Sivas Kangalı Özellikleri Nasıl Bir Köpektir?
Sivas Kangalı Türkiye’nin ürettiği en harika köpeklerden biridir. Harika bir korumacı ve sahibine sadık olan bu Sivas Kangalı özelliklerini merak ettiğinizi tahmin edebiliyorum. Bu konumuzda bu ırka ait genel bilgileri bulabileceksiniz.
Konu Başlıkları
Sivas Kangalı Kökeni
Kangal köpeklerinin kökeni hakkında pek çok araştırma yapılmasına rağmen net bir sonuca ulaşılamamıştır. Kökeninin Asurlular ve Babilliler dönemine kadar uzandığı düşünülmektedir. Anadolu’ya gelmesi ise Türk boylarının göç etmesiyle gerçekleşmiştir. Hatta Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde güçlü ve aslana benzeyen bir köpekten bahsedilmiştir. Bu bilgiye dayanarak o tarihlerde Kangal ırkının bulunduğu söylenebilir.
Sivas Kangalı Özellikleri
Bilindiği üzere bu köpekler boyut olarak oldukça büyüktür. Kiloları da boylarıyla doğru orantılıdır. Kendine has bir yapısı bulunur. Genelde krem renginde görülür. Yüz kısmında siyah maske bulunur. Ayrıca burunları öne doğru uzanmaktadır. Kulak yapıları ise sarkıktır.
Bu köpeklerin tüyleri orta uzunluktadır. Tüylerinin yapısı çift katmanlı, düz, sık ve sert yapılıdır. Alt katmanda olan tüyleri daha sıktır. Bu sayede soğuğa karşı oldukça dayanıklı bir köpektir. Tüylerinin rengi kirli beyaz, açık sarı, boz, kahverengi veya kırçıl olabilir. Tüylerinin yapısından dolayı orta derecede tüy döker.
Ağırlık: Erkeklerde 74 – 81 kg / Dişilerde 71 – 79 kg
Boy: Erkeklerde 50 – 60 cm / Dişilerde 50 – 60 cm
Yaşam Süresi: 11 – 12 yıl
Sivas Kangalı Karakteri
- Sivas Kangalı özellikleri oldukça cesur aynı zamanda hızlı ve zeki bir köpektir.
- Çocuklara karşı uysal bir tavır içerisinde olsa da kötü niyet içeren yabancılara karşı tehlikelidirler.
- Sahiplerine çok fazlaca bağlıdır.
- Eğitilebilirlik açısından çok zengin olmasa da her şeyin, uzman sahipler tarafından öğretilmesi mümkündür.
- Görevlerine çok düşkündür.
- Ona görev vermeniz demek onu mutlu edecek bir durumdur.Anadolu’da uzun yıllardır sürülere bekçi ve koruma olarak kullanılmışlardır.
- Kurt boğan bir köpek ırkı olması nedeniyle çok güçlüdürler.
- Özellikle ne yapacağını iyi sezen bir köpek olması ve Türkiye’de üretilmesi nedeniyle ülkemiz için büyük önem taşımaktadır.
- Sivas Kangalları ilk defa köpek besleyecekler için uygun bir ırk değildir.
- Özellikle bu köpeği yavruyken almak çok önemlidir. Bu sayede ailenize karşı sorunsuz bir köpek yetiştirmenizde mümkün olacaktır.
- Büyük cüssesi nedeniyle her zaman geniş bir alana ihtiyaçları vardır sıcaktan çok fazla hoşlanmazlar.
- Kangal köpekleri genellikle çoban köpeği olarak bilinmektedirler ancak bekçi köpeği tanımına da uyan bir ırktır.
- Zira diğer çoban köpeği türleri sürüyü korumaktan ziyade yönlendirme ve yönetmekte usta bir köpek cinsidir.
- Kangal köpeğinin en belirgin özelliği ise sahibine duyduğu aşırı sadakat ve buna bağlı olarak sahibine ait olduğunu düşündüğü şeyleri korumaya yönelik kuvvetli içgüdüsüdür.
- Sahibi için fedekarlık etmekten asla çekinmezler.
- Hem sahibini hemde bulunduğu alanı çok iyi korurlar.
Sivas Kangalı Bakımı
Kangallar sert ve kuru iklimlerde yaşamaya daha elverişlidir. Apartman dairesinde yaşamak için uygun bir köpek değildir. Açık geniş yerlerde yaşaması gerekir. Yaşam alanı içerisinde özgür olması gerekir. Ayrıca bu köpekler için en önemli şeylerden bir tanesi de egzersiz yapmasıdır.
Bu köpeklerin bakımı çok zor değildir, ancak Kangal köpekleri temiz olmak isteyen hayvanlardır. Bu yüzden gerektiği zamanlarda banyo yaptırılabilir. Hafta bir iki kere tüylerinin fırçalanması yeterli olacaktır. Ayrıca bu köpekler orta derecede tüy dökmektedir.
Sivas Kangalı Sağlığı
Kangal köpekleri ortalama bir köpek ömrü kadar yaşamlarını sürdürebilir. Genel olarak sağlıklı bir ırktır ve bilinen bir sağlık problemi yoktur. Egzersizlerine ve beslenmesine dikkat edildiği sürece sorunsuz bir köpek olacaktır.
Kangal Köpekleri Hakkında Yanlış Bilinenler
- Kangal köpeğinin kökeni Sivas değildir.
Kangal Köpeği mahalli ve bölgesel bir ırk değildir. Kangal Köpeği’nin isim kökeni Sivas’ın kangal ilçesi olduğu doğrudur ancak sadece o bölgeye has bir hayvan değildir. 1968 yılında uluslar arası ırk federasyonuna daha önce kaydı olmadığı için ırk kaydı oluşturulurken önce “Anadolu Karabaş Çoban Köpeği” ismi ile tanımlanmaya çalışılmıştır. Daha sonra 1983’te “Anadolu Çoban Köpeği” olarak değiştirilmiştir. Kangal Köpeği ismi ise tamamen tesadüfen o dönem Türkiye’de görevli olan 2 İngiliz arkelogun Kangal ilçesi ziyareti sırasında sahiplendikleri 2 köpeği İngiltere’ye götürmeleri neticesinde önerdikleri Kangal ismini almışlardır. Kısacası ironik bir şekilde Türkiye’nin gururu olan köpek ırkının ismini iki İngiliz arkeolog tarafından koyulmuştur. - Kangal köpeğinin kökeni Orta Asyadır.
Kangal Köpekleri göçebe yaşayan ve hayvancılıkla uğraşan Türk boyları ile beraber yaşamışlardır. Kangal Köpeği’nin en önemli özelliklerinden biri olan çok uzun mesafe yol alabilme özelliği yüzyıllar öncesinde ki bu uzun yürüyüşlü göçebe hayatı ile gelişmiştir. Kangal Köpekleri Anadolu’ya 11. yy.da Anadolu’ya gelen Türkler tarafından getirilmiştir. - Kangal Köpeklerinin safkan olduğu arka ayaklarındaki fazla tırnaktan anlaşılmaz.
Kangal Köpeği’nin ırk özellikleri arasında fazla tırnak yoktur. Hatta bazı kişiler tarafından bunun bir defo olduğu da iddia edilmektedir. Bu da yanlış bir bilgidir. Arka ayaktaki fazla tırnak ne bir defodur ne de ayırt edici bir özelliktir.
- Kangal Köpekleri dövüş köpeği değildir.
Kangal köpekleri savunma köpekleridir. Sürüsünü savunur, evini savunur, ailesini savunur.
Sürü güderken sürünün yayıldığı bölge ve kendi işaretledikleri bölge dışında kolay kolay kavga etmezler. Korumaya aldıkları bölgelerde sürünün ve korudukları bölgenin tehlike altında olması halinde canını feda edecek kadar sert bir şekilde korumaya geçerler. Korumaya aldıkları bölgelerde yaban hayvan ve insan dahil tehlike arz edecek hiçbir canlıyı sınırlarından içeri sokmazlar. Çok güçlü ve büyük oldukları için köpek dövüşlerinde kullanılmak üzere yetiştirilmeye çalışılmışlardır. Hayvanı yavruyken döverek ve eziyet ederek etolojik dengesini ve özelliklerini kırıp saldırgan hala getirilmeye çalışılır. Bu hayvan fiziksel özellik olarak Kangal Köpeği’ne benzese bile kötü niyetli insanların elinde etolojik dengesini ve özelliklerini değiştirilerek bambaşka bir köpek haline getirilmektedirler. Bu durumda ki hayvanlar örnek gösterilerek kangal ırkına emsal tutmamak gerekir. - Kangal köpekleri kurtlara düşman değildir.
Kangal köpekleri barışçıl köpeklerdir. Kurtlarla uzaktan uluyarak anlaşırlar ve haberleşirler
böylelikle Kangal Köpeği’nin bulunduğu sürüye kolay kolay hiçbir kurt girmez. Korumaya aldıkları bölgelere girmedikleri sürece ve mecbur kalmadıkça hiçbir canlıya zarar vermezler. Sürüyü kurt saldırısından korumanın kesin çözümü safkan kangal köpekleri ile sürüyü korumaktır. Bu şekilde aynı zamanda kurt ırkını da korumaya almış oluruz ; çünkü çok çok aç kalmadıkları sürece hiçbir kurt kangal köpeklerinin koruduğu sürülere saldırmaz. Uzaktan uluyarak haberleşerek hangi sürüde Kangal Köpeği olduğunu kolayca öğrenen kurtlar Kangal köpeklerinin korudukları sürüden ve bölgeden uzak duracakları için bölge değiştireceklerdir. Böylelikle köylüler ve sürü sahipleri tarafından tehlike arz etmeyecekleri içinde öldürülmeyeceklerdir.
- Kangal Köpekleri yavaş veya hantal değildir.
Kangal Köpekleri dev ırk tabir edilen bir ırktır. Bu büyüklükteki hayvanların hantal ve ağır oldukları izlenimleri oluşsa da Kangal Köpekleri bilinenin, cüsse ve kilolarının aksine çevik ve hızlıdırlar. Hatta kediler kadar iyi fare avlarlar. Kedilere atıf edilen çeviklik ve hızlılık özelliğinin nedenlerinden biri olan fare yakalama özelliği Kangal Köpekleri’nde de vardır. Arazide yaşayan Kangal Köpekleri’nin temel besi kaynakları fare ve köstebektir. Kangal Köpekleri’nin en önemli özelliklerinden biri çok uzun mesafe yol alabilmektir. Bir nefeste kilometrelerce yol alabilirler. Sürü içindeki Kangal Köpekleri bu kadar uzun mesafe koşabilmek için yeterli kondüsyona sahiptirler ve hepsi fit durumdadır.
Merhaba,bu sitede yazılanlar genel şehir efsaneleridir.Kangal köpeğine asla güvenmeyiniz.1 aylıkken alıp 1,5 yaşına kadar göz bebeğim gibi baktığım kangal kollarımı parçaladı.vetiner gözetiminde bakılmış zincirsiz büyütülmüş bir köpek sahibine saldırıyorsa bir daha düşünün.Havadan atmayalım,kangalın ve benim kollarımın fotoğrafları mevcuttur.Özellikle çocuklarınızı uzak tutun.Memleket köpeğidir diye diye şişirdiler bu hale geldik.Bu köpek sadece dağda sürü koruyabilir.Başka şekilde kesinlikle güven olmaz
Senin köpeğin senin gibi kırmadır kesin
Yukarıdaki yazıyı okumadınız sanırım. 70 günlükten önce annesinden ayrılan kangalların karakter özelliklerinin bozuk olacağı yazılmıs. Onurlu ve özgür ruhlu kangallar tehdit algılamadığı sürece kesinlikle yabancılara bile saldırmazken karakteri oturmuş bir kangal sahibine asla saldırmaz.
Hangi sehirdesiniz