Büyük Irk Köpeklerin Beslenme ve Bakımı [DETAYLI REHBER]
Büyük köpek ırkları için obur demek yanlış olmayacaktır. Bu köpeklerin kısa süre içerisinde hızlı bir şekilde gelişim gösterdiklerini düşünürsek her şeyi yiyebilirler, ancak doğru bir beslenme için uygun mama seçilmelidir. Yavru köpekler beslenme konusunda çok seçici değildir, ancak sağlıklı bir beslenmeye ihtiyaçları vardır. Eğer yavruluk zamanında tam ve dengeli beslenme sağlanmazsa büyüdüklerinde sorunlar ortaya çıkabilir ve bağışıklık sistemleri zayıf kalabilir.
Yavru köpeklerde olduğu gibi yetişkin köpekler için de beslenme önemlidir. Büyük köpek ırklarının genel olarak obeziteye, eklem hastalıklarına yatkın olduklarını düşünürsek, köpeklerin ilerleyen yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri için beslenmeleri oldukça önemlidir.
Konu Başlıkları
Büyük Köpek Irklarının Beslenmesi
Tüm köpeklerin gerekli olan vitamin, mineral, protein, yağ gibi çeşitli beslenme ihtiyaçları bulunmaktadır. Bu yüzden köpeklerin beslenmesini doğru bir şekilde karşılamak için köpek mamaları üretilmiştir. Köpek mamaları içerisinde köpeklerin ihtiyacı olan besinleri barındırır ve sağlıklı yaşamalarına yardımcı olur. Ancak her köpek için aynı mamayı kullanmak yanlış bir seçimdir. Köpeklerin ırkına, boyutlarına, yaşına, özel hastalık durumlarına göre mamalar farklılık göstermektedir. Bunun için büyük köpek ırkları için de farklı bir mama tercih edilmelidir.
Büyük köpek ırklarının belirli sağlık koşullarından kaçınması için özel diyetler uygulanmaktadır. Bu sorunlar, ortopedik hatalıklar, obezite ve sindirim sorunları olarak sıralanabilir. Bu sorunları minimuma indirmek için köpeğin beslenme ihtiyacına göre mama seçilmelidir.
Büyük Köpek Irkları İçin En Uygun Mama Seçimi
Büyük ve dev köpek ırkları diğer köpeklere oranla çok daha hızlı büyüme gösterirler. 1. aydan itibaren büyümeye başlayan bu köpekler 7-8 yaşına kadar büyümelerini sürdürebilirler. Örneğin; 1 kg doğan bir yavru büyümesini tamamladığında 100 kiloya ulaşabilir. Dolayısıyla bu köpeklerin besin ve kalori alımına olan ihtiyacı oldukça yüksektir. Bu köpeklerde dengesiz ve yetersiz beslenme sağlık sorunlarını doğuracaktır.
Büyük köpek ırklarının orantısız ve hızlı bir şekilde büyümesi sağlıklı bir oluşum değildir. Bu köpeklerde en sık görülen sağlık sorunu ise ortopedik hastalıklardır. Özellikle genetik olarak dirsek çıkığı, kalça çıkığı gibi hastalıklara sahip olan köpeklerin beslenmesine ve sağlığına çok dikkat edilmesi gerekmektedir.
Mama İçeriği Nasıl Olmalıdır?
Büyük köpekler için hazırlanmış olan mamaları genellikle bu sorunlara karşı özel formüle edilmiştir. Bu köpek mamaları diğer mamalara göre temel olarak 4 farklı özelliğe sahiptir. Bunlar;
- Düşük yağ oranı
- Düşük kalsiyum
- Düşük fosfor
- D vitamini düşüklüğü
Normal şartlar altında köpeklerin kemik gelişimlerine destek sağlayacak mamalar tercih edilmektedir. Büyük köpek ırklarında böyle bir gereksinime gerek yoktur. Çünkü, fazla gelişen kemikler ortopedik sorunlara yol açabilir. Bu yüzden bu mamaların içeriğinde kalsiyum, fosfor ve D vitamini oranı sınırlandırılmaktadır.
Yavru köpeklerin orantısız büyümelerini sınırlandırmak için beslenme aralıklarını ayarlayabilirsiniz. Bunun için 5-6 saatte bir az ama sık öğünler sunabilirsiniz. Bunun yanı sıra köpeğinizin kilosunu takip edebilirsiniz.
Büyük köpek ırklarına özel mama satın AL
Büyük Irk Köpeklerin Bakımı
Büyük köpeklerin beslenmesinin yanı sıra bakımları da oldukça önemlidir. Temel olarak tüy bakımı, egzersizleri ihmal edilmemelidir. Bunun yanı sıra ağız ve diş temizliği, banyo, göz ve kulak temizliği gibi konulara da özen gösterilmelidir.
- Tüy Bakımı: Eğer köpeğiniz uzun tüylü bir cins ise düzenli olarak her gün tüylerinin bakımının yapılması gerekir. Tüy bakımı için köpeğinizi taramanız ve gerektiği zamanlarda fırçalamanız gerekmektedir. Eğer köpeğiniz fazlasıyla kirlendiyse banyo yaptırmanız gerekebilir. Bu konu hakkında detaylı bilgi için Köpek Nasıl Yıkanır? Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar isimli yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.
- Egzersiz: Büyük köpek ırkları genellikle iş köpekleri, av köpekleri veya çoban köpeği olarak bilinmektedir. Bu köpeklerin güç içerisinde enerjilerini atmaları gerekir. Eğer çoban köpekliği gibi bir iş yapıyorsa, egzersizlerine ağırlık verilmesi gerekmez, ancak bahçenizde yaşayan bir köpeğiniz varsa günlük 1-2 saatlik yürüyüşler düzenleyebilirsiniz. Ayrıca köpeğinizin serbestçe koşabileceği ve beraber oyun oynayabileceğiniz bir alan olması avantajlı olacaktır.
- Ağız ve Diş Bakımı: Genellikle köpeklerde en çok ihmal edilen durumlardan bir tanesi olan ağız bakımı, köpeğiniz önemlidir. Mümkünse günlük yapılması gerekir, en azından haftada bir kere dişleri fırçalanmalıdır. Aksi halde ilerleyen yaşlarda dişleri güçsüzleşebilir ve köpeğiniz yemek yerken güçlük çekebilir.
- Göz ve Kulak Temizliği: Yine ihmal edilen konulardan bir tanesi de göz ve kulak bakımıdır. Özellikle köpekler kulak enfeksiyonlarına yatkın oldukları için kulaklarının düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Bunun yanı sıra gözlerinin de düzenli olarak temizlenmesi ve göz çevresinde bulunana akıntılar silinmelidir.
- Yaşam Alanı: Büyük köpek ırklarının neredeyse tamamı ev içerisinde yaşamaya uygun değildir. Bu yüzden en azından orta büyüklükte bir bahçede yaşamaları gerekir. Aksi halde mutsuz olacak ve strese girmesine sebep oluşacaktır.