Köpek Sahibi Olmanın Sorumlulukları Nelerdir?
Sahip olduğunuz köpeğin sevgisini, sadakatini ve arkadaşlığını hissetmek tamamen sizinle doğru orantılıdır. Bir köpeğe sahipseniz karşılıklı bir güven, sevgi ve saygı oluşturmanız gerekmektedir. Köpeğinizin bakımını düzenli olarak yapmalı, yemeğini doğru zamanda ve doğru miktarda vermelisiniz. Bunun dışında her zaman ona ayıracak vaktiniz olmalıdır. Köpeğinizin yaşam standardı sizinkiyle aynı olmalıdır, bunu belirleyecek ve dengeleyecek olan kişi sadece sizsinizdir. Hayvan hakları ve yerel yasalar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir ve bunun yanında köpeğinizi dışarıdaki zararlı durumlardan korumak, yaralanmasını önlemek ve hastalanmasını engellemek gibi durumlar sizin görevinizdir.
Bilindiği üzere köpekler sosyal hayvan olarak tanınırlar. Ona ailenizden biri gibi davranmalı ve kesinlikle onu dışlamamalısınız. Dışarıdaki diğer hayvanlarla ve insanlarla geçinmesi, sosyal olması ve iyi huylara, sakin tavırlara sahip olması için küçük yaşta sosyalleştirme eğitimi yine sizin sorumluluğunuz altında gelişiyor.
Konu Başlıkları
Köpek Eğitiminin Önemi
Köpek eğitimi önemli bir unsurdur. Köpeğinizin dışarıda oluşabilecek kötü davranışlarının ve tetikleyici içgüdüsünün kontrol altına alınabilmesi için onu eğitmelisiniz. Bir köpeğin teslimiyetini ancak size pati uzattığında anlayabilirsiniz. Bütün evcil köpekler sahibine itaat edecek ve yasaklarına uyacak şekilde eğitilmelidir. Yabancı insanların bulunduğu ortamlarda sakinliğini koruyabilmeli ve uyumlu olmayı öğrenmelidir.
Köpekler bir araya geldiklerinde saldırganlaşmamalı ve gönüllü olarak aynı ortamda barınabilmelidirler. Bunun için henüz küçük yaşta verilen sosyalleşme eğitimi oldukça önemlidir, bu sayede başka köpeklerle bir araya gelmek zorunda kalan köpeğiniz bu ortama daha rahat uyum sağlayabilecek ve diğer köpeklerle dalaşmayacaktır. Bu eğitim bilhassa şehir hayatı içerisinde birçok köpekle karşılaşma olasılığı olan köpekler için çok faydalıdır.
Bu eğitimlerin yanı sıra tuvalet eğitimi de oldukça önemlidir. Köpeklere tuvalet eğitimi verilmesi yavruluk döneminden itibaren başlamalıdır. Bunun için Yavru Köpeğe Tuvalet Eğitimi Vermek isimli yazımızı okuyabilirsiniz.
Köpeklerde Beslenme
Tabiki en önemli konulardan bir tanesi köpeklerin beslenmesidir. Küçük yaşlardan itibaren bu duruma normalden daha fazla özen gösterilmelidir. Aynı zamanda yapılan mama seçimi de büyük önem taşımaktadır. Köpeğinizin yaşına ve sağlık durumuna uygun mama seçmeniz gerekir. Örneğin; yavru köpeklerin daha çok proteine ihtiyacı olduğu için yavru köpek mamaları buna göre hazırlanmaktadır.
Köpeğiniz için uygun olan mamayı seçmenizin yanı sıra öğünlerini doğru bir şekilde ayarlamanız da önemlidir. Bunun yanında suyu da her zaman için taze ve içme suyu olarak verilmelidir. Kesinlikle suyu eksik edilmemelidir.
Köpekler İçin Egzersizin Önemi
Köpeklerde egzersiz olmazsa olmazlardandır. Özellikle yetişkin çağında olan köpeklerin enerjilerini atmaları ve sağlıklı yaşam sürebilmeleri için egzersiz yapmaları önemlidir.
Her köpek ırkının egzersiz ihtiyacı farklıdır. Büyük boyutlu köpekler ve iş köpekleri genelde daha uzun ve yoğun egzersizlere ihtiyaç duyarlar. Bunun için bu köpeklerin uygun bir alan içerisinde koşmasına izin verilmelidir. Sıradan bir köpek için günlük yarım saat ile bir saat arası kadar yürüyüş yapmak yeterli olacaktır.
Köpeklerin Bakımı
Köpeklerin beslenmesi ve fiziksel olarak ihtiyaçlarının karşılanması yeterli değildir. Bunun yanında tüy bakımı ve sağlık kontrollerinin yapılması da gereklidir. Köpeklerin tüy bakımı her ırka göre farklılık gösterebilir. Genelde Golden köpekleri gibi uzun tüylere sahip olan köpeklerin her gün taranması gerekmektedir. Labrador gibi tüy yapısına sahip olan köpeklerinse haftada ortalama üç kere taranması yeterlidir. Bunun yanında Tüysüz Çin Köpeği gibi köpeklerin de cilt bakımına özen gösterilmelidir. Bu köpeklerin tüyleri olmadığı için derileri hassas yapıdadır.
Köpeklerin bakımının yanında sağlık durumu da büyük önem taşımaktadır. Köpeğiniz normale göre farklı davranışlar gösteriyorsa hasta olabilir. Bunun için veterinere danışmanız gerekmektedir.
Köpek hastalıkları için; Köpeğin Hasta Olduğu Nasıl Anlaşılır? isimli yazımızı okuyabilirsiniz.
Köpek Sahibi Olmak İçin Yeterli Vaktiniz Var mı?
Köpekler bir nevi sürü hayvanlarıdır. Sürüleri içerisinde kendi hiyerarşileriyle sosyal bir yaşantıları vardır. Bir köpeği kendi sürüsünün içerisinden çıkartıp evinize getirdiğiniz anda artık o hayvanın yeni sürüsü siz ve ailenizdir. Yani köpeğiniz evinize patisini attığı andan itibaren artık sizin ailenizin bir parçasıdır.
Ailenizdeki nasıl herkesin ihtiyaçlarıyla ilgilenmek zorundaysanız köpeğinizin de ihtiyaçları için vakit ayırmanız gerekir. Unutmayın ki köpekler zeki de olsa birer hayvan oldukları için yapacakları birçok şey sınırlıdır. Bir köpeği beslemek, egzersizlerini yaptırmak, sosyalleşmesini sağlamak, onu geziye çıkartmak gibi aktiviteler ardı arkası kesilmeyen bir rutindir. Bu rutinleri yerine getirecek vaktiniz yoksa veya kısa bir süre sonra hayat tarzınızda meydana gelecek bir değişiklikten dolayı bu rutini aksatacaksanız bir köpeği daha barınak yolcusu yapmamak için şimdiden vazgeçebilirsiniz. Eğer bunların hepsini ben yapabilirim diyerek kendinize inanıyorsanız sorun yok! Bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
Köpek Gezdirme Konusunda Tavsiyeler isimli rehberimizden yardım alabilirsiniz.
Veteriner Hekim Seçimi
Veteriner hekim kontrolü çok önemlidir. Köpeğinizi mutlaka veterinere götürmeli, aylık aşı ve hapları temin etmelisiniz. Bunun dışında bulaşıcı hastalıklar için yıllık aşılarına dikkat etmeli ve ertelememelisiniz. Veteriner hekim tercihinizi evcil hayvanı olan arkadaşlarınız ve tanıdıklarınızın tavsiyesiyle yapabilirsiniz.
Ben evde pug yavrusu beslemek istiyorum. Ama havalar suan soğuduğu ve kısa girdiğimiz için endişeliyim. Besleyen varsa yardımcı olabilir mi? Soğuğa ne kadar dayaniklilar veya nasıl önlemler alınması gerekiyor
Ben her şeye hazırım fakat ilk olacağı için k9 huyunu bilmiyorum
Bence ev içinde besliceksen k9 da zorlanabilirsin brnce ilk deneyim için uygun deyil ama dısarıda besliceksen neden olmasın