Genel

Yavru Köpek Nasıl Beslenir? Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yavru köpek besleyecekler yetişkin köpeğe göre daha fazla dikkatli olması gerekmektedir. Çünkü yavruyken köpekler daha fazla hastalanmaya, daha çok yemek seçen haldedirler. Bu yazımız içerisinde sizlere Yavru Köpek Nasıl Beslenir? Dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? bunlar hakkında bilgiler açıklayacağız.

Köpeklerin sindirim organı sadece tek bir mide ile çok kısa bir bağırsak sistemi ile donatılmıştır. Bu nedenle köpekler et obur canlılardandır. Özellikle eti çok kolayca sindirme durumları vardır.

Bir yavrunun sütten kesilmesi ortalama 4 ile 6 hafta arasında sürmektedir. Bir köpeğin erişkin halini alması ise ortalama 11-17 ay arasındadır. Özellikle yavru ve gelişme çağında olan bir köpeği çok iyi beslemek zorundayız.

Yavru Köpek Nasıl Beslenir?

Yavru Köpek Nasıl Beslenir? Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yavru köpeklere uygun kuru mamalar ile köpeğimizi beslememiz gerekiyor. Her köpeğin hayatı boyunca yavru ve gelişim sürelerinden itibaren değişik gereksinimleri olabilmektedir. Yavru köpeğin besin yönünden ihtiyacı, yetişkin köpekten çok daha fazladır. 4 aylık bir yavru ile 9 aylık bir yavru arasında bile besin ihtiyacı yönünden farklılıklar bulunmaktadır. Bu nedenle yavruların gereksinimine uygun kolay sindirilebilen proteinler, yeteri kadar kalsiyum, fosfor bakımından zengin vitaminler ile beslenmesi gerekmektedir.

Özellikle protein çok önemlidir. Vücudunun düzgün büyümesi ve kaslarının gelişimi için son derece faydalıdır.

Yavru Köpeklerde Kuru Mama Dönemi

Yavru Köpek Nasıl Beslenir? Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yavru köpekler anne sütünden tamamen kesilip ortalama olarak 6-7 haftalık olduklarında kuru mama verilmeye başlanması gereğidir. Bu kuru mamayı ıslatarak vermeniz çok daha iyi olur. Yavrular bu mamaları koklarlar, yalarlar ve ısırırlar. Islatma işlemi sayesinde lezzeti dahada artmış bir besin köpeğimiz için daha iyi olacaktır. Aynı zamanda zamanın ıslatılmış olması sütten kesilmiş bir köpeğin daha yumuşak şekilde mama yemesini sağlar. Bu işlem ile beraber yavru köpekte oluşan mide şişkinliği ve gaz oluşumları engellenmiş olmaktadır.

Mama ıslatma durumu köpek 2 ile 3 aylık gibi bir periyoda geldiğinde süt ile beraber yapılabilmektedir. 2-3 aylıktan sonra mamanın ıslatılmasına pek gerek yoktur, ancak yinede yapılması gerekiyorsa süt yerine su yada et suyu ile yapılması gerekir. 2-3 aylıktan sonra mamaları ıslatmada süt kullanılmaması gerekir. Köpekler süte yoğun şekilde 2 ile 3 aylık olduklarında duyar daha sonraki dönemlerde süt kullanılması köpeklerde bir takım sindirim sorunlarına yol açıp aynı zamanda köpeğinizin ishal olmasına neden olabilmektedir. Yapılmış araştırmalarda köpeklerin yüzde 80-85 kadarının süte alerjik bir yapısının olduğunu göstermiştir.

Kuru mamaya köpeği alıştırma periyodu dikkatli yapılmalı ıslatma işlemi çok önem arz etmektedir. Aniden anne sütünden kesilmiş ve kuru mamayla beslenmesi kabızlığa neden olabilmektedir.

Yavru Köpekler İçin Mama Seçimi

Yavru Köpek Nasıl Beslenir? Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yavru Köpek Mama Seçimi yaparken çok dikkat etmemiz gerekmektedir. Çok büyük şekilde oluşan mamaları tercih etmemeliyiz çünkü bu mamaları köpeğin ağzına alıp çiğnemesi zor olacaktır. Her köpek her mamayı yemediğini bilmemiz gerekiyor. Veterineriniz bu konuda size yardımcı olacaktır. Veterinerinizi dinleyerek hareket etmeniz gerekiyor. Her köpek cinsinin farklı kuru mamaları olabilmektedir. Küçük şekilde verilen mama yavrunun yemesini daha kolaylaştıracak ve daha çok sevecektir.

Yavru Köpekler İçin Gerekli Öğün Miktarı

Yavru Köpek Nasıl Beslenir? Dikkat Edilmesi Gerekenler

Köpeğinizin kabına koymuş olduğunuz mama ile beraber köpeğinize gel yada ye komutlarını vererek köpeğin mamasını yemesini sağlayabilirsiniz. Yavru köpekler günlük yemek ihtiyacını bir seferde tüketemezler, o nedenle bir kaç defa öğün yapmak zorundadırlar.

Yavru köpekler 6. haftadan itibaren ortalama 3. aya kadar toplam günde 4 öğün yemek yerler. 3. aydan 6. aya kadar ise günde 3 öğün yemek yerler, 6. ay ile 12. ay arası ise toplam 2 öğün yemek yemektedir. Köpek 1 yaşını doldurduğunda artık günde sadece 1 öğün yemek yemesi gerekmektedir.

Beslenme sırasında yemek saatlerini aksatmadan düzenli bir şekilde saatinde yemeklerin verilmesi önemlidir. Mesela günde 3 öğün yemek veriliyorsa sabah öğle akşam muhakkak aksatılmadan yemekleri verilmesi gerekir. Yavrular uyuyorsa onlar kaldırılmamalı, kendilerinin uyanması beklenmelidir.

Yavru Köpeklere Ev Yemeği Verilebilir Mi?

Yavru Köpek Nasıl Beslenir? Dikkat Edilmesi Gerekenler

Köpeğinizi ev yemekleri ile beslemeniz uzmanlar tarafından önerilmeyen bir durumdur. Bunun en büyük nedeni köpeğin gelişimine sağlayan vitamin ve proteinlerin denge içerisinde olmamasıdır. Kuru Mama köpek gelişimi için son derece önemlidir. Bu mamalarda vitaminler ve proteinler denge içerisindedir ve köpeğin gelişimine katkı sağlamaktadırlar. Bu bilgilere rağmen yinede köpeğinizi ev mamaları ile beslerseniz bir takım sorunlara yol açabilirsiniz. Yapılmış olan yanlış bir beslenme ile köpekte gelişme bozuklukları yaşanabilmektedir ve bu problemler köpeğin hayatı boyunca sürebilmektedir.

Yavru köpeğin gelişiminde özellikle fosfor ve kalsiyum önem taşır. Yemek atıklarıyla beslenmiş köpeklerde raşitzm rahatsızlıkları görülebilmektedir.

Köpeklerin Yiyebileceği ve Yiyemeyeceği Sebze ve Meyveler isimli makalemize de göz atabilirsiniz.

Köpekler İçin Suyun Önemi ve Mama Miktarı

Yavru Köpek Nasıl Beslenir? Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kap içerisine ne kadar mama koyacağınız genelde aldığınız mama üzerinde yazmaktadır. Eğer köpeğiniz bu mamadan kapta bırakıyorsa bunu yüzde 10-15 civarı azaltarak koyunuz. Kuru Mama ile beslenmesi sağlanan köpeklerde su tüketimi daha fazla gerçekleşmektedir, o nedenle her zaman yemeğinin yanına taze su konulması gerekmektedir. Özellikle suyunu sürekli kontrol etmeli su kirlenmiş ise veya bitmiş ise yenilenmesi gerekmektedir. Kendiniz nasıl su içiyorsanız o sudan köpeğinize de verin, çeşme suyundan köpeklere su vermeyin.

Köpeğin yemek kabı ile su kabının ayrı ayrı olması gerekmektedir. Bu kapların insanların ayağının altında bir yerde olmaması gerekir sadece köpeğin rahatça yiyeceği ve içeceği alanda bulunması gerekmektedir.

Köpeklerde Mama Değişimi

Yavru Köpek Nasıl Beslenir? Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer yavru köpeğiniz mamayı beğenmiyorsa başka farklı bir mama kullanacaksanız bu değişim için dikkatli hareket etmeniz gerekiyor. Birden bire bu işlemi yapmak yerine günlere yayarak yapınız. Bu şekilde köpek daha az sorunla mama değişimi yapmış olacaktır. Hızlı bir şekilde değişim yapılırsa köpek çoğu zaman ishal olabilmektedir. Yavru köpekler ortalama 4 ile 5 defa dışkı yapabilmektedir.

Yavru bir köpek normal olarak günde 4-5 kez dışkılama yapar. Bazı köpeklerde dışkısını yeme durumu ile karşılaşılabilir. Bu gibi durum çoğunlukla besinlerde bulunan vitamin eksikliğinden kaynaklanmaktadır.

Ülkemizde en çok tercih edilen iki çeşit kuru mama çeşidi bulunmaktadır. Birincisi Tavuk etli kuru mamalar diğeri ise Kuzu Etli Pirinçli yavru kuru mamalarıdır.

Kuzu etli pirinçli köpek maması köpeklerde daha az alerji yapan mamalardan olması sebebiyle daha sık tercih edilmektedir. Özellikle deri ile tüy sağlığı korunmasında son derece faydalı mamalardandır. Ayrıca bu kuru mamaların konserve şeklinde olanları da bulunmaktadır.

En uygun yavru köpek mamalarına ulaşmak için buraya tıklayarak alışveriş yapabilirsiniz.

Yavru Köpek nasıl beslenir ile ilgili yazımızı burada bitiriyoruz sizlerde sorularınızı yorum kısmımızdan sorabilir paylaşabilirsiniz.

Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Tasmaları
Köpek Yatakları
Köpek Yatakları
Köpek Ödülleri
Köpek Ödülleri

İlgili Makaleler

129 Yorum

  1. Merhaba 2.5 aylik ev ortamina uygun yetistirdigim argentino dogo satiyorum makul fiyata vericem 0545 862 54 57

  2. Merhaba tzu cinsi yavrusu olan varsa ilgileniyoruz.kızım için süpriz yapmak istiyorum aralık sonuna kadar.e mail den ulaşırsanız sevinirim.

  3. Bizim karisik sivava dackel 6 aylik köpegimiz va. Almanyada yasiyoruz, ilk defa köpegimiz oldu,nasil beslenmeli,nekadar arada gezdirmeli,bide serbest biraktigimiz zaman kaciyor dinlemiyor ne yapmamiz lazim ki cagirdigimiz zaman gelsin. Evde ise cok iyi huylu dinliyor.

  4. 4 aylık Amerikan akita köpeğim var dişi babası dünya şampiyonu dünya federasyonunda tanınan bir köpek derisinin altında numarası var + cip butun belgelerı mevcut 4 kuşak anne baba ve büyük anne büyük babaları yazıyor yazıyor. Çok akıllı ve tatlı izmirde elden teslim edebilirim aldığım fiyata vereceğim irtibat için mail atabilirsiniz [email protected] veya whatsapp yazabılırısınız 05321747331

  5. Benim melez karışımı bir köpeğim var 3 aylık sanırım ama nasıl besliyeceğimi bilemiyorum yardımcı olabilirmisiniz

  6. 2aylik cok sirin golden kopegim var satmak istiyorum.uygun fiyata verebilirim.05442711203

  7. Mrb arkadaşlar benim chuahuahua köpeğim var ilgilenen olursa arasın 05353161585 Yen’i Doğum yaptı kızım yavrularımız cok değerlidir değer görücek yerde yaşanmasını istiyoruz

    1. Mrh.nasıl besleniyorlar ? Kızım için istiyorum.kendim zaten bayılırım hayvanlara.fiyatı nedir ?

  8. Merhaba.
    Daha 1 haftalik bile olmayan köpek yavrusuna sahibim.
    Neyle nasıl besleyecegimi bilmiyorum.
    Annesi olmadığı için anne sutumuz yok.
    Daha gözlerini bile acmamis bir yavru.
    Ne yapmalıyım.

    1. Bende neredeyse aynı durumu yaşadım şuan 40 günlük oldu ama çok zor değil veterinere gidip bilgi almanı tavsiye ederim ben gittim normal bebek maması olan aptamil şekersiz 1 numara aldım ve veterinerden özel biberon aldım günde 6 kez bu şekilde besledim inşallah yardımcı olabilmisim dir

  9. 2 bucuk aylik golden yavrusu var is nedeni ile satmak istiyorum acil!!! ilaclari mamasiii ve mama kabi oyuncaklari tasima sebeti dahil verilcektir.ANKARA da 0543 593 58 17

  10. Ben köpegim güçlü kaslı hızlı vb olmasını istıyorum köpegim Dogo 1 aylık ve bakımı için özel bır yorum beklıyorum tskler

      1. KANKA BENDEDE PİTBUL VAR 2 TANE
        İSTERSENE TAKAS YADA SEN BANA DOGOYU SATABİLİRSİN YADA BEN SANA PİTBULUMU SATARIM BENİM KÖPEKDE ÇOK KASLI VE GAYET GÜZEL BİR KÖPEK

    1. Özel bir sut al bir kutusu 50 tl birde acana kurumama al 2 kg 90 tl bunlarla bak mamaya günde birtane yumurta kır ver kabuguyla şimdlik sadece sut 2 aylık olunca mama ve bol oyun ve hareket gecenin 3 ünde kalkıp oynuyorum wc gidiyor acıkıyor yani zor iş ama istediğin gibi bişey olacaksa emek gerekiyo bendeki pitbul rednos.

  11. Köpeģim daha bugün geldi eve ilk geldiğinde mamasını yedi ve uyudu. Aradan zaman geçti fakat mama yemiyo sadece su içiyo vede geldiģinden beri hiç büyük tuvaletini yapmadı sizce neden böyle oluyor???

  12. Ben maltese terieri satmak istiyorum. Saglik sorunum nedeniyle iki aylik cok akilli hareketli mutlu bir kopek iletisim 0537 345 29 74

      1. Bende 7 aylik terier var erkek kimligi ve asilari hepsi tanam esim ve ben calistigimiz icin satmak istiyorum ilgilenirseniz 0535 560 25 92 erkan

  13. Ben maltese terrier almayi düşünüyorum ama ben köpeği bahçede besleyeceğiM sizce uygunu

  14. bende akita var 1 aylık bunu nasılbeslemem gerekir bana bu işin uzmanı olup dogru bilgilendiren biri varsa yazabilrmi bide daha önce köpek bakmadım

  15. Köpeğimle bir adet kemik verdim ve yanına geldiğimde çok saldırgan oldu.nedeni nedir

      1. Köpegin saldırma eylimi et kokusu ilemalakalı degıldır sadece yemegını paylasmak yada kaybetmek istememesindendir bu davranısı sahıbıne sergılemesi ise bır liderlık probleminden kaynaklıdır 6 yasında bır boxer kopegım var ve bır bucuk yasına kadar barf (cig besin) diyeti ile beslendı hala her hafta bır kac kez cig besin tuketir hic saldırma egilimi yok saldırma egilimi besinle alakalı degıldır kopegınnkarakterı vemsahıple arasındakı iliskiye dayalıdır lütfen gereksız ve bılıncsız yorumlar yaparak yanlısnyonlendırmeyın insanları
        Not:Egitmen :-).
        Sorunlarınız icin iletişim : 0541 311 11 29

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu