Genel

Köpeklere Güneş Çarpar mı?

Yaz aylarında köpeğinizi bekleyen en büyük tehlikelerden biri de güneş çarpmasıdır. Güneş çarpmasının nedeniyse; köpeğinizin vücut ısısını düzenleyememesi durumuna bağlı olarak vücudundaki ısının kontrolsüz şekilde artmasıdır. Köpekler insanlar ve diğer canlıların aksine vücut ısısını solunum yollarıyla düzenlerler ve insanlarda olan ter bezlerine sahip değildirler.

Şayet köpeğiniz solunum yoluyla vücut ısısını dengeleyemezse bu durumda güneş çarpmasına maruz kalabilir. Köpeğinize güneş çarpmasını engellemek için belli başlı unsurlara dikkat etmeniz gerekir. Bunlara kısaca şöyle değinebiliriz;

Köpeklere Güneş Çarpar mı?

  • Yaz aylarında özellikle arabaların içindeki sıcaklık sandığınızdan çok daha fazla yüksektir. Köpeğinizi arabanın içinde kısa süre için dahi olsa bırakmak yapabileceğiniz en büyük hatalar listesinin ilk maddesinde yer alıyor. Bunun dışında köpeğinizi ev dışında bakıyorsanız ona uygun ve iklimlendirme açısından kontrollü bir barınak sağlamanız gerekiyor, aksi takdirde köpeğiniz güneş çarpması nedeniyle rahatsızlanabilir.
  • Bir başka dikkat etmeniz gerekense sıcak havalarda köpeğinize aşırı egzersiz yaptırmaktan kaçınmanızdır. Sıcak ve nemli havada aşırı egzersize maruz kalan köpekler vücut ısılarını düzenleyemez ve bu durumda güneş çarpmasının etkilerine maruz kalabilirler.

Güneş Çarpmasının Belirtileri

Köpeklere Güneş Çarpar mı?

Eğer köpeğiniz çok hızlı nefes alıp veriyorsa, solunum yapmakta güçlük çekiyorsa, ishal ve kusma gibi problemleri oluyorsa, kalbi çok hızlı atıyor ve düzensiz nabız gözlemleniyorsa güneş çarpmasına yakalanmış olma ihtimali yüksektir. Bunların dışında; aşırı salya akıntısı, diş etlerinin kuruması, üst damağının griye dönük bir renk alması, vücut ısınının 39 derecenin üstünde olması, depresyon, sersemlik, halsizlik ve felç gibi durumların meydana gelmesi gibi durumlarda köpeğiniz için çok normal olmayan durumlardır. Bunları fark ettiyseniz bilin ki köpeğiniz büyük ihtimalle güneş çarpması sorunuyla karşı karşıyadır.

Güneş Çarpmasına Karşı Ne Yapılmalıdır?

Köpeklere Güneş Çarpar mı?

ilk müdahale uygulamasını veterinerin yolunu tutmadan önce elbette siz yapabilirsiniz. İlk olarak yapmanız gereken şey köpeğinizin rahatlamasını ve solunumunu düzenlemesi için onu bulunduğu sıcak ortamdan uzaklaştırmak olacaktır. Daha sonrasında köpeğinizin ateşini ölçün ve köpeğinizin patilerini ve karın bölgesinin tamamını suyla serinletin. Bu işlemi soğuk suyla yapmanız son derece yanlış bir uygulama olacaktır. Suyun normal ısıda olmasına mutlaka özen gösterin. Müdahaleyi ıslak battaniye, ıslak havlu, ıslak bez parçalarıyla değil elinizle yapmanız gerekir. Daha pratik serinletme yöntemlerine de alternatif olarak başvurabilirsiniz. Örneğin; vantilatör ve klima size daha pratik bir çözüm sunacaktır.

Serinletme müdahalesinden sonra köpeğinizin vücut ısısını tekrardan kontrol edin ve normale döndüyse köpeğinizin hareket etmesini sağlayın. Böylelikle köpeğinizin yapmış olduğu hareket kan dolaşımını düzenlemesine yardımcı olacaktır. Daha sonraki işlem ise köpeğinize su vermek olmalıdır. Köpeğinize su verin fakat da abartıya kaçmamaya dikkat edin. Az az belirli aralıklarda vermeniz gerekiyor çünkü tek seferde vücuda çok fazla su alımı yapılırsa midesi bulanabilir ve kusabilir.

Yukarıdaki işlemler köpeğe güneş çarpması halinde yapılabilecek ilk müdahale işlemleridir. Bu işlemlerden sonra köpeğiniz normale döndü diye durumu hafife almayın ve ilk yardım sonrası köpeğinizin karaciğerinde ve böbreklerinde herhangi bir hasar olup olmadığını öğrenmek için mutlaka veterinere götürün. Zira bu oldukça önemli bir durumdur, her ne kadar ilk müdahale sonrası köpeğinizi rahatlamış görseniz de köpek çarpmasının etkilerinin 48 ile 72 saat arasında değişebileceğini unutmayın.

Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Tasmaları
Köpek Yatakları
Köpek Yatakları
Köpek Ödülleri
Köpek Ödülleri

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu