Köpek Kısırlaştırmanın Faydaları ve Zararları
Sağlıklı köpek yetiştirmek ve sahipsiz köpek oranını en aza indirgemek adına yapılan kısırlaştırma işlemi hakkında ilk bilinmesi gereken bilgi, bu işlemin tamamen yasal olduğudur. Kısırlaştırma işlemi köpekler ve diğer ev canlıları için birçok nedenden ötürü başvurulan bir durum olabilir. Köpeklerde kısırlaştırma yaşı 6- 9 aylık arasındaki süreçtir ve ilk 8 haftayı geride bırakmış olan bütün köpekler kısırlaştırılabilir. İsterseniz kısaca kısırlaştırma işleminin nedenlerinden, zararlarından ve faydalarından bahsedelim;
Kısırlaştırma işlemi öncesini ve sonrasını gözlemlediğinizde, köpeğinizde belli başlı değişikliklerini fark etmeniz mümkündür. Köpeğiniz kısırlaştırma işlemine tabii tutulmadan önce hareketli, normal öğünleriyle beslenen, canlı ve görevlerini yapan bir tutum sergilerken, kısırlaştırma operasyonu sonrasında daha sakin, daha durağan bir hayata bırakır kendini. Bu durum hem dişilerde hem de erkeklerde aynıdır. Kısırlaştırılan dişi ve erkek köpekler daha fazla besine ihtiyaç duyarlar ve bu durum köpeğinizi obeziteye kadar sürükleyebilir. Bu dönemde köpeğinizin yanında olmanız ve ona düzenli bir besin programı analiz etmeniz gerekebilir. Bunun dışında gündelik aktivitelerinden uzaklaşabilir ona verilen görevleri yerine getirmeyebilir ve itaat sıkıntıları yaşayabilirsiniz. Bu durumu kontrol altına almak sizin sorumluluğunuzda.
Konu Başlıkları
Köpekler Neden Kısırlaştırılır?
En çok sorulan ve merak edilen sorulardan biri köpeklerin neden kısırlaştırılması gerektiğidir. Literatüre baktığımızda her köpeğin kısırlaştırılması gerekir diye bir durum elbette ki karşımıza çıkmıyor fakat bazı nedenlerden dolayı bu işlemi yapmak köpeğiniz için vereceğiniz en doğru kararlardan biridir.
Kısırlaştırma operasyonu köpeğin belli başlı rahatsızlıkları sonucu veya ileride karşısına çıkabilecek sağlık sorunlarından ötürü yapılır. Bir nevi önlem almak olarak da kabul edebilirsiniz. Bu sağlık sorunlarının ana başlıklarını aşağıda bulabilirsiniz.
- Testis Kanseri
- Prostat Problemleri
- Adet Akıntıları vb. rahatsızlıklar
Bu gibi durumlar söz konusu olduğunda köpeğinize kısırlaştırma operasyonu uygulanır. Bu hastalıklar gelişen tıp yöntemleriyle daha önceden hatta köpeğiniz yavruyken de tespit edilebilir. Bu durumda yapmanız gereken ilk şey köpeğinizin bu işleme tabii olabileceği yaşa ulaşmasını beklemek ve sonrasında kısırlaştırma operasyonunu reele dökmek olmalıdır.
Kısırlaştırmanın Zararları
Bu işlemin faydalı olabileceği gibi zararlı olabileceği durumlarda pek tabii mümkündür. Bu durumları başlıca sayacak olursak;
- Kısırlaştırılmış bir köpeğin sonradan kanser olma olasılığı vardır. Kısırlaştırılmamış köpeklerde de bu durum ortaya çıkabilir fakat daha çok kısırlaştırılmış köpeklerde ortaya çıktığı bilinmektedir.
- Eğer köpeğiniz 1 yaşından sonra kısırlaştırıldıysa kalça kemiği çıkığı oluşma durumu söz konusu olabilir. Genel olarak genetik yatkınlığı olan köpeklerde daha sık rastlanan bir durumdur.
- Kısırlaştırılmış köpeklerde hipotiroidizim hastalığı oluşma olasılığı vardır.
Kısırlaştırılmış bir köpeğin yukarıdaki durumlarla karşılaşma riski elbette vardır fakat kısırlaştırmanın faydalarını daha çok görürler. Buna en iyi yanıtı verebilecek olan hekimler bu konuda size ve köpeğinize yardımcı olacaktır. Bu nedenle bu işlemler için mutlaka veterinerinizle iletişim halinde olmalısınız.
Ilk olarak barınaktan bir kopek alcak oldum ve sectim barinaktakinler kopekleri kısırlaştırıp veriyolar ve ben bunu istemedigim halde .
Hayvanı kısırlastırmak hayvana 2 bakimdan zulümdür, bunu yapanlar buyuk gunah yuklenmektedirler.
Kimsenin bunu yapmaya hakki yoktur!
Köpeklerin sağlığı için yapmak zorunda kalıyorlar 🙁