrasında onları eşit şekilde ödüllendirin.
- Beraber Oyun Oynayın: Köpeklerinizle beraber oyun oynayın. Oyun sırasında hırlamalar ve havlamalar duymanız oldukça normaldir. Çünkü köpekleriniz oyun sırasında mutlu olur ve heyecanlanırlar. Bazı durumlarda ise işin ciddiyeti yükselerek kavga etmeye başlayabilirler. Bu durumda sizin onlara liderlik ederek ikisini ayırmanız ve sakinleştirmeniz gerekmektedir. Eğer oyun sırasında eğleniyorlarsa kendi hallerine bırakmanızı tavsiye ederiz.
- İlk Başlarda Evde Yalnız Bırakmayın: Eğer gün içerisinde köpekleriniz yalnız kalıyorsa, ilk haftalarda bir gözlemci bulunmalıdır. Bunun mümkün olması çok zor ise köpeklerinizi ayrı odalara kilitleyebilirsiniz, ancak bu durumda stres katsayıları da artacaktır ve daha huzursuz olacaklardır.
- Tanıştırma: Köpeklerinizi tanıştırırken ikisine de eşit davranın. İkisinde de tasma bulunsun ve ikisine de ilgi göstermeyin. Sakinleşene kadar birbirleriyle beraber olmalarına müsaade edin.
- Hiyerarşiye Dikkat Edin: Köpeklerden birinin diğerinin üzerinde baskı kurmasına müsaade etmeyin. Bu yüzden ilk haftalarda yapacağınız hakemlik ilerleyen dönemlerin alt yapısını sağlayacaktır.
- Kavga Etmeye Müsaade Etmeyin: Eğer köpekler birbiriyle kavga ederse hızlı bir şekilde ayırın. Köpekleri ayırırken “dur, hayır, tamam” gibi kelimeler kullanın. Köpeklere isimleriyle hitap etmeyin.
Tüm bu adımları göz önünde bulundurarak bu sürecin daha hızlı işlemesini sağlayabilirsiniz