Genel

Köpeklerde Regl Dönemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Doğada bulunan bütün canlılar, türünün devamlılığını sağlamak için üremeye ihtiyaç duyarlar. Üreme döngüsü her canlıda farklılık göstermektedir. Dişi köpekler de bu döngünün bir parçasıdır ve regl dönemine girmeleri bunun bir sonucudur.

Köpekler Ne Zaman Regl Olur?

Köpeklerde Regl Dönemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Dişi köpeklerin geneli 6-7 aylık oldukları süreçte regl olmaya başlarlar. Fakat ırka, cinse, beslenmeye ve ortama göre bu durum değişkenlik gösterebilir ve süre 1 yaş aralığına kadar uzayabilir. Genç dişiler yılda en az iki kere regl olurlar. Biraz daha yaşlı olan köpeklerde bu durum yılda bir defaya mahsustur. Fakat bazı türlerin yılda üç yada dört defa regl olduğu da bilinmektedir.

Regl dönemi genellikle bahar aylarında başlar fakat ırka göre bu dönem de değişebilir. Köpeğinizin regl dönemi başladığı günden itibaren tamı tamına 21 gün sürer.

Köpeklerde Regl Dönemi Nasıl Fark Edilir?

Köpeklerde Regl Dönemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Regl döneminin her ne kadar kızgınlık dönemiyle başladığı sanılsa da, ilk belirti kanamadır. İlk kez regl olan bir köpeğin kanaması açık renkli olur. İlk kanama şeffaf bir renge yakın olduğu için genelde köpek sahipleri durumun farkına ilk seferde varamazlar. Git gide bu renk koyu kırmızıya kadar dönüşür, sonraları ise patlıcan moruna yakın bir renge bürünür. Bununla birlikte köpeğiniz kızgınlık dönemi içine girmiş olur.

Dişi köpek sahipleri genelde kanamayı ikinci veya üçüncü gün fark ederler. Bunun sonucu olarak artık köpeğinin üreme yaşı geldiği düşünülür ve çiftleştirmek için uygun eş arayışına girilir. Öncelikle bu dönemde dikkat edilmesi gereken bir kaç ana madde vardır. Köpeğinizi çiftleştirmek için en sağlıklı zaman regl döneminde olan köpeğin 9 ila 13. gün aralığıdır. Bu süreç içerisinde sağlıklı bir çiftleşme meydana gelir.

Regl Döneminde Olan Köpeğin Karakteri

Köpeklerde Regl Dönemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Regl dönemine girmiş olan dişi köpek normal tavırlarının dışına çıkabilir ve bu çok doğaldır. Genç dişi köpekler bu dönemlerde fazla agresif olabilirler ve tahammülsüzlük baş gösterir. Böyle zamanlarda köpeğinizle daha fazla ilgilenmeye özen göstermeniz gerekmektedir. Ona sevecen tavırlarla yaklaşmalı ve ona kızmamalısınız. Köpeğinizi sakinleştirmenin en iyi yolunu zaten bu sürece kadar öğrenmiş olmalısınız, kendi sakinleştirme metodlarınızı kullanabilirsiniz.

Yaşlı ve daha önce doğum yapmış olan dişi köpekler, bu dönemde daha hassas ve narin yapıdadırlar. Böyle zamanlarda köpeğinizle sık sık ilgilenin ve ihtiyaçlarını geciktirmeyin. Onu yormadan sevin, hızlı hareketlerden ve oyunlardan bu dönem içinde uzak tutmaya çalışın. Dinlenmesine özen gösterin.

Yaşı her ne olursa olsun, bu dönemde köpeklerin ortak davranışları vardır. Dış dünyaya daha meraklı ve istekli olurlar ve buna bağlı olarak sık sık kaçma eğilimi gösterirler, çünkü bu dönem çiftleşme ve kızgınlık dönemidir. Diğer erkek köpeklere karşı aşırı duyarlı olacakları için dikkat etmenizde fayda var.

Regl Dönemini Önlemek

Köpeklerde Regl Dönemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Regl dönemi biyolojik bir olay olduğu için, doğal yollarla yada kendiliğinden bunu önleyemezsiniz. Köpeğinizin bu döneme girmesini istemiyorsanız tek çare köpeğinizi kısırlaştırmaktır. Kısırlaştırma işlemi veterinerler tarafından köpek sahiplerine sıkça önerilen bir operasyondur. Kısırlaştırma işlemi sadece köpeklerin regl dönemini önlemek adına yapılan bir işlem değildir.

Dişi köpek sahiplerinin böyle dönemler için kendilerini geliştirmeleri, bilgi sahibi olmaları şarttır çünkü bu dönemler hakkındaki bilgiler hem sizi hem de köpeğinizi daha az yoracaktır. Şayet bir dişi köpeğiniz yoksa ve dişi köpek edinmek istiyorsanız da, yılda en az iki defa regl olduklarını bilmeli ve bu dönemlerde istenmeyen çiftleşmelerden köpeğinizi korumak durumunda olduğunuzu bilmeniz gerekiyor.

Regl Dönemindeki Kanama Lekeleri Önlenebilir

Köpeklerde Regl Dönemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Köpekler bilindiği üzere temiz hayvanlardır. Bu titizliklerini regl dönemlerinde de sürdürmeye devam ederler. Regl dönemine girmiş olan köpek, genital bölgesinin temizliğini yalayarak gerçekleştirir. Bu nedenle ekstradan sizin bu bölgeyi silmeye yada temizlemeye çalışmanıza gerek yoktur.

Sadece köpeğiniz oturur vaziyetteyken halıya yahut zemine küçük lekeler bırakabilir. Her ne kadar temizlemiş olsa da bu durum kaçınılmazdır. Bunu önlemek adına pet shoplarda ve diğer evcil marketlerde köpeğinize uygun özel külot almanızda fayda var. Böylelikle yerlerin de lekelenmesini önlemiş olacaksınız.

Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Tasmaları
Köpek Yatakları
Köpek Yatakları
Köpek Ödülleri
Köpek Ödülleri

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Merhaba, köpeğimiZ Fransız buldog 9 aylık oldu. Kanaması başladı . Toplam 4 hafta sürdü. 2 hafta kadar sonra yeniden kanama başladı ve 2. Haftaya giriyoruz. Normal mi?

    1. Benim malta terrier cinsi köpeğim var,ilk regl döneminin ikinci haftasında yıkadık…bir sorun yok fakat yıkarken karın ve vajinal bölgesini çok hassas olduğu için çok yumuşak yıkamanız gerekiyor…onun haricinde bayağı bir rahatladı…

  2. Benim arkadaşımın cow cow cinsi bir kopegi var kendisi regl doneminde ve brni pek tanimiyor ikinci kez goruyor. Acaba brni yabancilarmi ve isirma gibi bir eylem gosterirmi cevap verilir ise sevinirim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu