Çoban Köpekleri

Avustralya Çoban Köpeği Özellikleri, Bakımı ve Beslenmesi

Adlarına rağmen, Avustralya Çoban köpeği ırkı, 1840’larda Altına Hücum zamanında Avustralya’da değil, Amerika Birleşik Devletleri’nin batısında ortaya çıkmıştır. Başlangıçta çiftlik hayvanlarını sürmek için yetiştirilmişlerdir, özünde çalışan bir köpek olarak anılırlar.

Avustralya Çoban Köpeği Özellikleri, Bakımı ve Beslenmesi

Avustralya Çoban Köpeği Tarihi

Avustralya Çoban Köpeği Özellikleri, Bakımı ve Beslenmesi

Avustralya Çoban Köpeği çoğunlukla Border Collie cinsiyle karıştırılan bir cinstir tüy açısından ve görünüş açısından birbirine çok benzerler. Bu köpeklerin kökeni 19. yüzyılda ortaya çıkmış bir köpek olarak benimsenmiştir.

İsmine rağmen, bu Amerika doğumlu bir cinstir. Avustralya Çoban Köpeği, başlangıçta batı ABD’deki çiftçiler ve çiftçiler için çiftlik hayvanları yetiştirmek için geliştirildi ve günümüzün bazı Avustralyalı Çoban Köpekleri hala bu işi yapıyor.

Avustralya Çoban Köpeği, İskoçya’dan gelen Blue Merle Collie ile vahşi Avustralya Dingolarının bir karışımından meydana gelmiştir. Avustralya Kelpie, Dalmaçyalı ve Bull Terrier de bu karışıma eklenmiştir. Bu karışımların sonuçlarında ortaya çok güzel eşine az rastlanan, tüm gücüyle güden, sığırları zor, kuru ve sıcak iklim şartlarında uzun mesafeler boyunca gütmeye çok istekli, mükemmel bir çoban köpeği ortaya çıkmıştır. Korumaları çok iyidir. Akc Tarafından 1980 yılında tanınmıştır.

Cins, II.Dünya Savaşı sonrası yıllarda, Batı tarzı at biniciliğine yenilenmiş bir ilgi ile el ele giden bir popülerlik patlaması yaşadı. Rodeo veya at gösterilerindeki kalabalıklar ve batı filmleri veya TV şovlarının izleyicileri, kovboylarla birlikte çalışırken gördükleri atletik köpekler tarafından büyülendi.

Avustralya Çoban Köpeği Özellikleri

Avustralya Çoban Köpeği Özellikleri, Bakımı ve Beslenmesi

Avustralya Çoban Köpeği çok çalışkan ve çok güçlü bir köpektir. Yüksekliğinden az fazlaca uzun bir yapısı vardır. Önden bakıldığı zaman bu köpeğe ön bacaklarının gayet güzel durduğu gözükmektedir. Kafası büyük bir şekildedir. Her türlü hava durumuna dayanıklı, güzel tüyleri vardır. Tüy renkleri; kızıl renginde, kahverengi, mavi tonlarıyla karışık beyaz ve krem renklerinde görülebilir.

Çay fincanı, oyuncak veya minyatür Avustralya Çobanları adı verilen köpeklerin reklamlarını görebilirsiniz. Avustralyalı Çoban yetiştiricileri, bu köpekleri gerçek Avustralya Çobanları olarak tanımıyorlar.

Cins, zorlu arazilerde veya kar yığınlarında kilometrelerce sert stokları gütme yeteneğine sahip işlevsel bir çalışma köpeği anlamına gelir ve daha küçük boyutta çeşitleri yoktur.

Ağırlık: Erkeklerde 15 – 16 kg / Dişilerde 14 – 16 kg
Boy: Erkeklerde 43 – 51 cm/ Dişilerde 43 – 48 cm
Yaşam Süresi: 12-15 yıl

Avustralya Çoban Köpeği Karakteri

Avustralya Çoban Köpeği Özellikleri, Bakımı ve Beslenmesi

Avustralya çoban köpekleri çok akıllı bir yapıya sahiptir. Dünya sıralamasında en akıllı ilk 10 köpek sırasında bu ırk yer almaktadır. Genel olarak karakteristik özellikleri şu şekildedir:

🔸Sıkılma eğilimi fazla olduğu için çok fazla yalnız bırakılması davranış problemlerine neden olmaktadır.

🔸Hareketli her olayın içerisine dahil olmak ister.

🔸Bu ırk arka bahçeye bırakılıp sürekli orada duracak bir ırk değildir.

🔸Koruma içgüdüsü fazladırlar.

🔸İtaatkar ayrıca sürü gütme işleminde başarıyla görev almaktadır.

🔸Yavruyken iyi bir eğitimden geçmesi gerekir ve çok akıllı bir köpek olmaktadır.

🔸Sadece tek bir kişiyi sahibi olarak belirlemektedir.

🔸Yavruyken tanıdıkları çocuklara karşı iyidirler fakat tanımadıkları çocuklara karşı arası iyi değildir.

🔸Genel olarak yabancılara karşı ve başka köpeklere karşı agresif davranırlar.

🔸Çok kolay eğitime elverişli bir ırktır.

🔸Havlama sorunu en az olan ırklardan biridir.

🔸Yavru köpekken beyazdır ama sonradan genetik olarak anne babalarının rengini almaktadırlar.

Avustralya Çoban Köpeği Bakımı 

Avustralya Çoban Köpeği Özellikleri, Bakımı ve Beslenmesi

Avustralya çoban köpeği için en uygun yaşam alanı büyük bahçelerdir. Apartman hayatında bu köpek uygun değildir.

Sürekli olarak egzersiz yapması gereklidir. Düzenli olarak beraber vakit geçirirseniz ve egzersizlerine yardımcı olursanız çok mutlu olacaktır. Hareket ettirmezseniz canları sıkılabilir.

Sıcak iklimleri daha çok sevsede her iklimde rahatlıkla yaşayabilmektedir.

Köpekler için sağlıklı deri ve tüyler genel köpek sağlığını etkileyen çok önemli faktördür. Köpeğinizin tüyleri, tüy yapısına göre günlük ve haftalık olarak köpek taraklarıyla taranmalıdır. Dökülmeler her ne kadar %100 e kadar engelenemese de sizin için gerçekten rahatlatıcı olacaktır. ( Köpeklerde Tüy Bakımı-Ayrıntılı )

Tüy bakımının ikinci basamağı olan yıkanma da köpeğinizin genel sağlığını etkiler. Kirli tüyler köpeklerde deri hastalıklarına ve köpeğinizin kötü kokmasına neden olur. Ayrıca ev içinde yattığı yerin kirlenmesine ve ev içinde oluşacak ağır köpek kokularına da neden olur. Köpeğinizin kirlenme durumuna göre haftalık yada aylık olarak yıkamanız gerekir. (Köpek Yıkama Rehberi – Ayrıntılı )

Komut eğitimleri erken yaşta verilmeye başlanmalı ve gerçekten köpek eğitimi işinde başarılı olan kişiler tarafından eğitilmelidir.(Köpeklerde Komut Eğitimi)

Köpeklerin başka köpeklerle daha iyi anlaşabilmesi yada yabancılara vereceği tepkileri minimuma indirmek adına köpeklere sosyalleşme eğitimi kesinlikle verilmedir. 2 aylıktan itibaren sosyalleşme eğitimlerine başlanmalı ve sosyalleşme hayatı boyunca devam etmelidir. (Köpeklerde Sosyalleşme Eğitimi – Ayrıntılı )

Köpekler ağızlarını hemen her alanda kullanırlar. Yemek yemek, kemirmek ve savunmak adına kullandıkları dişlerinin bakımları da büyük önem taşır. Köpek diş sağlığına uygun gevrek mamalar ve köpeğinize zarar vermeyecek, köpeğinizin sevdiği diş macunuları ve diş fırçaları tercih edilmelidir.  (Köpeklerde Diş Sağlığı – Ayrıntılı )

Köpek kulak sağlığı genelde köpek sahiplerinin ihmal ettikleri bir unsurdur. Köpek kulaklarının her hafta düzenli olarak temizlenmesi, kulak hastalıklarının önüne geçmenize yardımcı olacaktır. (Köpeklerde Kulak Bakımı – Ayrıntılı)

Köpekler için ev içinde ve dışında tuvalet eğitimi köpeği eve aldığınız ilk günden itibaren verilmelidir. 5 aylık olana kadar evde tuvalet kazaları yaşamanız mümkündür. (Köpek Tuvalet Eğitimi – Ayrıntılı )

Patiler köpeklerin en aktif kullandığı uzvudur. Birçok köpek tüm zamanlarını neredeyse patileri üzerinde geçirir. Köpeklerin tırnak ve pati bakımlarıda ayrıca önem taşır. (Köpek Pati Bakımı – Ayrıntılı)

Köpeklerin göz sağlıkları diğer tüm bakımlarda olduğu gibi çok önemlidir. Ev dışında çokça zaman geçiren köpeklerde gözlerine çimen ve çöp kaçma ihtimalleri çok yüksektir. Bu nedenle gözlerin temizliğine ve bakımına bilinçli olarak dahil olunmalıdır.  (Köpeklerde Göz Temizliği – Ayrıntılı)

Avustralya Çoban Köpeği Sağlığı

Avustralya Çoban Köpeği Özellikleri, Bakımı ve Beslenmesi

Avustralyalılar genellikle sağlıklıdır, ancak tüm ırklar gibi belirli sağlık koşullarına eğilimlidirler. Tüm Avustralyalılar bu hastalıkların herhangi birini veya tamamını almayacaktır, ancak bu cinsi düşünüyorsanız bunların farkında olmanız önemlidir.

Avustralya çoban köpekleri sağlıklı olarak bilinmektedir. Ancak, taşıdığı kalıtsal hastalıklar da olabilir. boylarından dolayı kalça çıkığı sorunu görülebilir. Bunun haricinde yatkın olduğu hastalıklar; sağırlık, katarakt, koroner kalp hastalığı (CHD) olarak sıralanabilir. Bu köpekler ortalama olarak 12 – 15 sene kadar yaşayabilmektedir.

Kalça Displazisi: Bu, femurun kalça ekleminin pelvik yuvasına tam oturmadığı kalıtsal bir durumdur. Kalça displazisi klinik belirtilerle veya belirtisiz olabilir. Bazı köpekler, bir veya iki arka ayağında ağrı ve topallık gösterir. Köpek yaşlandıkça artrit gelişebilir. Kalça displazili köpekler yetiştirilmemelidir. Yetiştiriciden, ebeveynlerin kalça displazisi için test edildiğine ve problemsiz olduklarına dair kanıt isteyin.

Dirsek Displazisi: Bu, büyük cins köpeklerde yaygın olan kalıtsal bir durumdur. Köpeğin dirseğini oluşturan ve eklem gevşekliğine neden olan üç kemiğin farklı büyüme oranlarından kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu acı verici topallığa yol açabilir. Veterineriniz, sorunu düzeltmek için ameliyat veya ağrıyı kontrol etmek için ilaç önerebilir.

Epilepsi: Avustralya Çoban köpeği, nöbetlere neden olan bir hastalık olan epilepsiden muzdarip olabilir. Epilepsi ilaçla tedavi edilebilir, ancak tedavi edilemez. Bir köpek, bu kalıtsal bozukluğun uygun şekilde yönetilmesiyle dolu ve sağlıklı bir hayat yaşayabilir.

Sağırlık: Sağırlık, bu cinste oldukça yaygındır ve birçok zorluğa neden olabilir. Bazı sağırlık türleri ve işitme kaybı, ilaç ve ameliyatla tedavi edilebilir, ancak genellikle sağırlık tedavi edilemez. Sağır bir köpekle yaşamak ve onu eğitmek sabır ve zaman gerektirir, ancak piyasada hayatı kolaylaştırmak için titreşimli tasmalar gibi birçok yardımcı araç vardır.

Osteokondrozis Disekanları (OKB): Eklemlerdeki kıkırdağın uygunsuz büyümesinden kaynaklanan bu ortopedik durum genellikle dirseklerde ortaya çıksa da omuzlarda da görülmüştür. Köpeğin dirseğini bükemeyeceği noktaya kadar eklemin ağrılı sertleşmesine neden olur. Köpeklerde dört ila dokuz aylıkken tespit edilebilir. “Büyüme formülü” yavru köpek mamalarının veya yüksek proteinli yiyeceklerin aşırı beslenmesi, gelişimine katkıda bulunabilir.

Progresif Retinal Atrofi (PRA): Bu, gözün arkasındaki fotoreseptör kaybından sonunda körlüğe neden olan dejeneratif bir göz hastalığıdır. PRA, köpekte herhangi bir körlük belirtisi göstermeden yıllar önce tespit edilebilir. Neyse ki köpekler körlüğü telafi etmek için diğer duyularını kullanabilir ve kör bir köpek dolu ve mutlu bir hayat yaşayabilir. Sadece mobilyaları hareket ettirmeyi alışkanlık haline getirmeyin.

Katarakt: Katarakt: Göz merceğinde görme zorluğuna neden olan bir opaklıktır. Köpeğin gözleri bulanık bir görünüme sahip olacaktır. Katarakt genellikle yaşlılıkta ortaya çıkar ve bazen köpeğin görüşünü iyileştirmek için cerrahi olarak çıkarılabilir.

Distichiasis: Bu durum, köpeğin gözündeki yağ bezinde ek bir kirpik sırası ( distichia olarak bilinir) büyüdüğünde ve göz kapağının kenarı boyunca çıkıntı yaptığında ortaya çıkar. Bu, gözü tahriş eder ve Avustralyalı’nızın gözlerini kıstığını veya ovuşturduğunu fark edebilirsiniz. Distichiasis cerrahi olarak fazla kirpiklerin sıvı nitrojen ile dondurularak ve ardından çıkarılmasıyla tedavi edilir. Bu tip ameliyatlara kriyoepilasyon denir ve genel anestezi altında yapılır.

Collie Göz Anomalisi (CEA): Collie Göz Anomalisi, bazı köpeklerde körlüğe yol açabilen kalıtsal bir durumdur. Genellikle köpek 2 yaşında olduğunda ortaya çıkar ve bir veteriner göz doktoru tarafından teşhis edilir. CEA için bir tedavi yoktur, ancak yukarıda belirtildiği gibi, kör köpekler diğer duyularını kullanarak çok iyi dolaşabilirler. Bu durumun genetik bir anormallik olduğunu hatırlamak önemlidir ve yavru köpeğinizin durumu varsa yetiştiricinize haber vermeniz gerekir. Geninin yeni nesil yavrulara geçmesini önlemek için köpeğinizi kısırlaştırmak da önemlidir.

Kalıcı Pupiller Membranlar (PPM): Kalıcı Pupiller Membranlar, gözdeki doku telleri, doğumdan önce gözlerin lenslerini besleyen fetal membran kalıntılarıdır. Normalde bir köpek yavrusu 4 veya 5 haftalık olduğunda kaybolurlar, ancak bazen ısrar ederler. İplikler iristen irise, iristen lense veya korneadan irise uzanabilir ve bazen gözün ön odasında bulunurlar. Pek çok köpek için teller herhangi bir soruna neden olmaz ve genellikle 8 haftalıkken parçalanırlar. Teller kopmazsa katarakta veya kornea opasitelerine neden olabilirler. Veterinerinizin reçete ettiği göz damlaları onları parçalamaya yardımcı olabilir.

Hipotiroidizm: Hipotiroidizm, tiroid bezi tarafından üretilen hormonun anormal derecede düşük seviyesidir. Hastalığın hafif bir belirtisi kısırlık olabilir. Daha belirgin belirtiler arasında obezite, zihinsel donukluk, uyuşukluk, göz kapaklarının sarkması, düşük enerji seviyeleri ve düzensiz ısı döngüleri bulunur. Köpeğin tüyleri kaba ve kırılgan hale gelir ve dökülmeye başlarken, deri sertleşip koyulaşır. Hipotiroidizm, köpeğin hayatı boyunca devam etmesi gereken günlük ilaçlarla tedavi edilebilir. Günlük tiroid tedavisi gören bir köpek, dolu ve mutlu bir hayat yaşayabilir.

Alerjiler: Alerjiler köpeklerde sık görülen bir rahatsızlıktır. Bazı yiyeceklere alerjiler, suçlu keşfedilene kadar köpeğin diyetinden belirli yiyecekleri çıkararak belirlenir ve tedavi edilir. Temas alerjileri, yatak örtüleri, pire tozları, köpek şampuanları veya diğer kimyasallar gibi köpeğe dokunan bir şeye verilen reaksiyondan kaynaklanır. Alerjinin nedenini belirleyip ortadan kaldırarak tedavi edilirler. Solunum yoluyla alınan alerjilere polen, toz ve küf gibi havadan bulaşan alerjenler neden olur. Solunum yoluyla alınan alerjiler için uygun ilaç, alerjinin şiddetine bağlıdır. Kulak enfeksiyonları, uçucu madde alerjilerinin yaygın bir yan etkisidir.

İlaç Duyarlılığı:Bazı ilaçlara duyarlılık, Avustralya Çobanları ve Collies dahil olmak üzere çoban ırklarında yaygın olarak görülür. P-glikoprotein adı verilen bir protein üreten Çoklu İlaca Direnç Geninin (MDR1) bir mutasyonundan kaynaklanır. Bu protein, toksinlerin zararlı etkilerini önlemek için vücuttan toksik maddeleri uzaklaştırmak için bir pompa görevi görür. İlaç Duyarlılığı gösteren köpeklerde, bu gen çalışmaz ve toksisiteye neden olur. Bu mutasyona uğramış gene sahip köpekler, kalp kurdu önleyicileri gibi anti-parazitik ürünlerde ve kemoterapi ilaçları dahil diğer ilaçlarda yaygın olarak kullanılan bir ilaç olan Ivermectin’e duyarlı olabilir. Bu hassasiyetin belirtileri titreme, depresyon, nöbetler, koordinasyon bozukluğu, aşırı tükürük, koma ve hatta ölüm arasında değişir. Bilinen bir tedavisi yoktur, ancak bu işlevsiz gen ile köpekleri tanımlayabilen yeni bir genetik test vardır. Tüm Avustralya Çobanları taranmalıdır.

Kanser: İnsanlar gibi köpekler de kansere yakalanabilir. Pek çok farklı kanser türü vardır ve tedavi başarısı her vaka için farklılık gösterir. Bazı kanser türleri için, tümörler cerrahi olarak çıkarılır, diğerleri kemoterapi ile tedavi edilir ve bazıları hem cerrahi hem de tıbbi olarak tedavi edilir.

Burun Güneş Dermatiti: Collie-burun olarak da bilinen bu durum genellikle burnunda çok az pigment bulunan veya hiç pigment bulunmayan ve Collies ile sınırlı olmayan köpeklerde görülür. Güneş ışığına aşırı duyarlı olan köpekler, burunda ve bazen göz kapaklarının çevresinde, açık pembe lezyonlardan ülsere lezyonlara kadar değişen lezyonlar geliştirir. Durumun ilk başta teşhis edilmesi zor olabilir çünkü diğer birkaç hastalık aynı lezyonlara neden olabilir. Avustralyalı’nıza Collie burnu teşhisi konulursa, onu doğrudan güneş ışığından uzak tutun ve dışarı çıkarken köpek güneş kremi uygulayın. Durumu yönetmenin en etkili yolu, köpeğin burnuna siyah dövme yapmaktır, böylece mürekkep güneş ışığına karşı bir kalkan görevi görür.

Ayrılmış Retina: Yüzdeki bir yaralanma, retinanın altta yatan destek dokularından ayrılmasına neden olabilir. Ayrılmış bir retina, görme bozukluğuna ve hatta körlüğe yol açabilir. Ayrılmış bir retinanın tedavisi yoktur, ancak birçok köpek görme bozuklukları ile dolu dolu yaşar.

Avustralya Çoban Köpeği Beslenmesi

Avustralya Çoban Köpeği Özellikleri, Bakımı ve Beslenmesi

Aşırı aktif bir hayatı olduğundan kaliteli mamalara ve çok yemeye ihtiyaç duyar.

Günde iki öğün 2 su bardağı kuru mama gerekli enerji ve besini Pointer köpeğiniz için sağlayacaktır.

Mama alımında dikkat edilecek hususların başında taze ve son kullanma tarihi geçmemiş olması çok önemlidir. Köpeklerinizin sağlığı için en uygun mamayı seçmeli, güvenilir sitelerden alışveriş yapmalısınız.

Petzzshop.com senelerdir pet sektöründe lider firmalar arasında. Sizde güvenle ve hızlı alışveriş yapmak için sitemizi ziyaret edin.

Avustralya Çoban Köpeği Çocuklarla İlişkisi 

Avustralya Çoban Köpeği Özellikleri, Bakımı ve Beslenmesi

Avustralya çoban köpeklerinin uysal, sadık ve zeki olduklarını belirttik. Bu köpekler yabancı kişilerle pek anlaşamamaktadır. Aynı şekilde yabancı çocuklara karşı da mesafeli davranmaktadır. Özünde çoban köpekleri kategorisinde olduğu için sürekli temkinli davranışlar sergiler.

Eğer yavruluktan itibaren çocuklarla beraber büyüdüyse, tanıdığı çocuklarla dost olur ve onlara zarar vermez. Hatta içgüdüsel olarak onları korumak isteyecektir.

Çocuklara her zaman köpeklere nasıl yaklaşacaklarını ve onlara nasıl dokunacaklarını öğretin. Her iki tarafın da herhangi bir ısırmayı veya kulak, kuyruk çekmesini önlemek için köpeklerle küçük çocuklar arasındaki herhangi bir etkileşimi her zaman denetleyin. Çocuğunuza, yemek yerken ya da uyurken hiçbir köpeğe yaklaşmamasını ya da köpeğin mamasını önünden almaması gerektiğini öğretin. Ne kadar arkadaş canlısı olursa olsun hiçbir köpek bir çocukla birlikte gözetimsiz bırakılmamalıdır.

  • Başka Köpeklerle İlişkisi
  • Çocuklarla İlişkisi
  • Başka Ev Hayvanlarıyla İlişkisi
  • Yabancılarla İlişkisi
  • Oyunculuk
  • Egzersiz İhtiyacı
  • Taranma İhtiyacı
  • Sıcağa Dayanıklılık
  • Soğuğa Dayanıklılık
  • Bekçilik
  • Koruyuculuk
  • Eğitilebilirlik
  • İtaat Seviyesi
3.7

Özet

Avustralya çoban köpekleri, genellikle sürü gütme ve koruma işlerinde başarılıdır. Bulunduğu ortamı oldukça benimseyen Avustralya çoban köpekleri hakkında daha detaylı bilgi almak için yukarıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.

Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Tasmaları
Köpek Yatakları
Köpek Yatakları
Köpek Ödülleri
Köpek Ödülleri

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu