Dev Schnauzer Köpeği Özellikleri ve Bakımı
Adından da anlaşılacağı üzere oldukça büyük bir köpek olan Dev Schnauzer özellikleri bakımı ile ilgili bilgi vereceğimiz rehberimizi aşağıdan okuyabilirsiniz.
Konu Başlıkları
Dev Schnauzer Kökeni
Bu köpeklerin eski zamanlarda Danua, Belçika Sığır Köpeği ve Standart Schnauzer köpeklerinden üretildiği düşünülmektedir. Schnauze kelimesi, Almanca’da burun kısmı anlamına gelmektedir.
Bu köpekler ilk üretildiklerinde Bavyera dağlarında sürüleri sürmek için kullanılmış bir köpektir. Daha sonra polis ve askeriye tarafından koruma köpeği olarak kullanılmaya başlanmıştır. Aynı zamanda oldukça iyi bir eşlik köpeğidir.
Dev Schnauzer Özellikleri
Dev Schnauzer son derece yoğun kaşlara sahip aynı zamanda sakal ile bıyığı belirgin olan bir cinstir. Yükseklik ve uzunluk açısından kare halde bir görünümü vardır. Boynu güçlüdür ve kavisli haldedir. Kafasının uzunluğu büyükçedir. Burun kısmı irice ve rengi de siyah renktedir. Gözlerinin rengi de kahverengidir. Dişleri tam anlamıyla kapanmaktadır. Genelde tüyleri siyah ve gridir.
Ağırlık: Erkeklerde 27 – 36 kg / Dişilerde 25 – 34 kg
Boy: Erkeklerde 66 – 71 cm / Dişilerde 58 – 66 cm
Yaşam Süresi: 12 – 15 yıl
Dev Schnauzer Karakteri
- Sahibinin yaşam felsefesine göre hareket edebilecek sadık köpek olma özelliği taşımaktadır.
- Koruyucu bir yapısı vardır.
- Tecrübeli sahiplerle beraber beslenmesi gerekmektedir.
- Disiplin içerisinde eğitim verilmeli ve ödüllü bir şekilde devam ettirilmelidir.
- Doğru bir eğitim sayesinde güzel bir aile köpeği olabilmektedirler.
- Diğer köpeklerle yavru olduğu zaman beslendiği zaman anlaşabilir. Yetişkin zamanlarında diğer köpeklerle aynı evde yaşaması zor olacaktır.
- Yabancılara karşı dikkatlidirler.
- Bu köpekler eğitime yatkın olsa da itaat seviyeleri düşüktür.
- Oyun oynamaktan keyif alan bir köpektir.
Dev Schnauzer Bakımı
Dev Schnauzer egzersizlerini atlatmadığınız takdirde ev hayatında da yaşayabilir. Özellikle serbest alanlarda bol bol koşturması ve oyun oynanması onun egzersiz ihtiyacını gidermemizi sağlayacaktır. Gün içerisinde en az 1 defa uzunca yürüyüş yaptırılması lazım. Yavru iken bile egzersize ihtiyaç duyar.
Dış tüyünün bakımı iç tüylerine göre daha kolay haldedir. İç tüylerinin zor olmasının nedeni sık olmasıdır. Özellikle Bahar ile Sonbahar aylarında tüylerinin kesilmesi önerilebilir. Kulaklarının oradaki tüylerin düzeltilmesi gerekebilir. Bıyıkları ise yediği yemek sonrası silinmesi gerekir. Özel bir kokusu bulunmaz ve az tüy döken bir köpektir.
Dev Schnauzer Sağlığı
Bu köpekler genel ortalama bir köpeğe oranla daha uzun bir yaşantıya sahip olsa da bir takım kalıtsal hastalıkları bulunmaktadır. Bu hastalıklar; doğmasal kalp hastalıkları ( CHD ), obsesif kompülsif hastalıklar ( OCD ), mide dönmesi olarak bilinmektedir.
Dev Schnauzer Çocuklarla İlişkisi
Bu köpekler pek sosyal bir yapıya sahip değildir, ancak çocuklarla oldukça iyi anlaşmaktadır. Aynı zamanda onlarla oyun oynamaktan da keyif alan bir köpektir. Bu köpekler yabancılara karşı mesafeli bir duruş sergilese de genel olarak sorun yaratmaz.
Dev Schnauzer köpekleri diğer hayvanlarla anlaşamaz. Özellikle de başka köpek ırklarına karşı tahammülleri bulunmaz. Bu yüzden evde başka bir köpek ile beslenecekse küçük yaşlardan itibaren alıştırılmalıdır.