Genel

Köpeğim Hamile mi? Nasıl Anlarım?

Köpeklerde hamilelik dönemi özellikle hem köpek sahipleri için hem de hamile köpekler için oldukça stresli ve zor bir süreçtir. Özellikle bu süreçte hamile köpeğin sağlığı ve en önemlisi bakımı çok iyi yapılmalıdır. Ayrıca hamilelik dönemindeki köpeğin bakımı için, veteriner hekiminiz ile sık sık iletişim kurmanız gerekmektedir. Köpeklerde gebelik dönemi, yaklaşık 56 ile 70 gün arasında sürmektedir. Köpeğin hamilelik sürecini ve ne kadar yavru doğuracağını veteriner hekimin gebelik dönemde yapacağı muayeneler sonucunda ortaya çıkar.

Köpeğin Hamile Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Köpeğim Hamile mi? Nasıl Anlarım?

Köpeğinizin hamile olup olmadığını, köpeğinizi dikkatli bir şekilde gözlemleyerek anlamayabilirsiniz. Eğer köpeğiniz hamile ise, veteriner hekime götürerek yapılacak olan ultrason işlemi ile köpeğinizin hamileliği tam olarak anlaşılabilir. Ultrason, veteriner tarafından yapılan köpeğinizin hamile olup olmadığını anlamak için uygulanan en sağlıklı olan yöntemdir. Köpeğin karnında bulunan yavruların gelişimi, 20. günden itibaren yavrular gelişmeye başlar.

Köpeklerde Fiziksel Hamilelik Belirtileri

Köpeğim Hamile mi? Nasıl Anlarım?

  1. Meme Uçları: Köpekler hamile olduklarında meme uçları hafif şişer, normalden daha pembe olur ve daha belirgin bir hal alır. 2-3 haftalık gebe olan köpeklerde bu durum görülebilir.
  2. Karın Büyüklüğü: Hamile köpeklerin doğal olarak karnı büyüyecektir. Bu büyüme 4-5 haftalık gebeliklerde ortaya çıkar. Aynı zamanda karın bölgesi yuvarlaklaşır. 6-9 haftalık gebeliklerde ise karın bölgesi oldukça büyük ve memeleri iyice belirginleşir, süt vermek için uygun hale gelir.
  3. Yavru Köpeklerin Hareketleri: Hamileliğin son üç haftasında köpeğin karnında hareketlenmeler olur. Köpeği rahatsız etmeyecek şekilde elinizi bu bölgeye koyarsanız bu hareketler kolaylıklar incelenebilir.

Köpeklerde Davranışsal Hamilelik Belirtileri

Köpeğim Hamile mi? Nasıl Anlarım?

  1. Davranışsal Değişimler: Hamile köpeklerin davranışları birbirinden farklı olabilir. Genelde içine kapanık ve yorgun bir hale bürünürler, ancak bu belirtiler hasta bir köpekte de görülebilir. Bu yüzden hamileliğin son 3 haftasına kadar büyük değişimler beklemek yanlış olacaktır. Son haftalarda sürekli uyuma ve zor hareket etme görülebilir.
  2. İştah Artması: Hamile köpeklerin hacimleri büyüyeceği için daha fazla yemek yemek isteyecektir. Dolayısıyla iştah artması görülebilir. Bunun için azar azar ama sık sık beslenme uygulanabilir.
  3. Yuva Hazırlama: Doğuma yakın zamanlarda yavruları için yuva yapmak isteyebilir. Bunun için evdeki battaniyeleri ve kıyafetleri tenha yerlere yığabilir. Son haftalarda bunun yaşanması oldukça normaldir.

Hamilelik Sürecinde Yavru Gelişimi Nasıl Tamamlanmaktadır?

Köpeğim Hamile mi? Nasıl Anlarım?

Köpeklerde hamilelik dönemi ortalama 56 ile 70 arası sürmektedir. Anne karnında bulunan ki yavru köpeklerin gelişimi 20. günden itibaren başlar. 20. günde anne karnında yavru köpekler yaklaşık olarak 1 cm boylarında olurlar. Yavaş yavaş anne karnında gelişimleri süren köpek yavruları, 22. günde yavru köpeklerin organları gelişmeye başlar. 24. günde ise anne karnında bulunan yavru köpeklerin boyları, 1 ile 2 cm civarındadır.

Köpeklerde Gebeliğin Son Süreci Kaçıcı Gündür?

Köpeğim Hamile mi? Nasıl Anlarım?

30. günde ise, köpek yavrularının büyüme hızı artar, yaklaşık 3 cm ye kadar ulaşır. 35. günde ise, anne karnında bulunan yavru köpeklerin fiziksel gelişimi başlar ve yavruların göz kapakları oluşmaya başlar. Artık köpekler hızlı bir şekilde anne karnında gelişmeye başlarlar. 60. gün ise gebeliğin son dönemidir. Boyları 16 ve 17 cm civarına gelen ve gelişimlerini tamamlamış olan yavru köpekler artık doğuma hazırdır.

Köpeklerde Hamilelik Süreci Ne Kadar Sürmektedir?

Köpeğim Hamile mi? Nasıl Anlarım?

Köpeklerde hamilelik döneminin ortalama 56 ile 70 gün arasında süreceğini söylemiştik. Eğer hamilelik süreci 70 günden fazla sürdüyse bir şeyler ters gidiyor olabilir. Hemen böyle bir durumda köpeğin ve yavruların sağlığı için acil bir veteriner hekim muayenesi yapılmalıdır. Unutmayın köpeğiniz doğum yaparken acı verici sancılar çekip doğumu bir türlü olmuyorsa ve bu durum 30 veya 40 dakikadan fazla sürdüyse zaman kaybetmeden veteriner hekimiz ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.

Köpeğin Doğum Süreci Sırasında Hangi Durumda Veterinere Başvurulmalıdır?

Köpeğim Hamile mi? Nasıl Anlarım?

Köpeğinizin doğum süreci başlamış, doğum yapma şekline girmiş ama bir türlü doğum yapamıyorsa hemen veteriner hekim ile iletişime geçin. Özellikle doğum süreci başlayan köpeğinizin vücut ısısını bir termometre yardımı ile ölçün. Eğer köpeğinizin vücut ısısında ani düşüşler yaşanıyorsa zaman kaybetmeden veteriner hekiminiz ile iletişime geçin. Ayrıca hamilelik sürecindeki köpeğiniz de kusma ve yoğun kanama ile karşı karşıya kalındığı anlarda da veteriner hekiminizle iletişim kurmanız gerekir.

Hamile Köpeğin Beslenmesi Nasıl Yapılmalıdır?

Köpeğim Hamile mi? Nasıl Anlarım?

Köpeği veterinere götürdüğünüzde hekim de hamile olduğunu söylerse eğer, artık köpek sahiplerine büyük görevler düşer. Çünkü hamile köpeğe sağlıklı bakmak hem köpek, hem de yavruların sağlığı için çok çok önemlidir. Hamile köpeklerde hamileliğin 5. haftasından sonra verdiğiniz mama miktarını biraz daha artırmalısınız. Unutmayın yavruların gelişimi için, su ve protein çok önemlidir. Özellikle hamilelik sürecinde köpekler normalden 4 kat fazla proteine ihtiyaç duyarlar.

Köpekler Nasıl Doğum Yapmalıdırlar?

Köpeğim Hamile mi? Nasıl Anlarım?

Hamile köpekler doğum için yalnız kalabilecekleri yerleri tercih ederler. Bu süreçte köpeği sıkmamak ve rahat bırakmak gerekir. Doğum yapacağı yeri onun seçmesine izin verin ve seçmiş olduğu yere çarşaflar yayarak rahat doğum yapabilmesi için sıcak ve kesinlikle temiz bir ortam hazırlayın. Belirli aralıklarla köpeği rahatsız etmeden köpeği gözlemleyin, eğer yolunda gitmeyen bir şeyler görürseniz hemen veteriner hekiminize durumu bildirin.

Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Tasmaları
Köpek Yatakları
Köpek Yatakları
Köpek Ödülleri
Köpek Ödülleri

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu