Genel

Yavru Köpek Nasıl Beslenir? Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yavru köpek besleyecekler yetişkin köpeğe göre daha fazla dikkatli olması gerekmektedir. Çünkü yavruyken köpekler daha fazla hastalanmaya, daha çok yemek seçen haldedirler. Bu yazımız içerisinde sizlere Yavru Köpek Nasıl Beslenir? Dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? bunlar hakkında bilgiler açıklayacağız.

Köpeklerin sindirim organı sadece tek bir mide ile çok kısa bir bağırsak sistemi ile donatılmıştır. Bu nedenle köpekler et obur canlılardandır. Özellikle eti çok kolayca sindirme durumları vardır.

Bir yavrunun sütten kesilmesi ortalama 4 ile 6 hafta arasında sürmektedir. Bir köpeğin erişkin halini alması ise ortalama 11-17 ay arasındadır. Özellikle yavru ve gelişme çağında olan bir köpeği çok iyi beslemek zorundayız.

Yavru Köpek Nasıl Beslenir?

Yavru Köpek Nasıl Beslenir? Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yavru köpeklere uygun kuru mamalar ile köpeğimizi beslememiz gerekiyor. Her köpeğin hayatı boyunca yavru ve gelişim sürelerinden itibaren değişik gereksinimleri olabilmektedir. Yavru köpeğin besin yönünden ihtiyacı, yetişkin köpekten çok daha fazladır. 4 aylık bir yavru ile 9 aylık bir yavru arasında bile besin ihtiyacı yönünden farklılıklar bulunmaktadır. Bu nedenle yavruların gereksinimine uygun kolay sindirilebilen proteinler, yeteri kadar kalsiyum, fosfor bakımından zengin vitaminler ile beslenmesi gerekmektedir.

Özellikle protein çok önemlidir. Vücudunun düzgün büyümesi ve kaslarının gelişimi için son derece faydalıdır.

Yavru Köpeklerde Kuru Mama Dönemi

Yavru Köpek Nasıl Beslenir? Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yavru köpekler anne sütünden tamamen kesilip ortalama olarak 6-7 haftalık olduklarında kuru mama verilmeye başlanması gereğidir. Bu kuru mamayı ıslatarak vermeniz çok daha iyi olur. Yavrular bu mamaları koklarlar, yalarlar ve ısırırlar. Islatma işlemi sayesinde lezzeti dahada artmış bir besin köpeğimiz için daha iyi olacaktır. Aynı zamanda zamanın ıslatılmış olması sütten kesilmiş bir köpeğin daha yumuşak şekilde mama yemesini sağlar. Bu işlem ile beraber yavru köpekte oluşan mide şişkinliği ve gaz oluşumları engellenmiş olmaktadır.

Mama ıslatma durumu köpek 2 ile 3 aylık gibi bir periyoda geldiğinde süt ile beraber yapılabilmektedir. 2-3 aylıktan sonra mamanın ıslatılmasına pek gerek yoktur, ancak yinede yapılması gerekiyorsa süt yerine su yada et suyu ile yapılması gerekir. 2-3 aylıktan sonra mamaları ıslatmada süt kullanılmaması gerekir. Köpekler süte yoğun şekilde 2 ile 3 aylık olduklarında duyar daha sonraki dönemlerde süt kullanılması köpeklerde bir takım sindirim sorunlarına yol açıp aynı zamanda köpeğinizin ishal olmasına neden olabilmektedir. Yapılmış araştırmalarda köpeklerin yüzde 80-85 kadarının süte alerjik bir yapısının olduğunu göstermiştir.

Kuru mamaya köpeği alıştırma periyodu dikkatli yapılmalı ıslatma işlemi çok önem arz etmektedir. Aniden anne sütünden kesilmiş ve kuru mamayla beslenmesi kabızlığa neden olabilmektedir.

Yavru Köpekler İçin Mama Seçimi

Yavru Köpek Nasıl Beslenir? Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yavru Köpek Mama Seçimi yaparken çok dikkat etmemiz gerekmektedir. Çok büyük şekilde oluşan mamaları tercih etmemeliyiz çünkü bu mamaları köpeğin ağzına alıp çiğnemesi zor olacaktır. Her köpek her mamayı yemediğini bilmemiz gerekiyor. Veterineriniz bu konuda size yardımcı olacaktır. Veterinerinizi dinleyerek hareket etmeniz gerekiyor. Her köpek cinsinin farklı kuru mamaları olabilmektedir. Küçük şekilde verilen mama yavrunun yemesini daha kolaylaştıracak ve daha çok sevecektir.

Yavru Köpekler İçin Gerekli Öğün Miktarı

Yavru Köpek Nasıl Beslenir? Dikkat Edilmesi Gerekenler

Köpeğinizin kabına koymuş olduğunuz mama ile beraber köpeğinize gel yada ye komutlarını vererek köpeğin mamasını yemesini sağlayabilirsiniz. Yavru köpekler günlük yemek ihtiyacını bir seferde tüketemezler, o nedenle bir kaç defa öğün yapmak zorundadırlar.

Yavru köpekler 6. haftadan itibaren ortalama 3. aya kadar toplam günde 4 öğün yemek yerler. 3. aydan 6. aya kadar ise günde 3 öğün yemek yerler, 6. ay ile 12. ay arası ise toplam 2 öğün yemek yemektedir. Köpek 1 yaşını doldurduğunda artık günde sadece 1 öğün yemek yemesi gerekmektedir.

Beslenme sırasında yemek saatlerini aksatmadan düzenli bir şekilde saatinde yemeklerin verilmesi önemlidir. Mesela günde 3 öğün yemek veriliyorsa sabah öğle akşam muhakkak aksatılmadan yemekleri verilmesi gerekir. Yavrular uyuyorsa onlar kaldırılmamalı, kendilerinin uyanması beklenmelidir.

Yavru Köpeklere Ev Yemeği Verilebilir Mi?

Yavru Köpek Nasıl Beslenir? Dikkat Edilmesi Gerekenler

Köpeğinizi ev yemekleri ile beslemeniz uzmanlar tarafından önerilmeyen bir durumdur. Bunun en büyük nedeni köpeğin gelişimine sağlayan vitamin ve proteinlerin denge içerisinde olmamasıdır. Kuru Mama köpek gelişimi için son derece önemlidir. Bu mamalarda vitaminler ve proteinler denge içerisindedir ve köpeğin gelişimine katkı sağlamaktadırlar. Bu bilgilere rağmen yinede köpeğinizi ev mamaları ile beslerseniz bir takım sorunlara yol açabilirsiniz. Yapılmış olan yanlış bir beslenme ile köpekte gelişme bozuklukları yaşanabilmektedir ve bu problemler köpeğin hayatı boyunca sürebilmektedir.

Yavru köpeğin gelişiminde özellikle fosfor ve kalsiyum önem taşır. Yemek atıklarıyla beslenmiş köpeklerde raşitzm rahatsızlıkları görülebilmektedir.

Köpeklerin Yiyebileceği ve Yiyemeyeceği Sebze ve Meyveler isimli makalemize de göz atabilirsiniz.

Köpekler İçin Suyun Önemi ve Mama Miktarı

Yavru Köpek Nasıl Beslenir? Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kap içerisine ne kadar mama koyacağınız genelde aldığınız mama üzerinde yazmaktadır. Eğer köpeğiniz bu mamadan kapta bırakıyorsa bunu yüzde 10-15 civarı azaltarak koyunuz. Kuru Mama ile beslenmesi sağlanan köpeklerde su tüketimi daha fazla gerçekleşmektedir, o nedenle her zaman yemeğinin yanına taze su konulması gerekmektedir. Özellikle suyunu sürekli kontrol etmeli su kirlenmiş ise veya bitmiş ise yenilenmesi gerekmektedir. Kendiniz nasıl su içiyorsanız o sudan köpeğinize de verin, çeşme suyundan köpeklere su vermeyin.

Köpeğin yemek kabı ile su kabının ayrı ayrı olması gerekmektedir. Bu kapların insanların ayağının altında bir yerde olmaması gerekir sadece köpeğin rahatça yiyeceği ve içeceği alanda bulunması gerekmektedir.

Köpeklerde Mama Değişimi

Yavru Köpek Nasıl Beslenir? Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer yavru köpeğiniz mamayı beğenmiyorsa başka farklı bir mama kullanacaksanız bu değişim için dikkatli hareket etmeniz gerekiyor. Birden bire bu işlemi yapmak yerine günlere yayarak yapınız. Bu şekilde köpek daha az sorunla mama değişimi yapmış olacaktır. Hızlı bir şekilde değişim yapılırsa köpek çoğu zaman ishal olabilmektedir. Yavru köpekler ortalama 4 ile 5 defa dışkı yapabilmektedir.

Yavru bir köpek normal olarak günde 4-5 kez dışkılama yapar. Bazı köpeklerde dışkısını yeme durumu ile karşılaşılabilir. Bu gibi durum çoğunlukla besinlerde bulunan vitamin eksikliğinden kaynaklanmaktadır.

Ülkemizde en çok tercih edilen iki çeşit kuru mama çeşidi bulunmaktadır. Birincisi Tavuk etli kuru mamalar diğeri ise Kuzu Etli Pirinçli yavru kuru mamalarıdır.

Kuzu etli pirinçli köpek maması köpeklerde daha az alerji yapan mamalardan olması sebebiyle daha sık tercih edilmektedir. Özellikle deri ile tüy sağlığı korunmasında son derece faydalı mamalardandır. Ayrıca bu kuru mamaların konserve şeklinde olanları da bulunmaktadır.

En uygun yavru köpek mamalarına ulaşmak için buraya tıklayarak alışveriş yapabilirsiniz.

Yavru Köpek nasıl beslenir ile ilgili yazımızı burada bitiriyoruz sizlerde sorularınızı yorum kısmımızdan sorabilir paylaşabilirsiniz.

Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Tasmaları
Köpek Yatakları
Köpek Yatakları
Köpek Ödülleri
Köpek Ödülleri

İlgili Makaleler

129 Yorum

  1. Bendede iki aylik pitbull var asi yaptirmadan besleye bilirmiyim bi sorun olurmu sknti cikarmi ilerde asi yaptirmadigim icin

  2. pitbull kırması ve uyurken cok ses çıkarıyor ve bazen uyurken titriyor ama kulübesi sıcak bir yer üşüyeceğini sanmam

  3. ben de 25 20 günlük köpek var ve ev yemekleriyle bezliyorum cok ısal oluyor ve dışkısı kırmızı çıkıyor yemekleri 2 yada 3 öyn yiyor bazen bırakıyor ve su içmiyor yani daha küçük olduğu için diye düşünüyorum ve ne yapmam gerek yardımcı olur musunuz rica etsem

    1. Köpeğiniz kanlı ishale yakalanmış olabilir . Bu bir bağışıklık sistemi hastalığıdır veterinere götürmezseniz ölümüne sebep olabilir . Dikkate alın

    2. Köpeğinizi acilen veterinere götürmelisiniz. Dışkısının kırmızı olması muhtemelen kanlı ishal durumu olabilir. Köpeğinizin ölümüne sebep olabilirsiniz. Hiç vakit kaybetmeyin. Umarım bu mesaj için geç değildir.

  4. Cocker cinsi köpeğimin 7 yavrusu oldu. Şu an 4 haftalıklar. Sanırım anne sütü yetmiyor. Annede pek emzirmek istemiyor. Ne yapmalıyım?

  5. Benim 2 aylik pointerim var ona her hafta marketten cig et aliyorum sagliklimi bide her gun uc ogun yemek veriyorum sagliklimi

  6. 1 aylık pitbulum var annesi öldu ben bunu nasıl besleyebilirim suanda sutun icine su dokerek besliyorum acil.taktik verirmisiniz

  7. Benim 7-8 aylik Golden Retriever I’m var ama hangi mamayi vercegimi bilmiyorum yada mama olmayip ne ile besleyebilirim ben sosis yedirmistim ama zorla deil kendisi kapti sonra aksama dogru kustu sizin kopeginize bisey olmussa gecmis olsun cevaplarinizi bekliyorum

    1. Bende de labrador retriver var 5 haftalikken bende vardim verdikten 3 dk sonra kusmaya basladi heralde bu retriver cinsinde var

  8. Merhaba benim 3 aylik bir pomareanan boo m var ve Gail a kustugu icin tuy dokuyor nasil engelliyebilirim yardim edermidiniz

    1. Bence onu veterine goturmelisin tuy dokuyosa orda igne yapabilirler kopeginin asili oldugundan Emin ol ama masrafi cok olur ama ben Genede asi yaptirdim

  9. 30 günlük pug yavrumuzu annesinden ayırmak durumunda kaldık mamayı nasıl vermem gerekiyor ufak parcalarla tavuk gögüsü verebilirmiyim

    1. Hayır, mama firmalarının bu denli küçük köpekler için mamaları var.onu su yada aptamil(bebek sütü,sakın inek sütü olmasın ishal yapıyor!) besleyebilirsin.Keşke annesinden ayrılmasaydı hem gelişimi açısından hemde yazık olduğundan tasvip etmiyorum.Anne ölmediys vs….

  10. İlk öncelikle herkese merhaba benim bir sorum olacak ramazan ayı bitince yavru bir köpek sahipleniceğim ve ilk deneyimim olacak apartmanda yaşıyorum büyük ırk köpek istiyorum aklımda golden retriever var fakat eğer bulamazsam alman kurdu ya da colli istiyorum alman kurdu ya da collie ilk deneyim için apartmanda olur mu ??

    1. Kardeşim merhaba benimde 1bucuk aylık rednose pitbullum var ben kuru mama alıp süt ile karıştırıp veriyorum çokta istahli yiyor sanada onu tavsiye ederim bu arada allah bagislasin?

  11. Bir buçuk aylık golden kopegim var günde kaç gram mama vermeliyim ve kaç öğün vereyim

  12. 4 aylik beagle yavrum var pecete, plastik catal dondurma çubuğu ne bulduysa yiyor sebebi ne olabilir?

  13. Annem köpekten korkuyor bu yüzden evin içinde beslememe izin vermiyor terasımız var büyük ve temiz Orada beslesem sıkıntı olur mu

  14. Benim ikiz köpeklerim var yardım ettiğiniz için teşekkürler ????????????????????????

    1. Bir marka satıcısından anne sütüne çok benzeyen bir süt al hiç bir işe yaramazsa veterinlere götür veterinler sana ne yapman gerektiğini söyler

    2. Kardeşim sen cok kotu etmişsin o köpek daha sütten kesilmemiş bak bendede bi rednose pitbull var ama benimki 1bucuk aylık bol bol süt ihtiyacını karşılamani öneririm ama keşke biraz daha bekleseydiniz 7 8 haftadan sonra sütten kesiliyor köpekler yardimci olduysam ne mutlu allah sana bagislasin ?

  15. Ev yemeği de veririm hazir mamada …piyasa yazisi olmuş hangi marka için çalışıyorsunuz

    1. Ne verirsen ver geri zekalı okuma o zaman burayı beyinsiz 3 kuruşluk mamanın ne reklamı olsun salak sen anayasayı değiştirenlere havla

  16. Küçük ırklar için özel yavru köpek maması kullanmak gerekiyor büyük tanecikli mamaları yiyemiyorlar bu sebeple küçük yavru köpek maması almak gerekiyor terrier shis tzu gibi ırklar için

    1. ya ben anlayamaıdım benim pitbul 1 aylık dişi ya şimdi ne vermem gerekio şuan sut veriorum ama mama versem olurmu aca bilgin vamrı

      1. Kardeşim benimde 1bucuk aylık rednose pitbulum var mamayı süte karistirip ver kopek ozamanhem mama ihtiyacını hemde süt ihtiyacını karşılamış olur allah bagislasin?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu