Xoloitzcuintli (Tüysüz Meksika Köpeği) Özellikleri ve Bakımı
Konu Başlıkları
Xoloitzcuintli (Tüysüz Meksika Köpeği) Kökeni
Xoloitzcuintli (Türkçe telaffuzu; Soloitsukuintli) köken olarak Meksika ve Orta Amerika kökenlidir ve bu bölgede “doctor“ takma ismiyle popüler olarak tanınmaktadır. Ülkemizdeyse zor telafuzu nedeniyle bizler genellikle kısaca “Xolo/Zolo” olarak telaffuz ediyoruz.
Bu köpeklerin bir diğer ismi de Tüysüz Meksika Köpeği olarak geçmektedir. Adından da anlaşılacağı üzere tıpkı Tüysüz Çin Köpeği gibi tüysüz bir köpektir. Köken olarak oldukça oldukça eski bir tarihi vardır. Bilinenlere göre 7000 senedir var olan bir köpek ırkıdır. Bu köpekler eski zamanlarda çok popüler olmasının yanında günümüzde pek bulunmamaktadır.
Xolo köpekleri, İspanyol işgali sırasında yok olma tehlikesi yaşamıştır. Meksikalılar için kutsal bir köpek olduğu için İspanyollar bu köpekleri yok etmek istemiştir, ancak bu girişim başarılı olmamıştır.
Xoloitzcuintli (Tüysüz Meksika Köpeği) Özellikleri
İlk bakışta Xoloitzcuintli’lerin kesinlikle çekici bir görünümü olmadığını söyleyebilmek mümkün. Buruşuk alnı, kendine has göz yapısı ve anteni andıran kulak tipiyle ve Mohawk kafa yapısıyla kesinlikle etkileyici bir görünümleri yok. Hatta birçok yabancı kaynakta dahi bu köpeği sahip olduğu fiziksel özellikleri nedeniyle yalnızca annesinin sevebileceği konusunda yaygın espriler yer alıyor.
Fakat bu cinsi önemli kılan dış görünüşünden ziyade Xoloitzcuintli’nin sahip olduğu diğer özellikler. Özellikle tüysüz yapısı Xoloitzcuintli cinsi köpekleri köpek alerjisi olan veya köpek tüyleri yüzünden sürekli hapşırmak zorunda kalan sahiplerini rahatlatan cinsten bir köpek. Ayrıca tüysüz olması kaslı görüntüsünün daha kolay ortaya çıkmasına yardımcı oluyor. Her ne kadar bir kısım bu köpeği “tatlı” olarak değerlendirse de gerçek bir yetiştiricinin elinde korkunç görüntülerinin olabildikleri kesin.
Xolo’lar günümüzde 3 farklı boyutta bulunuyor. Bu boyutları sayesinde bahçeden eve kadar her tip köpek yetiştiricisine hitap eden bir köpek haline geliyor. İlk ve en küçük boyutu “Toy” olarak adlandırılır. Bu ölçüdeki Xolo’lar 35 ile 30 cm arasında büyüklüğe sahiptir. Orta boyuttaki Xolo’lar ise 35-45 cm arasında uzunluğa sahiptir. Bu ırkın en büyük olan tipiyse 150 cm’ye kadar ulaşabilmektedir. Genel olarak bu ırkın 30 ile 100 cm arasında değişen boyutlara sahip olduğu yorumunu yapabiliriz.
Xoloitzcuintli (Tüysüz Meksika Köpeği) Karakteri
- Genel itibariyle neşeli, sevecen ve canlı bir köpektir.
- Yabancılara karşı çekingen olabilir.
- Gereksiz havlamaz, bu yüzden bekçi köpekliği konusunda iyidir.
- Sahibine bağlı ve sadık bir köpektir.
- Ailesini çok sever ve onlarla beraber olmaktan keyif almaktadır.
- Çocuklarla da iyi arkadaş olur ve oyun oynamayı sever.
- Tüm bunların yanında zeki bir yapısı vardır.
- Evdeki diğer hayvanlarla da iyi anlaşmaktadır.
Xoloitzcuintli (Tüysüz Meksika Köpeği) Bakımı
Xoloitzcuintli’nin tüysüz bir deriye sahip olması onları ne yazık ki bakım açısından daha kolay bir hayvan haline getirmiyor. Öyle ki Xoloitzcuintli’ler haftalık olarak banyo yapma ihtiyacı hissediyor. Ayrıca derilerine nazik şampuan ürünlerin veya yağların uygulanması gerekiyor. Bir diğer önemli konu da daha evinize sokmadan önce Xoloitzcuintli’nin aşısını ve kurt aşısını yaptırmış olmanız gerekiyor. Xoloitzcuintli’lerin tırnakları da kolayca uzayabilmektedir. Genelde zeminde tırnaklarının sesi duyulduğu anda kısaltma işleminin yapılması gerekmektedir. Köpeğimin Tırnaklarını Nasıl Kesebilirim? isimli makalemizi okuyabilirsiniz.
Xoloitzcuintli (Tüysüz Meksika Köpeği) Sağlığı
Bu köpekler genel itibariyle sağlıklıdır, ancak dişleriyle ilgili sorunları olabilir. Bunlar; Dişlerinin sağlığını korumak içim, ham deri oyuncak ve kemik verilmemelidir. Herhangi bir maddeyi kemirmemesi gerekir.
Xoloitzcuintli (Tüysüz Meksika Köpeği) Çocuklarla İlişkisi
Bu köpekler sosyal bir mizaca sahiptir. Genel olarak çocuklarla arası iyidir. Onlarla vakit geçirmekten hoşlanır ve onlara zarar vermez, ancak Xolo, yabancılara karşı mesafeli bir duruş sergileyebilir.
Bu köpekler genel mizaç olarak diğer hayvanlarla da iyi anlaşmaktadır. Aynı zamanda diğer köpeklerle de iletişimi iyidir. Genel anlamda sorunsuz bir köpektir.