Genel

Yaşlı Köpek Bakımı Nasıl Yapılır?

Yavru köpeklerde ve genç/yetişkin köpeklerde olduğu gibi yaşlı köpeklerde bakım konusunda dikkat edilmesi gereken birçok önemli nokta var. Yaşlı bir köpeğin bakımını en iyi şekilde yapmak istiyorsanız işe ilk olarak köpeğinizin yaşlandığını kabul ederek başlayabilirsiniz.

Köpeklerin yaşlılık süreci oldukça dikkat edilmesi gereken hassas bir süreçtir. Ne kadar çok veteriner hekiminizle diyalog içinde olursanız, köpeğiniz için o kadar iyi sonuç alacaksınız demektir. Yani artık deneme yanılma yöntemiyle bir şeyleri deneyimlemeyi geride bırakma zamanı gelmiş demektir. Köpeğinizde meydana gelebilecek fizyolojik ve metabolik değişikliklerin önemli bölümü yaşlılık döneminde baş gösterecektir. Bu süreçte beslenmesine, bakımına her zamankinden çok daha fazla dikkat etmeniz gerekecek. Beslenme konusunda veteriner hekiminizin uygun görmüş olduğu beslenme programını aksatmadan uygulamanız çok daha yerinde ve sağlıklı bir karar olacaktır.

Yaşlı Köpek Bakımı Nasıl Yapılır?

Bunun dışında yaşlılık süreci için belirli dönemlerde veteriner hekim tarafından öngörülen check up muayenesi köpeğinizin sağlığı için oldukça önemli bir nokta. Böylece köpeğinizde yaşlılık döneminde meydana gelebilecek olan hastalıkların önüne geçilmiş olacak yahut meydana gelebilecek herhangi bir sağlık sorunu henüz daha çok yeniyken teşhis edilip önüne geçilebilecek.

Yaşlı Köpek Bakımı

Yaşlı Köpek Bakımı Nasıl Yapılır?

Yaşlılık dönemine girmiş olan köpeklerin kemikleri oldukça hassastır. Bu döneme giren köpekler fazla hareket edemezler, fazla merdiven çıkıp inemezler. Bunu göz önünde bulundurmanızda fayda var. Köpeğinize bu dönemde yardımcı olmalı ve daha rahat hareket edebileceği hatta imkanınız varsa daha az yorulabileceği bir ortam hazırlamalısınız. Yaşlılık dönemine girdiği için artık dostunuz ne yazık ki sizinle uzun yürüyüşlere çıkamayacak ve daha kısa mesafe egzersizleri yapmak isteyecektir. Bu nedenle uzun mesafe yürüyüşleri yerine daha kısa mesafe yürüyüşleri köpeğiniz sağlığı için ideal bir seçim olacaktır. Az hareket idealdir elbet fakat unutmayın ki sürekli hareketsiz kalması da sandığınız kadar iyi sonuçlar doğurmayabilir.

Köpeğinize gençken iyi bakın

Yaşlı Köpek Bakımı Nasıl Yapılır?

Köpeğinizin ömrünün uzun olması tamamen size bağlı olan bir durumdur. Köpeğinize gençlik döneminde ne kadar iyi bakarsanız o kadar sağlıklı bir köpek olacak ve yaşlılık döneminde sürekli hastalanmayacak ve sürekli sorun yaşamak zorunda kalmayacaktır. Eğer köpeğiniz gençlik döneminde iyi bakıldıysa ve yaşlılık dönemine adım attıysa düzenli veteriner kontrolleri sayesinde ömrü olduğunca uzayacaktır.

Hastalığına Uygun Mama Seçimi

Yaşlı Köpek Bakımı Nasıl Yapılır?

Herhangi karaciğer, böbrek, kas yetmezliği sorununa karşın ise preskripsiyon yani reçete maması kullanılmasında da fayda olabilir. Az önce de belirttiğimiz gibi buna ancak ve ancak veteriner hekiminiz karar verebilir. Unutmayalım ki köpeğinizin bu süreçteki yaşam kalitesini arttırmak ve bu süreci en sağlıklı şekilde geçirmesini sağlamak için veteriner hekimden destek almak çok önemlidir. Üstünü basa basa, altını çize çize bu maddenin üzerinde durmak istiyoruz çünkü köpek sağlığı özellikle yaşlılık evresi başladığında çok fazla önem teşkil ediyor.

Köpeğinizin Kaymasını Engelleyin

Yaşlı Köpek Bakımı Nasıl Yapılır?

Son olarak köpeğinizin bu dönemde kemiklerinde de sıkıntılar meydana gelebiliyor. Bilhassa eklemleri ciddi problemler yaratabiliyor. Bu nedenle yer zemini köpeğinizin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Fayans, laminat parke ve mermer gibi yer zeminlerinin üzerine halı, kilim, paspas yahut yolluk gibi köpeğinizin kaymasını önleyecek önlemler almanız gerekmektedir. Böylece köpeğiniz için oluşabilecek kayma ve düşme risklerini en aza indirgemiş olacaksınız.

Yaşlı Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Yaşlı Köpek Bakımı Nasıl Yapılır?

Yaşlı köpeklerin beslenmesine de oldukça önem verilmelidir. Bunun için özel formüllerle hazırlanmış olan köpek mamaları bulunmaktadır, ancak bunları seçmeden önce veterinerinize başvurmanız oldukça önemlidir.

Genelde yaşlı köpekler için az yağlı köpek mamaları tercih edilmektedir. Çünkü bu mamalar daha düşük kalorili ve yumuşaktır. Yaşlı köpeklerin dişleri zayıf olacağı için mamanın yumuşak olması önemlidir.

Yaşlı köpekler eğer normalden daha az su içiyorsa, mamasına et suyu veya süt ilave edilebilir. Böylece mama daha yumuşak olacaktır. Bunun yerine yaş mama tercihi de yapılabilir.

En uygun yaşlı köpek mamalarına ulaşmak için buraya tıklayın. 

Yaşlı Köpekler İçin Egzersiz

Yaşlı Köpek Bakımı Nasıl Yapılır?

Yaşlı köpekler genel olarak yorgun oldukları için vücudunun kaldırabileceği oranda egzersiz yaptırılması önemlidir. Bunun için kısa yürüyüşler yeterlidir. Günlük 30 dakikalık parkta yapılan yürüyüş köpeğinize oldukça iyi gelecektir.

Son olarak köpeğinize olan sevginizi esirgemeyin. Çünkü köpekler için sahipleri oldukça önemlidir. Eğer sizin tarafından sevgisiz kalırsa mutsuz olacaktır. Onları en mutlu edecek olan şey sizin sevginizdir.

Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Tasmaları
Köpek Yatakları
Köpek Yatakları
Köpek Ödülleri
Köpek Ödülleri

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu