Genel

Yaz Aylarında Köpeklerin Serinlemesini Sağlayacak Tavsiyeler

Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de sıcaktan bunalma duygusu vardır. Köpeklerin terleme sistemi insanlardan farklı olsa da köpekler sıcaktan pek hoşlanmazlar. Özellikle de kışa adapte olan köpekler için yaz mevsimleri dayanılmaz geçmektedir. Bu köpeklerin kürkleri genellikle çift katmanlı, kalın ve sık tüylerden oluşmaktadır.

İlk olarak köpeklerin yaz aylarına karşı direncini ve susuzluk oranları saptanmalıdır. Yazın yaşanan en büyük sorunlardan bir tanesi köpeklerin susuz kalmasıdır.

Yaz Aylarında Köpeklerin Aşırı Isınması Nasıl Anlaşılır?

Yaz Aylarında Köpeklerin Serinlemesini Sağlayacak Tavsiyeler

Köpeğiniz sıcak havadan bunalmış olması muhtemeldir. Genellikle köpeklerin hal ve tavırlarından sıcaklıktan muzdarip oldukları anlaşılabilir, ancak yapacağınız ufak tefek incelemeler sayesinde köpeğinizin sıcağa karşı olan direncini kolaylıkla anlayabilirsiniz.

Köpeğin Nefes Nefese Kalması: Eğer köpeğiniz çok hızlı bir şekilde nefes alıyorsa, salyası akıyorsa, akan salyalar yapışkan ve kalınsa köpeğiniz sıcağa karşı yenik düşmüş demektir. Bu durumda sıcak çarpması oluşabilir. Her ne kadar köpeğinize dokunduğunuzda sıcak hissetmeseniz de aslında köpeğiniz için büyük sorun teşkil etmektedir. İlerleyen safhalarda ishal, kusma, koma, kalp ritminin bozulması/durması ve ölüm gibi durumlar oluşabilir.

Derisinin Esnekliği: Yapabileceğiniz testlerden bir tanesi köpeğinizin ense kısmında yer alan gevşek deriyi yavaşça çekip bırakmaktır. Eğer deri kısa bir süre içerisinde eski pozisyonuna dönerse, yeteri kadar sıvıya sahip demektir. Ancak cilt yapışırsa ve buruşuk kalırsa köpeğiniz susuz kalmıştır.

Diş Etleri: Köpeğin susuz kalmış olması ihtimaline karşı dudaklarını kaldırarak diş etlerini kontrol edebilirsiniz. Eğer diş etleri pembe değilde kırmızı renkliyse köpeğiniz susuz kalmış olabilir. Ayrıca dişlerine dokunduğunuzda kuru ve yapışkan bir doku hissederseniz köpeğiniz susuz kalmış demektir.

Yaz Aylarında Köpeklerin Serinlemesini Sağlayacak Tavsiyeler

Köpeğin Hareketleri: Köpeğin davranışları da sıcaktan etkilenip etkilenmemesi hakkında bilgi vermektedir. Sıcaktan etkilenmiş köpeklerde yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi, ateş gibi durumlar görülebilir. Eğer köpek nöbet geçirirse doğrudan veterinere gidilmelidir. Yoldayken de veteriner ile konuşarak durumu anlatmalısınız.

Ateşini Ölçün: Köpeklerin vücut sıcaklığı insanlarınkinden daha fazladır. Eğer köpeğinizin vücut sıcaklığı 40 dereceden fazlaysa aşırı sıcaklamış demektir. Bu süreç içerisinde köpeğinizi serinletmek için acele etmelisiniz. Köpeğin ateşini ölçmek için ense kısmına ateş ölçer koyabilirsiniz. Vücut sıcaklığının ideal değeri ise 39.4 derece olarak bilinmektedir.

Köpeğinizi Serinletmek İçin Yapmanız Gerekenler

Yaz Aylarında Köpeklerin Serinlemesini Sağlayacak Tavsiyeler

#1- Bol ve Taze Su

Yaz Aylarında Köpeklerin Serinlemesini Sağlayacak Tavsiyeler

Temiz bir mama kabı içerisinde sürekli olarak taze su sunmanız gerekir. Su kabı doğrudan güneşe maruz kalmamalıdır. Ayrıca mama kabını düzenli olarak yıkayarak hijyen şartlarını sağlamanız gerekir.

Eğer köpeğiniz su içmeyi istemiyorsa ona su içirmek için ağzına su dökmeyin. Aksi halde döktüğünüz su akciğerleri tarafından emilerek boğulmasına yol açabilir. Köpeğiniz su içmediğinde dilini ıslatmayı deneyebilirsiniz.

Yaz Aylarında Köpeklerin Serinlemesini Sağlayacak Tavsiyeler Köpekler için soğuk su kullanımı da uygun olabilir. Ancak su çok soğuk olmamalı sadece serin olmalıdır. Bunun için köpeklere buzlu su vermek sindirim sisteminde hasara yol açabilir. Bunun için hazırlanmış olan otomatik su soğutma kaplarını tercih edebilirsiniz. Bu sayede köpeğiniz için sürekli olarak serin bir su sunabilirsiniz.

Soğutuculu su kabı satın almak için buraya tıklayın!

#2- Serin ve Gölgelik Alan

Eğer köpeğiniz evin içerisinde yaşıyorsa, mümkün olduğunca gün içerisinde evde kalmasını sağlayın. Dışarıda yaşayan köpekler içinde gölgelik ve serin bir alan hazırlanmalıdır. Eğer mümkünse bulunduğu alan içerisine vantilatör koyabilirsiniz.

Köpeğin bulunduğu alanda hava akışı olması da önemlidir. Her tarafı çevrili bir bahçe içerisinde köpeğiniz aşırı sıcaklayabilir ve bunun sonucunda sıcak çarpması meydana gelebilir.

#3- Islak Havlu 

Yaz Aylarında Köpeklerin Serinlemesini Sağlayacak Tavsiyeler

Köpekler aşırı sıcakladıklarında onları serinletmek için soğuk ve ıslak havlular kullanılabilir. Bu havluyu köpeğin bacaklarının altına (koltuk altı), kalça kısmına, ensesine koyarak soğutabilirsiniz. Eğer köpek çok ısındıysa ve ıslak havlu bulunmuyorsa oda sıcaklığında su dökerek serinletebilirsiniz.

Patilerini ve kulaklarının üstünü ıslatabilirsiniz. Köpeklerin ter bezleri patilerinde yer aldığı için soğutmak iyi bir yöntemdir. Ayrıca patilerine kolonya sürerek buharlaşmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede kendisini serinlemiş hissedecektir.

#4- Köpek Yatağı

Yaz Aylarında Köpeklerin Serinlemesini Sağlayacak Tavsiyeler

Köpeklerin günün belirli bir kısmında uyuduklarını düşünürsek en sancılı zamanlardan bir tanesi de uyuma zamanıdır. Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde sıcak zamanlarda uyumakta zorlanır veya uyuyamaz. Bu yüzden yattıkları alanın serin olması önemlidir. Yatmadan önce bulunduğu alanı klima ile serinletmek iyi bir çözüm olabilir.

Bir diğer yöntem ise serinletici köpek yatağı kullanmaktır. Bu yataklar özel dokusu ve malzemesi sayesinde köpeğin temas etmesiyle beraber serinletmeye başlar ve saatlerce özelliğini korur. Köpek yataktan kalktıktan bir süre sonra tekrar kullanıma hazır olur. Bunaltıcı yaz aylarında köpeğinize verebileceğiniz en iyi seçeneklerden bir tanesidir.

Serinletici köpek yatağı satın almak için buraya tıklayın!

#5- Yüzme

Yaz Aylarında Köpeklerin Serinlemesini Sağlayacak Tavsiyeler

Köpeklerin en sevdiği aktivitelerden bir tanesi de yüzmedir. İçgüdüsel olarak köpekler yüzmeyi ve suyu sever. Eğer sizin köpeğiniz de yüzmekten hoşlanıyorsa beraber denize veya göl, dere gibi suyun bulunduğu bir alana gitmek köpeğinizin serinlemesi için çok iyi olacaktır.

Yaz Aylarında Köpeklerin Serinlemesini Sağlayacak Tavsiyeler Şehir hayatında yaşayanların genelde böyle bir imkanı bulunmamaktadır. Bunun için köpek havuzları tercih edilebilir. Köpeğiniz için bir havuz satın alıp bahçesine koyarsanız, köpeğiniz sıcakladığı zamanlarda havuza girerek kendisini rahatlatabilir. Bu suyu düzenli olarak değiştirmeyi de unutmayın.

Köpek havuzu satın almak için buraya tıklayın!

#6- Egzersiz 

Köpeklerin sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri için egzersiz olmazsa olmazlardandır, ancak yaz aylarında köpekler bu duruma dayanamaz. Özellikle öğlen vakitlerinde yapılacak olan hafif bir yürüyüş bile sıcak çarpmasına yol açabilir. Bu yüzden sıcak zamanlarda köpeğinizle egzersiz yapmaktan kaçınmalısınız.

Köpeğinizin egzersizlerini aksatmamak için düzenli akşam üstü veya akşam vakitlerinde köpeğinizle yürüyüşe çıkabilirsiniz. Serin havalarda köpeğiniz dışarıda olmaktan memnun olacaktır. Egzersiz sürecinde çok yormadan hafif yürüyüşler yapmak köpeğinizin egzersizleri için yeterli olacaktır.

#7- Makas TıraşıYaz Aylarında Köpeklerin Serinlemesini Sağlayacak Tavsiyeler

Köpeklerin tüylerini kesmek depresyona yol açabilir. Aynı zamanda tüylerinin özelliğini kaybetmesi ve derisinin zarar görmesi de muhtemeldir. Bu yüzden makine tıraşı yaptırılması genelde tavsiye edilmez. Bunun yerine makas tıraşı yaptırarak köpeğiniz daha düzgün bir tüy yapısına sahip olmasını ve daha serin hissetmesini sağlayabilirsiniz.

Köpeğinizin tıraşı muhakkak profesyonel bir destek almanız gerekmektedir. Köpeğinizin üzerinde yapacağınız yanlış kesimler büyük sorunlara yol açabilir. Köpek tıraşı için İstanbul’da bulunan Petzz Kuaför’ü tavsiye edebiliriz. Senelerin getirdiği tecrübeyle beraber makas tıraşı konusunda en iyi işletmelerden bir tanesidir.

Adres: Altayçeşme, Bağdat Cad. Dostlar Apt No:313/A, 34843 Maltepe/İstanbul
E-POSTA: [email protected]
Telefon: (0216) 464 34 34
Web: petzzkuafor.com
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Tasmaları
Köpek Yatakları
Köpek Yatakları
Köpek Ödülleri
Köpek Ödülleri

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu