Silky Terrier Nasıl Bir Köpektir? Özellikleri ve Bakımı
Konu Başlıkları
Silky Terrier Kökeni
AKC tarafından 1959 da kabul edilen Silky Terrier, 19. yüzyılda Avustralya’da üretilmiştir. Oluşumuna katkıda bulunan ırkların; Skye, Cairn, Yorkshire ve Avustralya Terrierleri olduğu düşünülmektedir. II. Dünya Savaşında Avustralya’da görev almakta olan askerler tarafından savaş bitiminden sonra Amerika’ya getirildikleri ileri sürülmektedir.
Silky Terrier Özellikleri
Sidney Terrieri olarak da bilinen Silky Terrieri, alçak vücut yapısına sahip ince kemikli bir köpektir. Çok sempatik ve sevecen bir yüze sahip olan bu ırkın V şeklinde dik duran kulakları vardır. Gözleri koyu renklidir ve göz şekli yuvarlaktır. Küçük bir burna sahiptir ve burun ucu siyah renktedir. Burun ve ağız yapısı çenesiyle orantılı ve göz alıcıdır. Boynundan sonra göze çarpan sırtı kuyruğa kadar düz devam eder, sadece kalça kısmında çok hafif bir çıkıntı vardır. Ayakları yuvarlaktır ve ayak uçları kedi patisi gibidir.
Ayaklarında beşinci parmağın ayrılması popüler hale gelmiştir. Kürkü 15 santimetreye kadar düz uzayan, parlak ve ipeksi yumuşaklığa sahip tüylerle kaplıdır. Tüylerinin yumuşak olması nedeniyle ismine Silky Terrier denilmiştir. Tüyleri sırt kısmından iki yana ayrılmaktadır. Tüy uzunluğu yere değecek kadar olmamalıdır ki köpeğin hareket özgürlüğü kısıtlanmasın ve ayaklarına dolaşıp herhangi bir kazaya neden olmasın.
Silky Terrieri’nin kürk rengi mavi ve ten rengi olarak bilinmektedir. Ensesinden itibaren kuyruk ucuna varana kadar, ayaklarda paçalara varana kadar ve kalçadan aşağıya kadar mavi kürk rengi kendini göstermektedir. Bunun dışında kalan kulaklar, burun, bacaklar ve anal bölge ten renginde olmalıdır. Silky Terrieri’nin yavruları ilk doğduğunda siyah renktedirler.
Ağırlık: Erkeklerde 4 – 5 kg / Dişilerde 4 – 5 kg
Boy: Erkeklerde 23 – 25 cm / Dişilerde 23 – 25 cm
Yaşam Süresi: 13 – 15 yıl
Silky Terrier Karakteri
- Silky Terrieri’nin en çok bilinen özelliği çok uyanık olmasıdır.
- Zekası ve cesurluğuyla birleşen uyanıklığı bu ırkı diğer ırklardan ayırmaktadır.
- Sahibine yakın olayı sevseler de aşırı sosyal ve sevecen bir yapıya sahiptirler.
- Genel anlamda Silky Terrieri’nin görüntüsü bu köpeğin kucak köpeği olduğunu düşündürse de, Silky bir kucak köpeği değildir.
- Özgürce hareket etmek, koşmak ister.
- Kucakta taşınmaktan ve yürüme özgürlüğünün elinden alınmasından hoşlanmaz.
- Bu ırk bulduğu her yeri kazmakta ustadır.Bunun nedeniyse çok hareketli, enerjik ve meraklı bir köpek olmasından kaynaklanmaktadır.
- İnatçı, heyecanlı ve aktif olması nedeniyle diğer Terrier ırklarıyla ortak özelliklere sahip olduğu sabittir.
- Küçük yapılı ve narin görünmesinin aksine ileri düzeyde gözetleyici ve koruyucu bir köpektir.
- Kontrol sağlandığında fazla havlamazlar.
- Silky Terrieri öğrenmeye çok açık ve öğrenmeyi seven bir köpek olduğu için eğitimi konusunda zorlanmaz ve kolay eğitim verebilirsiniz.
Silky Terrier Bakımı
Silky Terrieri bakım konusunda sizi biraz zorlayabilir. Sık ve uzun tüyleri nedeniyle belli başlı sıkıntılar çekebilirsiniz. Tüyleri dolaşabilir, yapağı şeklini alabilir, düğümlenebilir. Bu sorunları yaşamamak adına her gün en azından 15 dakika boyunca köpeğinizin tüylerini fırçalamalı, kopan ve dolaşan tüylerden ayırıp dikkatli bir şekilde taramalısınız. Bunun dışında kürkünün sağlığını ve parlaklığını korumak için düzenli olarak köpeğinize banyo yaptırmanız gerekmektedir.,
Banyo işleminden sonra köpeğinizin sıcak tutulması ve iyi kurutulması çok önemlidir. Tüylerinin görünüm açısından daha hoş durmasını istiyorsanız arada köpeğinizi kuaföre götürebilir ve tüylerine şekil verdirebilir, tüylerini kısalttırabilirsiniz. Genellikle diz bölgesinin altında kalan kısımlardaki tüyler kesilerek kısaltılır, gözlerinin önüne düşen tüyler de tepede toplanarak köpeğin görüş açısının kapanması engellenebilir. Silky Terrieri neredeyse hiç tüy dökmez.
Silky Terrieri oldukça enerjik bir köpektir. Bu nedenle bol bol koşmak ve oyun oynamak ister. Koşarak ve oyun oynayarak egzersiz ihtiyacını kendi karşılayabilir. Ekstra bir ilgi istemez.
Silky Terrier ev içi hayatı için çok uygun bir köpektir. Ev içinde fazla aktif olduğu için bahçeli bir eve gereksinim duymaz. Ev içindeki hareketliliğinden dolayı ev düzenini ve dizaynını daha dikkatli yapmanızda fayda vardır.
Silky Terrier Sağlığı
Bu köpekler diğer köpeklere oranla daha uzun bir yaşama sahip olabilir, ancak çoğu köpek ırkı gibi bu köpeklerin de yatkın olduğu hastalıklar bulunmaktadır. Bunlar; intervertebral disk hastalığı, dirsek çıkığı, diz kapağı çıkığı, legg-perthes, diabet, epilepsi, soluk borusu problemleri olarak sıralanabilir.
Silky Terrier Çocuklarla İlişkisi
Bu köpekler pek sosyal bir mizaca sahip değildir, ancak çocuklarla birlikte büyütülürse onlara çok iyi arkadaş olur fakat kızdırılırsa ısırma eğilimi gösterebilir. Bu yüzden çocuklarla baş başa bırakılmamalıdır.
Dışarıdaki yabancılara karşı çekingen tavırları vardır, köpeklerle kavga etmekten geri çekilmez ve diğer ev hayvanlarıyla olan ilişkisine güvenilmez. Kediler konusunda da birlikte büyütüldüğü halde sosyallik sağlayabilir ve kedileri kabullenebilir.
Summary
Bu köpekler genel anlamda uysal ve sevecen bir mizaca sahiptir. Ayrıca sosyal bir ırk olmasıyla bilinir. Silky terrier cinsi köpekler hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için yukarıdaki yazımızı inceleyebilirsiniz.