Av KöpekleriÇoban Köpekleri

Shar Pei Özellikleri ve Bakımı | Tarihte Bilinen En Korumacı Köpek

Shar Pei Özellikleri ve Bakımı | Tarihte Bilinen En Korumacı Köpek

Shar-Pei, zeka ve sadakatle ünlü güçlü, muhteşem, bağımsız koruyuculardır. Yabancılardan ve diğer köpeklerden şüphelenirler. Shar Pei aslında sakin köpeklerdir, ancak algılanan bir tehdidi azim ve canlılıkla karşılayacaklardır. Erken eğitim ve sosyalleşme çok önemlidir. Eğitimsiz baskın bir yetişkin Shar Pei, ciddi sorunlara yol açabilir.

Modern zamanlarda, Shar-Pei çoğunlukla sevgi dolu bir arkadaş olarak hayattan zevk aldıran ve alan nadir köpek türlerindendir. Hatta apartman hayatına bile uyum sağlayabilirler. Bununla birlikte, komşularınız, köpeğinizin havlama eğilimlerini hoş görmeyebilir.

Acemi evcil hayvan ebeveynleri, bu köpeklerin doğal inatçı eğilimleriyle uğraşması kolay olmayacak sıkı ve tutarlı bir eğitime ihtiyaç duyduğundan dikkatli olmalıdır. Cinsin ihtiyaçlarını karşılayabilirseniz, koruyucu bir bekçiye ve sadık bir en iyi arkadaşa sahip olacaksınız.

Shar Pei Kökeni

Çin’in güney eyaletlerinde Han hanedanlığından bu yana (yaklaşık MÖ 200) var oldukları düşünülüyor. Kesinlikle on üçüncü yüzyıla kadar buruşuk bir köpeği tasvir eden yazılar, cinsin varlığına dair güçlü kanıtlara işaret etmektedir. Kökenleri bilinmemektedir, ancak yalnızca o ve Chow Chow mavi-siyah dillere sahip olduğu ve her ikisi de Çin’den geldiği için, bazı ortak ataları paylaşmaları muhtemeldir.

Geçmiş zamanlarda hem koruma köpeği hem çoban köpeği hem de av köpeği olarak kullanılmış olan bir ırktır. Tam olarak çiftlik köpeği tabirine uymaktadır.

Shar Pei Özellikleri

Bu ırk kendi içinde ayrılabilen bir ırktır. Shar Pei ırkına dahil olan köpekler hem vücutlarına oranla iri kafalı, hem de daha küçük kafalı olabilir. Bu ırkın kürkleri de ikiye ayrılır. At ve fırça kürklü olarak ayrılan Shar Pei ırkının iki türü de oldukça ilgi çekicidir. Alt kürklü olanlar daha nadirdir. Tüyler daha sert ve dikensidir. Ellendiği zaman rahatsız edebilir.

Shar Pei Özellikleri ve Bakımı | Tarihte Bilinen En Korumacı Köpek

İki tipteki tüy uzunlukları birbirlerine yakın olsa da, fırça tüylü olan Shar Peilerin tüyleri daha uzundur. Yine de pek fark yoktur. Bu ırkın tüyleri her tek renkte olabilir. Kulakları küçük, kuyrukları ise kısadır. Minik kulakları öne doğru sarkıktır. Kuyrukları ise yukarı doğru kıvrıktır. Dilleri mavi ile siyah arası bir renktedir ve bu özellikleri ile Chow chow ırkını anımsatırlar. Vücutları kare, kafaları iridir. Bu ırkın diğer garip özelliklerinden biri, yaşlandıkça kırışıklıklarının azalmasıdır.

Shar Pei Karakteri

Shar Pei Özellikleri ve Bakımı | Tarihte Bilinen En Korumacı Köpek

Shar Pei ırkının genel olarak mizacı şu şekildedir:

  • Shar Pei cinsi köpekler sahiplerine karşı çok sadıktır. Yine de bu ırka dahil olan köpekler, verilen her komuta düşünmeden uymayı reddedebilir.
  • Diğer ırklara nazaran daha dominant bir yapısı vardır.
  • Oyuncu ruhları ile cesaretleri, onları sizin için oldukça eğlenceli birer aile üyesi kılar.
  • Ailesi olarak gördüğü kişilere karşı, oldukça sıcakkanlıdır ama yabancılara karşı her zaman tedbirli yaklaşır.
  • Suyu sevmezler hatta nefret ederler. Ayda 1 kez banyo yeterli olacaktır.(Köpek Yıkama Rehberi)
  • Shar Pei ırkının eğitiminde, onları eğiten kişinin rolü çok önemlidir.
  • Eğitimi yapan kişi yeterince dominant ve lider kişilikli değilse, bu köpekler kontrolü ele alır ve sizi yönetebilir..(Köpeklerde Komut Eğitimi)
  • Bazı cinsleri salya akıtmaktadır.
  • Bu köpek cinsinin başka bir özelliği de sirk, film izleme, koşu, toplantı gibi köpek sahibi tarafından zevk alınabilecek diğer etkinliklere katılarak zihin ve beden egzersizi yapar.

Shar Pei Cinsi Köpeklerin Bakımı

Shar Pei Özellikleri ve Bakımı | Tarihte Bilinen En Korumacı Köpek

Eğer egzersizleri yeteri kadar karşılanırsa apartman dairesinde beslenebilir. Bu köpekler kapalı mekanlar içerisinde orta derecede aktif olmaktadır.

Yavruluktan itibaren bakımları aksatılmamalı ve bakımlara alıştırılmalıdır.

Tırnakları haftada 1 kez kesilmelidir.(Köpeklerde Pati Bakımı)

Haftalık olarak kulakları temizlenmelidir. Pamuklu kulak çubukları kesinlikle kullanılmamalıdır.(Köpeklerde Kulak Temizliği)

Çok nadir olarak tüy bakımına ihtiyacı duyarlar.(Köpeklerde Tüy Bakımı)

Shar Pei ırkının kürk türüne göre bakımı da değişmektedir. Alt tüyleri olmayan tip, pek tüy dökmez ve bakımı daha kolaydır.  Suyla araları pek yoktur gerektiği zaman banyo yaptırılması yeterli olacaktır.

Alt tüylere sahip olan tip ise tüy dökme mevsiminde fazlasıyla tüy dökecek, bakımsız gibi görünecektir. Yine de bu çok da büyük bir sorun oluşturmayacaktır.

Kırışık deri hattına sahip olduklarından birbirini kapatan kırışıklıkların nemlenip deri hastalıklarına yol açmaması için sıkı kontroller yapılmalıdır.

Bazı Shar Peilerde aşırı salya üretimi sorunu vardır. Bu yüzden evde besleniyorsa ev sahibine büyük sorun oluşturabilir.

Shar Pei Sağlığı

Çin Shar-Pei cinsinde bazı olağandışı ve spesifik sağlık sorunları vardır. En sorunlu alanlarından biri gözler; entropiyon, glokom, retina displazisi ve SARDS gibi göz bozukluklarının cinste meydana geldiği bilinmektedir. Oluşabilecek diğer durumlar arasında solunum, kardiyovasküler, kas-iskelet sistemi, immün, cilt ve gastrointestinal bozukluklar ve bazı kanserler bulunur.

Shar Pei Özellikleri ve Bakımı | Tarihte Bilinen En Korumacı Köpek

Glokom: Glokom, gözdeki artan basınçla tanımlanır ve iki şekilde bulunabilir. Birincisi kalıtsal ve ikincisi diğer göz hastalıklarına bağlı olarak gözde sıvı azalmasının neden olmasıdır. Semptomlar görme kaybı ve ağrıyı içerir. Tedavisi prognoz türe bağlı olarak değişir. Glokom cerrahi olarak veya göz damlası ile tedavi edilir.

Entropion: Genellikle alt göz kapağının içe doğru yuvarlanmasıdır ve her iki gözde de bulunabilir. Görme kaybına ve tahrişe neden olur ve genellikle bir köpek bir yaşına gelmeden ortaya çıkar. Köpek yetişkinliğe ulaştığında düzeltici cerrahi etkili bir tedavidir.

⚠️ Diğer Köpek hastalıkları için Köpek Hastalıkları yazımızı okuyabilirsiniz.

Shar Pei Çocuklarla İlişkisi

Shar-Pei, çocuklar da dahil olmak üzere ailesini koruyan sadık bir aile köpeğidir. Ona çocuklarla iyi geçinmeyi öğretmek için onlarla birlikte büyütülmesi gerekir. Çocuklarla yaşamamızsa, büyüdükçe çocuklara alıştırılmalıdır. Bağımsız bir cins olduğu için, bir evcil hayvana saygılı davranmayı bilen 10 yaş ve üstü çocukları olan aileler için en uygunudur.

Shar Pei Özellikleri ve Bakımı | Tarihte Bilinen En Korumacı Köpek

Her ırkta olduğu gibi, çocuklara her zaman köpeklere nasıl yaklaşacaklarını ve onlara nasıl dokunacaklarını öğretmeli ve her iki tarafın da birbirini rahatsız etmemesi için ısırma, kulak veya kuyruk çekmesini önlemek için köpeklerle küçük çocuklar arasındaki tüm davranışları denetlemelisiniz.

Çocuğunuza, yemek yerken ya da uyurken hiçbir köpeğe yaklaşmamasını ya da köpeğin mamasını önünden almamasını öğretin. Ne kadar arkadaş canlısı olursa olsun hiçbir köpek bir çocukla birlikte gözetimsiz bırakılmamalıdır.

Yardımcı Makaleler

                                                 Köpek Sağlığı İle İlgili Yazılarımız
En Çok Görülen Köpek Hastalıkları Köpeklerde Göz Temizleme
Köpeklerde Sosyalleşme [Ayrıntılı] Köpeklerde Tuvalet Eğitimi
Köpeklerde İtaat Eğitimi Köpek Nasıl Yıkanır?[Videolu Anlatım]
Köpeklerde Kusma Nedenleri Köpeklerde Kulak Bakımı ve Temizliği
Köpeklerde Pati Bakımı Köpeklerde Diş Temizliği Nasıl Yapılır?

Sık Sorulan Sorular

Diğer köpek türleri için tehlike arz edecek bir cinstir. Geçmişte dövüş köpekleri olarakta kullanılan shar peiler gerekli sosyalleşme ve komut eğitimlerini almadıklarında gerçekten çok agresif ve tutulamaz olabiliyor.

Agresif köpek cinsleri familyasına ait olsalarda oldukça zeki köpeklerdir. Yabancılarla sorunu olsada genelde gayet ağır başlı, sakin, vakur ve kendinden emin tavırları vardır. Sosyalleşme hariç eğitime pek gerek duymazlar.

Çinli Shar-Pei'nin, özellikle kimden satın aldığınız konusunda dikkatli değilseniz, endişe yaratabilecek bazı sağlık sorunları olabilir. Bu hastalıklar kalça ve dirsek displazisi , patellar luksasyon , otoimmün tiroidit, entropiyon , retina displazisi , glokom ve katarakt gibi göz problemleri ve deri kıvrımı enfeksiyonlarını içerir. Bunların yanı sıra yüksek ateş hastalığıda mevcuttur.

Shar Peiler genelde çok salya akıtmazlar ve suya çok düşkün olmazlar. Eğer salya normalinden fazla akıyorsa, genelde köpeklerde ağrılarının olduğunun işareti olarak görülür.

  • Başka Köpeklerle İlişkisi
  • Çocuklarla İlişkisi
  • Başka Ev Hayvanlarıyla İlişkisi
  • Yabancılarla İlişkisi
  • Oyunculuk
  • Egzersiz İhtiyacı
  • Taranma İhtiyacı
  • Sıcağa Dayanıklılık
  • Soğuğa Dayanıklılık
  • Bekçilik
  • Koruyuculuk
  • Eğitilebilirlik
  • İtaat Seviyesi
2.5

Summary

Shar Pei ırkı Çin’in yöresel köpeklerinden bir tanesidir. Orta büyüklükte olan bu köpekler hakkında daha detaylı bilgi almak için yukarıdaki yazımızı inceleyebilirsiniz.

Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Tasmaları
Köpek Yatakları
Köpek Yatakları
Köpek Ödülleri
Köpek Ödülleri

İlgili Makaleler

21 Yorum

  1. 1 aylık sarpi yavruları mevcut durumda siyah beyaz ve kahverengi yavru dağılımı 3 adet siyah 1 tene disi iki beyaz erkek 1 kahve erkek dır toplamda 6 adet yavru vardır isteyen olursa irtibata 05545352571 Bülent resim ve video yollanir

  2. Erkek sharpim var çiftleştirmek isteyenler arayıp bilgi alabilir şartlar telefonda konuşulucaktır

    1. Siyah dişi shar pei var eşleştirmek istiyorum Bursa da yaşıyorum eğer burdaysan haber bekliyorum

    1. Ben mustafa dişi bir shar peim var çiftleştirmek istiyorum irtibata geçelim 05413149902

  3. Bende yavru beyaz shar-pei sahiplenmek istiyorum.İlgienenler için numaram 05446754877

  4. Shar pei sahiplenmek istiyorum 0539 320 2243 Veteriner fakültesi 5 sınıf öğrencisiyim. Dostuma en iyi şekilde bakıcağımdan şüphe duymayın.

  5. Shar Pei cins köpegim var… Kizim kadar seviyorum. Dominant bir kiz, kendi kararlarini kendi veriyor. Ben de fazla karismiyorum,ister evde ister bahçede gezebilir. Cok temiz bir kiz. Biraktigi kakalarin yanina gitmez ve benim de gitmemi sevmez. Belirli saatlerde oynamak ister o kadar ki saatinizi ayarlayabilirsiniz… Ben onu çoooook seviyorummmmmm.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu