Çoban Köpekleri

Aksaray Malaklısı Köpeği Özellikleri ve Bakımı

Aksaray Malaklısı Kökeni

Aksaray Malaklısı Köpeği Özellikleri ve Bakımı

Aksaray Malaklısı; Evliya Çelebi’nin ”Anadolu’da gezerken bir aslan gördüm” sözüyle betimlediği bir köpek cinsidir. İri ve cesur köpektir, bu köpeklerin yanında kangal bile ufak tefek kalmaktadır. Bu cinsin meşhur olmasındaki en büyük etken Mayıs 2015 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hediye edilmesidir.

Malaklı ırkına Aksaray şehrinde yetiştiği, Ana vatanı bu bölge olduğu için Aksaray Malaklısı da denir. Bu Coğrafyada yüzyıllardır insanların en önemli geçim kaynağı hayvancılıktır, dolayısıyla çok sayıda küçükbaş ve büyükbaş hayvan sürüleri bulunmaktadır. Bu sürülerin koruma ve bekçilik (güdülmesi) eski çağlardan beri bu bölgenin kendi köpekleri ile yani Malaklı köpekleri tarafından yapılmaktadır.

Malaklı köpekleri Aksaray ilinde yetiştiği, ana vatanı bu bölge olduğu için Aksaray Malaklısı (Aksaray köpeği) da denir. Bu coğrafyada yüzyıllardır insanların en önemli geçim kaynağı hayvancılıktır, bu yüzden çok sayıda küçükbaş ve büyükbaş hayvan sürüleri bulunmaktadır. Aksaray Malaklısı da çoban köpeği olarak yeteneklidir.

Malak kelimesi Aksaray yöresine ait bir terimdir ve anlamı, dudak demektir,. Bu köpeklere Malaklı denmesinin ırkı aslında aynen Kangal da olduğu gibi –Anadolu çoban köpeğidir, zira Aksaray ili ve çevresi Anadolu’nun tam göbeğindedir. Bu bölgede yetişen ve bu bölgeye ait olan bu köpeklerde Anadolu’nun köpeğidir, ancak isimleri daha yeni yeni halk arasında duyulmaya başlamıştır, bunun en büyük sebebi bu üreticilerin Malaklı yavrularını yıllardır Kangal altında satışa çıkarmaları ve bu şekilde tanıtmalarıdır. Bu sayede şu an Dünyanın dört bir yanında insanlar köpeklerinin Malaklı olduğunu bile bilmemektedir.

Aksaray Malaklısı Özellikleri

Aksaray Malaklısı Köpeği Özellikleri ve Bakımı

Her ne kadar Malaklı da Kangal gibi Anadolu çoban köpeği olsa da Sivas yöresinin köpeği olan Kangal dan bazı fiziksel farklılıklar gösterdiği için son zamanda yapılan Kangal festivallerinde Kangal üreticilerinin bir çoğu bu ırkın festivallerde ayrılmasını talep etmişlerdir. Bu talepleri dikkate alınmaya başlanmış ve artık ırk kendi yöresel ismini taşıma yoluna gitmiştir.

Malaklı Kangal’a göre daha iri yapılıdır, özellikle kafa ve ayaklarda bu fark bariz belli olur, dudakları (Malakları) büyük ve sarkık yapıdadır. Çok nadir olmakla birlikte 100 cm nin özerinde erkekler vardır. Renkleri çoğunlukta boz karabaş ve sarı karabaştır, ancak akbaş ve ala renkte olan Malaklılar da mevcuttur. Vücutları çok kalındır bu yüzden dışarıdan bakıldığında hantal ve tembel gibi dururlar, ancak gerçekte çok seri ve hızlı köpeklerdir.

Aksaray Malaklısı Karakteri

Aksaray Malaklısı Köpeği Özellikleri ve Bakımı

  • Karakteri genelinde serttir, yabancı ve kötü niyetli insanlara karşı son derece saldırgandır o yüzden koruma köpeği olarak mükemmel ırktır.
  • Diğer köpeklere karşı saldırgan olması, Malaklı ırkının köpek dövüşlerinde kullanılması neredeyse sadece bu konuda büyük, şöhret kazanmalarına yol açmıştır.
  • Aksaray Malaklısı, bekçilik ve çobanlık onusunda oldukça iyidir.
  • Koruma içgüdüleri gelişmiştir.
  • Sahibinde karşı sadık bir köpektir.
  • Eğer tehdit hissederse saldırgan olabilir. Diğer zamanlar sakin bir yapısı vardır.

Aksaray Malaklısı Bakımı

Aksaray Malaklısı Köpeği Özellikleri ve Bakımı

Tahmin edileceği üzere apartman dairesine uygun bir köpek değildir. Bu köpekler egzersiz ihtiyaçlarını çalışarak karşılayabilir. Sürü gütme konusunda oldukça iyidir.

Bu köpekler büyük olsa da bakımları kolaydır. Kısa tüylerinin haftada bir kere taranması yeterli olacaktır. Köpek maması kullanılabilir ancak Anadolu’da süt, arpa unu ve kemik suyu ile beslenmektedir. Beslenmesine dikkat edilmelidir. Aynı zamanda çok çabuk büyüyen bir köpektir.

Aksaray Malaklısı Çocuklarla İlişkisi

Aksaray Malaklısı Köpeği Özellikleri ve Bakımı

Bu köpekler genel mizaçları itibariyle sakindir. Kızdırılmadığı sürece çocuklara karşı sevecen bir köpektir. Yabancılara karşı agresif bir köpek olabilir.

Bu köpekler herhangi bir tehdit sezerse gözünü kırpmadan saldırabilir. Genel olarak hayvanlarla ve diğer köpeklerle iyi anlaşabilen bir köpek değildir.

Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Tasmaları
Köpek Yatakları
Köpek Yatakları
Köpek Ödülleri
Köpek Ödülleri

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Kangal köpeğinden iri olduğunu söylemişsiniz kangal köpeği bu malaklıyı havada götürür kangal köpeği daha cesur daha kuvvetlidir bunu bilin

  2. Selamlar, benimde 10 aylık erkek malaklı köpeğim var, çok fazla ısırma huyu var ama oyun olarak yapıyor bazende saldırma eğilimi gösteriyor. tabiki de çok canımız yanıyor. Bu huy malaklılara mı has yoksa her yavru köpek böylemidir. Bir de bu huyundan nasıl kurtulabiliriz. Teşekkürler

  3. Sevgili dostum her kopegin farklı özellikleri olur sagiplendigin köpek yani Malaklı sağdık bir köpek ama asla komut dinlemez egitilemez çünkü kendisi korkusuz özgüven patlaması yaşan bir ırktır ve alfadır..!! Yani komutlarını dinlemesini uygulamasını bekleme..?

  4. 20 günlük yavru anneden ayrı mı? Köpek ilk eğitimini 2 aylık olana kadar esasen anneden ve kardeşleri ile yaşadığı sürü hayatından oyun vasıtasıyla alır. Zaten gelişimi için de 2 aya kadar anneden ayrılmaması gerekli. Bu esnada sizden alacağı şey, beden diliniz vasıtası ile ve davranışlar ile verdiğiniz mesajlar olacaktır.

    Unutmayın köpekler vücut dilini sesten önde tutar.herşeyden önce köpek bir alfa lidere ihtiyaç duyar.bu noktada boşluk var ise kendisi patronluğunu ilan etme eğilimindedir. Ve bu uzun yıllar sürer. Asla güvenini kaybetmemelisiniz. Şiddet eğitimde yöntem değildir. Asıl olan sizin sevginizi kaybetme ve ona kusmeniz korkusudur ve küsmek asla uzun surmeyip istenmeyen davranışın hemen akabinde kısa süre olmalıdır. Köpek,bunu ona arkanizi donmenizden ve onu yok saymanizdan anlar. Onu dövmek yada şiddetle azarlamak onun için ilgi anlamını taşır. En baştan itibaren yemeğe sizin hakim olduğunuzu anlamalı. Bunun için yemek yerken kısa süreler ile yemeği önünden alıp geri vermelisiniz. Oyunu asla o baslatmamali ve bitirmemeli.

    Şu sıralar çok küçük bir yavruya ince kemirme çubuğu yada dal parçası ile “bırak” komutu sartlmasi yapılmaya başlanabilir. Ince dalı isirmasi sağlanıp sonra bırak komutu verilerek çubuk ağzından yana doğru çekilerek alınır. Bunun için çubuk ağıza enlemesine diş boşluğunun olduğu yerden isirtilir. Çubuğu çekince kolayca ağızdan çıkar. Asla köpek ile cekisilmez . Eğitim çok tekrar ile sartlama daha da önemlisi köpek için birşey yaparak sahibini mutlu etme durumudur. Yani öncelikle siz köpeği sevecek ve bunu hissettireceksiniz , köpek de sizi sevecek ve güvenecek. O zaman sizin için canını bile verir.

    Selam,sevgi ve saygıyla.

  5. merhaba,
    henüz 20 günlük saf malaklı köpegim var.yal ve mama(kuzu etli)ile beslıyorum ama komutlarımı dınletemıyorum henüz.nasıl egitim verebilirim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu